Η ανάγκη προστασίας και ανάδειξης ιστορικών κτηρίων της πόλης, που έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Μανούσακα “Ιστορικά κτήρια της πόλης των Χανίων”, που πραγματοποιήθηκε από τις εκδόσεις Έρεισμα στο πλαίσιο της Εκθεσης Βιβλίου, που ολοκληρώθηκε χθες στο ενετικό λιμάνι.
Πρόκειται για το παλιό Δημαρχείο – Νοσοκομείο στο τέρμα της οδού Χάληδων, τον βενετσιάνικο στρατώνα των μισθοφόρων στο σημερινό 1ο Γυμνάσιο, το χαμένο “Σεράγιο” ή “Κονάκι των πασάδων της Κρήτης”, το Διοικητήριο του πρίγκηπα Γεωργίου, πρώην Δικαστικό Μέγαρο και μετέπειτα έδρα της 5ης Μεραρχίας, τον Ιταλικό Στρατώνα που στέγασε για λίγα χρόνια το Πολεμικό Μουσείο Χανίων και τέλος τη μισογκρεμισμένη, πλέον, βίλα της βαρώνης Σβαρτς ή “Ελπίδος Μελαίνης” στη Χαλέπα.
Όπως επεσήμανε ο κ. Μανούσακας, πρόκειται για οικοδομήματα δημόσιου χαρακτήρα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φόρμα και σημαντική παρουσία στο ιστορικό γίγνεσθαι του τόπου, που χρονολογούνται από την ενετοκρατία μέχρι τα τέλη της οθωμανικής περιόδου. Δύο από αυτά έχουν χαθεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Τρία έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές και σώζονται σε ερειπιώδη κατάσταση. Ένα βρίσκεται υπό κατάληψη και η κατάσταση διατήρησής του δεν είναι καλή. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, τα περισσότερα διεκδικούνται από διάφορους φορείς χωρίς όμως συγκεκριμένο και στοχευμένο πρόγραμμα αξιοποίησης, ενώ η αποκατάστασή τους θα χρειαστεί μεγάλα ποσά και αρκετό χρόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι επείγουσα με δεδομένη την έλλειψη στέγης για πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων της πόλης των Χανίων.
Για το βιβλίο μίλησε ο επίτιμος επίτροπος Αρχαιοτήτων, Μιχάλης Ανδριανάκης, ο οποίος στάθηκε στην πολύ καλή ιστορική ανάλυση του κάθε μνημείου, την πλούσια φωτογραφική τεκμηρίωση και στην ανάγκη προστασίας τους. «Θεωρώ πολύ χρήσιμο το να μιλάμε γι’ αυτά τα ιστορικά κτήρια σε μια πόλη της οποίας έχει καταστραφεί πάνω από το 50% του πολιτιστικού της αποθέματος», τόνισε ο κ. Ανδριανάκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους Ιταλικούς Στρατώνες που κινδυνεύουν με κατάρρευση εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας, μετά την περυσινή καταστροφική πυρκαγιά. Παράλληλα, επεσήμανε ότι κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζει η βίλα Σβαρτς στη Χαλέπα, ενώ πρόσθεσε ότι σε κίνδυνο βρίσκεται και το κτήριο της 5ης Μεραρχίας «αφενός μέσα από τη σημερινή χρήση αλλά και την προτεινόμενη χρήση του Πολυτεχνείου Κρήτης για μετατροπή σε ξενοδοχείο αντί να γίνει ένα πραγματικό σημείο αναφοράς της πόλης των Χανίων». «Σκέφτεται κανείς, εάν πρέπει να αναζητάμε νέα κτήρια όταν έχουμε τόσα χρόνια σε εκκρεμότητα τέτοια ιστορικά κτήρια», σημείωσε.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
Σωστα πρέπει να υπάρξει προστασία….πολλων κτιριων στη πολη των Χανίων……οι Ιταλικοι Στρατωνες που στεγαζαν το Πολεμικο Μουσειο το Ρολοι η οικια Παπαδοπετρου η οικια Σβαρτσς η Γαλλικη Σχολη το Γαλλικό Προξενειο η οικια του Υπατου Αρμοστη Κρητης κ διαφορα αλλά κτιρια στην ιστορικη περιοχη της Χαλεπας είναι ανάγκη να χαρακτηριστουν ως διατηρητεα κτιρια με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικα χαρακτηριστικα νεοκλασικα δειγματα της εποχης της Κρητικης Πολιτειας αλλα και της νεοτερης σύγχρονης εποχής της ενσωματωσης της Κρητης στην Ελλαδα…..ο Δήμος η Περιφερεια σε συνεργασια με το Υπουργείο Πολιτισμου μαζί με τον κύριο Ανδριανακη ας θεσουν την βάση για την αναδειξη τετοιων κτιρίων που αποτελουν την ζωντανη ιστορια της πολης των Χανίων και όχι μονο αλλά ολοκληρης της Ελλαδος μια κ στη περιοχή της Χαλεπας εζησε κ εδρασε ο Ελ.Βενιζέλος ο διαμορφωτης της Ελλαδος σε αστικο κρατος!!!!!!!!!!Πολλά κτιρια θα ήταν καλο να χαρακτηριστουν διατητητεα!!!!!!!!!!