Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024

Ανάγκη στήριξης των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Η τακτική και γενναία οικονοµική ενίσχυση των ∆ηµοτικών Περιφερειακών Θεάτρων από την κεντρική εξουσία και η επίλυση θεσµικών και νοµικών ζητηµάτων που θα διευκολύνουν το καλλιτεχνικό τους έργο, είναι δύο από τα αιτήµατα των ανθρώπων των ∆Η.ΠΕ.ΘΕ. τα οποία διατυπώθηκαν κατά την πρώτη ηµέρα των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου µε θέµα “Το θέατρο στην περιφέρεια”, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήµερα στα Χανιά.

Το συνέδριο που πραγµατοποιείται στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, διοργανώνεται µε πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Έρευνας και Τεκµηρίωσης του Νεοελληνικού Θεάτρου του Τµήµατος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, µε συνδιοργανωτές το Εργαστήριο Θεάτρου, Κινηµατογράφου και Μουσικής του Τµήµατος Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης, το ∆Η.ΠΕ.ΘΕ.Κ., το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Περιφέρεια Κρήτης και τον ∆ήµο Χανίων.
Αφορµή για τη διεξαγωγή του συνεδρίου είναι η συµπλήρωση το 2023, 40 χρόνων από την ίδρυση των ∆Η.ΠΕ.ΘΕ.
Η διευθύντρια του Εργαστηρίου Έρευνας και Τεκµηρίωσης του Νεοελληνικού Θεάτρου του Τµήµατος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της οργανωτικής και επιστηµονικής Επιτροπής του συνεδρίου, Σοφία Φελοπούλου, µιλώντας στις “διαδροµές”, επεσήµανε ότι στόχος του συνεδρίου είναι να παρουσιαστεί η ιστορική διαδροµή του θεσµού των ∆Η.ΠΕ.ΘΕ. και οι σύγχρονες ανάγκες τους και να γίνει λόγος για την περιφερειακή πολιτική του θεάτρου στην Ελλάδα. «Μας ενδιαφέρει το αποτύπωµα που αφήνουν τα ∆Η.ΠΕ.ΘΕ. και ο ρόλος που διαδραµατίζουν για τις τοπικές κοινωνίες και το θέατρο γενικότερα», σηµείωσε η κα Φελοπούλου.

ΒΑΣΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ∆Η.ΠΕ.ΘΕ.Κ., Έφη Θεοδώρου, υπογράµµισε αρχικά την ανάγκη να υπάρξει αύξηση και σταθερότητα στη χρηµατοδότηση που λαµβάνουν τα περιφερειακά θέατρα από την κεντρική εξουσία, η οποία να κυµαίνεται τουλάχιστον στα επίπεδα χρηµατοδότησης του 2011: «Αυτή τη στιγµή λαµβάνουµε για την τριετή προγραµµατική σύµβαση 80.000 ευρώ, όταν το 2011 ήταν στις 150.000 ευρώ και παλαιότερα ακόµα περισσότερο. Αυτό πιθανόν να συµπαρασύρει και προς τα πάνω και τη χρηµατοδότηση από πλευράς µετόχων», επεσήµανε η κα Θεοδώρου, ενώ συνεχίζοντας µίλησε για την ανάγκη βελτίωσης των υποδοµών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, πέρα των Χανίων και του Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και της επίλυσης άλλων ζητηµάτων που παρακωλύουν το καλλιτεχνικό έργο, όπως η ΚΥΑ του 2023, η οποία αντιµετωπίζει τους ηθοποιούς ως δηµοσίους υπαλλήλους που υπάγονται στα αντίστοιχα µισθολογικά κλιµάκια. «Είναι πολύ δύσκολο για έναν επαγγελµατία και µάλιστα επώνυµο, να έρθει υπό αυτό το καθεστώς και να δουλέψει. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα θέµα που θα πρέπει να λυθεί άµεσα είτε υπάγοντας τα ∆ΗΠΕΘΕ στο κρατικών θεάτρων είτε µέσα από έναν νέο νόµο πλαίσιο».

ΥΠΕΡ-ΤΟΠΙΚΗ ∆ΙΑΣΤΑΣΗ
Το µέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Τµήµα Θεατρικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ, Κατερίνα Καρρά, µιλώντας στις “διαδροµές” τόνισε ότι τα ∆Η.ΠΕ.ΘΕ. οφείλουν να καλλιεργούν τη σύνδεσή τους µε την τοπική κοινωνία, αλλά συγχρόνως να αναπτύσσουν σχέσεις και µε ένα διεθνές περιβάλλον. «∆εν πρέπει να είναι εσωστρεφή, δρώντας µόνο στον νοµό ή την ευρύτερη περιφέρεια που είναι η έδρα τους, αλλά οπωσδήποτε να αναζητούν συνεργασίες και µε το ευρωπαϊκό ή διεθνές περιβάλλον», τόνισε, ενώ επεσήµανε ακόµα ότι θα πρέπει να επιλυθούν οικονοµικά και νοµικά ζητήµατα που ταλανίζουν τα περιφερειακά θέατρα.

ΤΑΥΤΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Αστέρης Πελτέκης, αναφέρθηκε στην ιδρυτική αποστολή των ∆Η.ΠΕ.ΘΕ., στο πλαίσιο µιας πολιτιστικής – πολιτικής αποκέντρωσης η οποία ξεκίνησε µε µία υποτυπώδη επιχορήγηση, και στις διακυµάνσεις που γνώρισε η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου όλα αυτά τα 40 χρόνια. «Αυτή τη στιγµή, µετά τη 15ετή κρίση, τα πράγµατα έχουν γίνει πολύ άσχηµα γενικότερα για τους πολιτιστικούς θεσµούς και ειδικά η στήριξη για την περιφέρεια είναι σε πολύ χαµηλά επίπεδα», υπογράµµισε ο κ. Πελτέκης και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «µία σοβαρή αντιµετώπιση (από την Πολιτεία) της περιφέρειας στο κοµµάτι του πολιτισµού, διότι η ταυτότητα µιας χώρας αποτυπώνεται σε µεγάλο βαθµό στον πολιτισµό της».
Ως προς την οικονοµική χρηµατοδότηση, ο κ. Πελτέκης ανέφερε ότι πρωτίστως οι πολιτιστικοί θεσµοί θα πρέπει να στηρίζονται από την Πολιτεία, ωστόσο, σε περιόδους κρίσης όπως η τρέχουσα, θα µπορούσαν να αναζητούν και πρόσθετοι πόροι µέσω χορηγιών, που θα µπορούσαν να συµβάλλουν -όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα- αν τους προσφέρονταν κάποια σχετικά προνόµια (φορολογικά κ.ά.).

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ
Για τη συµβολική αλλά και ουσιαστική αξία της φιλοξενίας του 1ου ∆ιεθνούς Συνεδρίου για το Θέατρο στην Περιφέρεια στα Χανιά µίλησε η πρόεδρος του ∆.Σ. του ∆Η.ΠΕ.ΘΕ.Κ., Σοφία Μαλανδράκη, υπογραµµίζοντας ότι αποτελεί µία αναγνώριση της ιστορίας του θεάτρου στην πόλη µας, η οποία ξεκίνησε µία δεκαετία πριν ακόµα τη δηµιουργία του θεσµού των ∆ΗΠΕΘΕ από την τότε υπουργό Πολιτισµού Μελίνα Μερκούρη. Ευχήθηκε δε «να µην µείνουµε µόνο σε διαπιστώσεις αλλά να γίνει και το επόµενο βήµα που προϋποθέτει τη γερή ενίσχυση των ∆Η.ΠΕ.ΘΕ. από το κράτος».
∆ΗΜ. ΜΑΡ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα