Αποδοχή, υπομονή και συνεχής στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον και από την Πολιτεία χρειάζονται οι άνθρωποι που πάσχουν από Aνοια – νόσο Alzheimer όπως επισημάνθηκε σε ημερίδα με θέμα: “Στήριξη του φροντιστή ατόμου με Ανοια – νόσο Alzheimer” που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παραρτήματος ΑμεΑ Χανίων (πρώην Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Χανίων).
Οπως επεσήμανε η προϊσταμένη του Τμήματος Βοήθεια – Νοσηλεία στο σπίτι και ημερήσιας φροντίδας του Παραρτήματος ΑμεΑ Χανίων Λαμπρινή Τασιούδη η άνοια δεν επηρεάζει μόνο το ίδιο το άτομο, αλλά και όλη την οικογένεια. «Ο φροντιστής καλείται να χειριστεί τα δικά σου συναισθήματα, να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής του, ώστε να καλύπτει και τις ανάγκες ενός ασθενούς που δεν μπορεί να επικοινωνήσει όπως πριν» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η λογοθεραπεύτρια του Κέντρου Μέριμνας νόσου Alzheimer Χανίων Κατιάννα Μελισσάρη τόνισε την αναγκαιότητα συνεχούς στήριξης, επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των φροντιστών, δηλαδή των ανθρώπων που φροντίζουν άτομα που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer. «Ενας φροντιστής πρέπει να είναι συνεχώς προετοιμασμένος για το τι μπορεί να τον περιμένει αύριο ή μεθαύριο, διότι οι πάσχοντες σταδιακά θα αρχίσουν να έχουν μία σημαντική έκπτωση σε όλες τις γνωστικές τους λειτουργίες π.χ προσοχή, κριτική ικανότητα, επικοινωνία, έκφραση στην ανάγκη των επιθυμιών τους. Ετσι ο φροντιστής αρχίζει να γίνεται το τρίτο μάτι, χέρι, το δεύτερο μυαλό κ.λπ. μέχρι το τέλος που επιφορτίζεται και το μεγαλύτερο βάρος» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Μελισσάρη.
Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια επεσήμανε ότι στο Κέντρο Μέριμνας Νόσου Alzheimer Χανίων γίνονται εξατομικευμένα ραντεβού με συμβουλές για κάθε φροντιστή, αλλά και ομάδες. Οσοι επιθυμούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Μέριμνας νόσου Alzheimer Χανίων μπορούν στο τηλ: 2821076050 ή στο site www.alzheimer-chania.gr.
Η σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης για θέματα ψυχικής υγείας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Νόσου Alzheimer Μαρία Τζανακάκη – Μελισσάρη τόνισε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε τρία δευτερόλεπτα “γεννιέται” ένας καινούργιος ασθενής με άνοια, ενώ μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι οι πάσχοντες από άνοια θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ. παγκοσμίως. «Δυστυχώς μ’ αυτήν την οικονομική κρίση η Πολιτεία δεν είναι τόσο κοντά όσο θα έπρεπε στον ασθενή με άνοια, οι δομές είναι απλήρωτες, δεν δημιουργούνται νέες δομές στήριξης, ενώ για να μπουν οι δομές σε Ε.Σ.Π.Α. χρειάζεται ολόκληρη γραφειοκρατία» επεσήμανε η κα Τζανακάκη. Πάντως η ίδια σημείωσε ότι στα Χανιά αναμένεται να λειτουργήσει μια κινητή μονάδα στήριξης με το ίδιο υπάρχον προσωπικό για 12 μήνες. Επίσης, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Νιάρχος υλοποιείται εκπαίδευση φροντιστών των ασθενών με άνοια, αλλά και επαγγελματίες υγείας, ώστε «να παρέχεται ποιότητα υγείας τόσο στους ασθενείς, αλλά και στους φροντιστές τους».