Η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας – πολιτών, στο θέμα της διαχείρισης των κουνουπιών που προκαλούν ασθένειες, αναδείχθηκε κατά την διάρκεια ημερίδας στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου “LIFE CONOPS”, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
H ημερίδα διοργανώθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ Α. Μιχαηλάκη) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Χανίων (με υπεύθυνο τον κ. Δ. Νικολακάκη) και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων.
Όπως επεσήμανε μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο Δρ Αντώνιος Μιχαηλάκης, «σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των χωροκατακτητικών κουνουπιών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της εξάπλωσης και της εγκατάστασής τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι εμπειρίες των συμμετεχόντων επιστημόνων, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, θα μπουν όλες κάτω από μία ομπρέλα, για την εξαγωγή συμπερασμάτων που θα συμβάλλουν στην διαχείριση του προβλήματος αυτού».
«Η ορθολογική διαχείριση των κουνουπιών προλαμβάνει κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τα αποτελέσματα του εν λόγω προγράμματος θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό έργων για την ορθή αντιμετώπιση των ασθενειών που αυτά μεταδίδουν.
Η χώρα μας, σήμερα σε κάποια σημεία πρωτοπορεί», τόνισε ο κ. Μιχαηλάκης, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο, ήδη έχουμε εκδώσει σχέδια δράσεων για τις ασθένειες τις οποίες προκαλούν τα κουνούπια. Είμαστε τυχεροί, διότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις πρώτες χώρες στις οποίες εμφανίστηκε το πρόβλημα και έτσι ήμασταν προετοιμασμένοι, διότι πήραμε την εμπειρία των άλλων χωρών και την κάναμε εφαρμογή».
Ο κ. Μιχαηλάκης, αναφέρθηκε επίσης, στις δώδεκα πρωτότυπες συσκευές παρακολούθησης των κουνουπιών, οι οποίες έχουν εγκατασταθεί για πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένα σημεία σε Ελλάδα και Ιταλία και μία από αυτές τις συσκευές είναι εγκατεστημένη τα τελευταία χρόνια και στα Χανιά. «Μέσω της ειδικής αυτής συσκευής, είναι δυνατή η παρακολούθηση του πληθυσμού των χωροκατακτητικών κουνουπιών, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα, αφενός της έγκαιρης διάγνωσης της εισόδου νέων ειδών κουνουπιών και αφετέρου της αποφυγής της εγκατάστασής τους. Μέσω της εντομολογικής επιτήρησης γίνεται προσπάθεια της μείωσης της πιθανότητας για την εμφάνιση και μετάδοση των ασθενειών στον άνθρωπο που σχετίζονται με τα νέα αυτά είδη κουνουπιών», σημείωσε.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ο κ. Μιχαηλάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συμμετοχή των πολιτών στο θέμα της διαχείρισης των κουνουπιών που προκαλούν ασθένειες. «Οι πολίτες πρέπει να είναι συμμέτοχοι στην λύση και όχι συνένοχοι», τόνισε μιλώντας στα “Χ.Ν.” «Σε ένα αστικό περιβάλλον, δεν υπάρχουν σύνορα. Ο καθένας οφείλει να κοιτάξει τον χώρο του. Να τον φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν εστίες που μπορούν να παράξουν κουνούπια. Έτσι θα αποφύγουμε την παραγωγή κουνουπιών», σημείωσε, συνεχίζοντας: Υπάρχουν δύο χώροι σε ένα αστικό περιβάλλον. Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός. Ο δημόσιος είναι υπευθυνότητα του Δήμου, της Περιφέρειας. Όμως αυτό, δεν σημαίνει ότι τελειώνουν τα κουνούπια εκεί. Πρέπει να δοκιμάσουμε να σμίξουμε αυτούς τους δύο κόσμους, με νέες προσεγγίσεις. Από την ίδια την Πολιτεία να γίνουν ενέργειες πόρτα-πόρτα. Να υπάρξει συνεργασία με τους πολίτες. Κάπου εκεί θα βρεθεί η λύση. Από μόνοι τους, οι ψεκασμοί, δεν λύνουν το πρόβλημα. Και αν χρειαστούν χημικά, πρέπει να είναι εστιασμένα εκεί που υπάρχει το πρόβλημα. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι «τα έντομα είναι πιο μπροστά από εμάς κι εμείς καλούμαστε σιγά σιγά να αλλάξουμε νοοτροπίες».
Η ΗΜΕΡΙΔΑ
Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε με την ομιλία του ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της εντομολογικής έρευνας. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος μίλησε για τις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των εντόμων καθώς και για τις προσπάθειες της ΠΕ Χανίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Ως Περιφερειακή Ενότητα Χανίων», τόνισε ο κ. Βουλγαράκης, το 2011, «ξεκινήσαμε αντικουνουπικούς ψεκασμούς, με τετράμηνη διάρκεια και 85 σημεία και περιοχές του Νομού. Φέτος οι ψεκασμοί έγιναν σε 264 σημεία και περιοχές με χρονική διάρκεια 9 μηνών. Για την επόμενη διετία εγκρίθηκε από την Περιφέρειας Κρήτης η διάθεση πίστωσης ενός εκατομμυρίου ευρώ. Ο διαγωνισμός θα είναι διεθνής και για τον Νομό μας αντιστοιχούν 250 χιλιάδες ευρώ».
Κατά την διάρκεια της ημερίδας ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν θέματα που αφορούν στη διαχείριση των κουνουπιών.
Ειδικότερα, εμπειρογνώμονες από την Ιταλία παρουσίασαν την εμπειρία τους από την εντομολογική επιτήρηση της χώρας καθώς και το εθνικό σχέδιο για την πρόληψη των ασθενειών από διαβιβαστές, η εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Δρ Δανάη Περβανίδου, παρουσίασε την εμπειρία της από τα κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα, η Δρ Marlen Vasquez (Κύπρος) παρουσίασε τη διαχείριση των κρουσμάτων ελονοσίας στην Κύπρο, ενώ η Δρ Σμαρώ Σωτηράκη (ΕΛΓΟ Δήμητρα), μίλησε για τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές και πώς επηρεάζουν την υγεία των ζώων. Παρουσιάστηκε επίσης η σχέση μεταξύ των χωροκατακτητικών κουνουπιών και της κλιματικής αλλαγής.
Ενώ έγινε παρουσίαση των φυσικών βιοκτόνων που παράχθηκαν στο πλαίσιο του έργου και δοκιμάζονται ως πιθανά μέσα διαχείρισης των κουνουπιών.