Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ανάγκη προστασίας για τον Μπάλο

» Προτάσεις για μέτρα σε ερευνητική εργασία
φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης

 

Μέτρα για την προστασία του Μπάλου, όπως ο συχνότερος καθαρισμός της παραλίας αλλά και ο καθορισμός ορίου επισκεπτών, προτείνονται σε ερευνητική εργασία διδακτορικής διατριβής που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος και παρουσιάστηκε χθες στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο 4ο Συνέδριο Διδακτορικών Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ)

Ο καθηγητής Θεοχάρης Τσούτσος και η υποψήφια διδάκτορας Γεωργία Σκινήτη.

Η εργασία έγινε από την ομάδα του Εργαστηρίου Ανανέωσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Χημικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (στο πλαίσιο συνεργασίας με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και τον Δήμο Κισσάμου στη βάση του προγράμματος “Cross-Costal-Net” – Interreg Ελλάδα – Κύπρος ) και παρουσιάστηκε από την υποψήφια διδάκτορα Γεωργία Σκινήτη.
Οπως είπε στα “Χ.ν.” η κα Σκινήτη, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 401 επισκέπτες κατά το διάστημα από 13 έως 23 Σεπτεμβρίου 2022, στην έξοδο του πάρκινγκ και κατά την επιστροφή από τον Μπάλο με το καραβάκι.
Η ίδια εξήγησε ότι το σημαντικότερο στοιχείο που προέκυψε ήταν ότι πρέπει να γίνονται συχνότερα καθαρισμοί της παραλίας, αλλά και «να υπάρξει ένα σαφές όριο επισκεπτών και δρομολογίων καραβιών στην περιοχή».
Σε ό,τι αφορά στο κόστος του εισιτηρίου, «οι περισσότεροι επισκέπτες δήλωσαν ότι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα από 5 ευρώ για την είσοδό τους στον Μπάλο με στόχο τη διατήρηση της περιοχής».
Ο επιβλέπων καθηγητής στη Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Θεοχάρης Τσούτσος μας είπε ότι στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής, «παρουσιάστηκε ένα συνολικό ερευνητικό έργο το οποίο αφορά στην προσέγγιση στον Μπάλο, όχι μόνο από τη μεριά της αγοράς αλλά από τη μεριά της προστασίας του περιβάλλοντος και της αντοχής του οικοσυστήματος». Αναφερόμενος στα μέτρα που προτείνονται, σημείωσε ενδεικτικά την καλύτερη οργάνωση της παραλίας, την ελεγχόμενη πρόσβαση στην παραλία από τα οχήματα: «Είδαμε τι έγινε στο Λαφονήσι το οποίο το επικροτούμε», είπε στα “Χ.ν.”.
Επίσης σημείωσε ότι «προτείνουμε ψηφιακά μέτρα τα οποία θα μας επιτρέψουν να γίνει η κράτηση και η προσέγγιση επισκεπτών με οργανωμένο τρόπο, με τεχνικές που υπάρχουν και στο εξωτερικό. Διερευνούμε και άλλα εργαλεία όπως το να υπάρχει εισιτήριο ανεκτό για τους επισκέπτες και να δώσει έσοδα στο σύστημα.
Εχουμε μια σειρά με πάνω από 10 μέτρα τα οποία θέλουμε να θέσουμε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΒΕΧ σε δημόσια διαβούλευση. Σκοπός μας δεν είναι να δημιουργήσουμε αλλά να λύσουμε ένα πρόβλημα και να παραδώσουμε σωστά στις επόμενες γενιές στον Μπάλο».
Στο χθεσινό συνέδριο που οργανώθηκε από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ) στην Πολυτεχνειούπολη, συμμετείχαν με εισηγήσεις τους οι υποψήφιοι διδάκτορες της Σχολής ΧΗΜΗΠΕΡ.
Στο προεδρείο του συνεδρίου ήταν στην 1η συνεδρία ομιλιών οι καθηγητές: Απόστολος Βουλγαράκης, Ιωάννης Τσομπανάκης και στην 2η συνεδρία, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι: Ευπραξία (Αίθρα) Μαριά και Απόστολος Γιάννης.
Ενδεικτικά θέματα άλλων εισηγήσεων ήταν οι επιδράσεις των εκπομπών πυρκαγιάς στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στον καιρό στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας το “WRF-Chem” (Αναστάσιος Ροβιθάκης, Α. Βουλγαράκης), η ανθρώπινη υγεία και ευημερία στο αστικό δομημένο περιβάλλον (Ελισάβετ Τσέκερη, Α. Λιλλή, Δ. Κολοκοτσά), ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής από τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διαχείριση καταστροφών (Μαρία Μανιαδάκη, Ε. Μαριά), κ.α.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα