Την ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη της πολιτείας στις μικρές επιχειρήσεις ώστε να αποτραπούν δεκάδες λουκέτα από τον Οκτώβριο, τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.
Για τον λόγο αυτό, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη, ζητά τη συνέχιση της έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές.
Αφορμή για την επιστολή είναι το γεγονός ότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «οι ασφαλιστικές εισφορές του μήνα Ιουνίου “χάνουν” την έκπτωση που υπήρχε μέχρι τα τέλη Μαΐου για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την Covid-19».
Γι’ αυτό και ζητούν «επιτακτικά και με αίσθημα ευθύνης να συνεχίσετε την έκπτωση που υπήρχε και να στηρίξετε τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ώστε να μη μπουν δεκάδες λουκέτα από τον Οκτώβριο και μετά».
«Η αγορά κινείται με τεράστια πτώση αυτή τη στιγμή ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς και πρέπει τουλάχιστον μέχρι 31/12 να συνεχιστεί η έκπτωση για τον ΕΦΚΑ των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών», τονίζεται στην επιστολή.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Στο μεταξύ, σειρά προτάσεων διατυπώνουν σε επιστολή τους προς το Γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και τους υπουργούς Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης& Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη και Εργασίας κ. Βρούτση, οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της Κρήτης.
Οπως αναφέρουν, «μέχρι σήμερα τα ληφθέντα μέτρα, και ειδικότερα ο τρόπος εφαρμογής τους, το εύρος των ωφελούμενων, οι προϋποθέσεις και ο χρόνος υλοποίησής τους, τα καθιστούν ανεπαρκή πολλαπλασιάζοντας τις δυσκολίες λειτουργίας της αγοράς. Μέρα με τη μέρα όσο καθυστερεί η διοχέτευση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις και δεν στηρίζεται η ιδιωτική κατανάλωση, τόσο ο κίνδυνος κλεισίματος των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των πολύ μικρών και μικρών) όσο και η άνοδος της ανεργίας φαίνεται να ενισχύεται».
Για την ανάσχεση των πλέον δυσμενών επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση, καταθέτουν βασικούς άξονες πολιτικής που θεωρούν ότι «πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε η δύσκολη επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα να επιτευχθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».
Συνοπτικά οι βασικοί άξονες προτάσεων πολιτικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
•1ος Άξονας – Χρηματοδότηση –ρευστότητα –επενδύσεις: Οι προτάσεις αφορούν υφιστάμενα εργαλεία παροχής ρευστότητας, επιχορηγήσεις έναντι δανείων, προγράμματα (αναπροσαρμογή σε σχεδιαζόμενες δράσεις του ΕΣΠΑ και των ΠΕΠ λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα για την επιχειρηματικότητα, με δράσεις υπέρ των πληττόμενων οικονομικών κλάδων και δράσεις ενίσχυσης της υγειονομικής ασφάλειας σε χώρους παραγωγής και εμπορίου, κ.α.).
•2ος Άξονας – Ανάσχεση διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους:
Οι προτάσεις αφορούν φορολογικές – ασφαλιστικές ρυθμίσεις, ρυθμίσεις υποχρεώσεων προς Τρίτους και Τράπεζες, ρυθμίσεις προς ΟΤΑ (κατάργηση του τέλους 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων, κ.α.), προστασία δανειοληπτών – οφειλετών, οριζόντια μέτρα.
•3ος Άξονας – Φορολογικά ζητήματα: Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, κατάργηση της προκαταβολής φόρου για το οικονομικό έτος 2020 (αφορά εισοδήματα 2019), κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, κ.α.
•4ος Άξονας – Απασχόληση/Συγκράτηση ανεργίας – Ασφαλιστικά ζητήματα.
•5ος Άξονας – Άμβλυνση του ψηφιακού χάσματος.
•6ος Άξονας – Προώθηση των συνεργατικών σχηματισμών .
•7ος Άξονας – Ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη διενέργεια εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών) καθώς, όπως αναφέρουν, «η Κυβέρνηση με τη θέσπιση ορίου 50 ατόμων σε τελετές γάμων και βαπτίσεων, με την τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων και την απαγόρευση ορθίων πελατών στα καταστήματα εστίασης, έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις εκδηλώσεις αυτές σε απόγνωση. Επιχειρήσεις που αναμένουν να δουλέψουν το τρίμηνο του καλοκαιριού, είναι πλέον στο χείλος του γκρεμού λόγω των παραπάνω μέτρων».