Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ανάγκη στήριξης του ΕΛΜΕΠΑ δεδομένης της υποστελέχωσής του

Μεγάλη πρόοδος σε επίπεδο έρευνας συντελείται στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια καθώς, με βάση την αξιολόγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο στη χώρα όσον αφορά στην αύξηση των ερευνητικών δεικτών.

Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Κατσαράκης

Ωστόσο, συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης. Ζητούμενο παραμένει η στελεχωσή του με εκπαιδευτικό, διοικητικό και εργαστηριακό προσωπικό.
Ταυτόχρονα, σε… αναμονή βρίσκεται το θέμα εγγραφής των αποφοίτων του μηχανικών στο Τεχνικό Επιμελητήριο με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο περιθώριο της 9η διεθνούς εβδομάδας Erasmus που διοργανώνεται από το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαικου Πανεπιστημίου ATHENA.
Η έναρξη των εργασιών της συνάντησης για το Erasmus, που θα διαρκέσει έως την Παρασκευή, έγινε χθες στις εγκαταστάσεις του ΕΛΜΕΠΑ στη Χαλέπα Χανίων.
Παρών ήταν ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, Νίκος Κατσαράκης, ο οποίος μιλώντας στα “Χ.ν.” σημείωσε, μεταξύ άλλων:
«Η συνάντηση αφορά την 9η διεθνή εβδομάδα του Erasmus που διοργανώνεται από το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαικου Πανεπιστημίου ATHENA. Είναι μια εβδομάδα αφιερωμένη στον Γιάννη Καλλιακάτσο, έναν σπουδαίο καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών στα Χανιά και αφορά θέματα δεξιοτήτων καθώς επίσης και πληροφορικής. Συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές από ολόκληρη την Ευρώπη. Εμφαση εχει δοθεί στα 10 Πανεπιστήμια τα οποία συμμετέχουν στην Ευρωπαική Συμμαχία ΑΤHENA. Εχουμε περίπου 120 συμμετέχοντες από ολόκληρη την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια αυτή η διεθνής εβδομάδα έχει γίνει ένας θεσμός στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και εχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ολόκληρης της κοινότητας».
Ως προς τη θεματολογία της συνάντησης, υπογράμμισε ότι «επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν δεξιότητες που μπορούν να αποκτήσουν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, παράλληλα με τις σπουδές τους στο βασικό γνωστικό τους αντικείμενο, όπως για παράδειγμα πως μπορούν να συγγράψουν μια επιστημονική εργασία, θέματα που αφορούν τους υπολογιστές και τη συγγραφή του βιογραφικού τους και άλλα ζητήματα που είναι σημαντικά, ειδικά για την εύρεση εργασίας».
Σε ερώτηση των “Χ.ν.” για την έρευνα αλλά και για τα προβλήματα στο ΕΛΜΕΠΑ, ο κ. Κατσαράκης απάντησε:
«Είμαστε πολύ περήφανοι για την εξέλιξη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι τυχαία. Στηρίζεται σε δεκαετίες ιστορίας ως Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Κρήτης. Εχουμε πολύ μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τα θέματα διεθνοποίησης. Στα θέματα εξωστρέφειας και διασύνδεσης με την κοινωνία καθώς επίσης και στην έρευνα. Το ΕΛΜΕΠΑ με βάση την αξιολόγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πρόοδο σε ερευνητικούς δείκτες από το 2020 έως το 2021. Είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο στη χώρα όσον αφορά στην αύξηση των ερευνητικών δεικτών.
Καλούμε λοιπόν την πολιτεία για άλλη μια φορά να στηρίξει θεσμικά το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και να επιλύσει ορισμένα προβλήματα τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά και χρήζουν άμεσης επίλυσης. Αυτό αφορά κυρίως τη Σχολή Μηχανικών και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, την ένταξη των αποφοίτων των τμημάτων των μηχανικών στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την άμεση ίδρυση πολυτεχνικής σχολής στο ΕΛΜΕΠΑ καθώς πληρούνται όλες οι προυποθέσεις και έχουν γίνει σχετικές αξιολογήσεις και στη συνέχεια, βέβαια, την ένταξη των αποφοίτων μας με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Είναι κάτι το οποίο θα γίνει, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι κάτι το οποίο αναμένεται. Αλλά έχει καθυστερήσει εδώ και τρία χρόνια και ζητάμε από την πολιτεία να ασχοληθεί άμεσα με το ζήτημα αυτό. Αντίστοιχο είναι το θέμα των γεωπόνων με την ένταξη των αποφοίτων των γεωπόνων στο ΓΕΩΤΕΕ».
Παράλληλα, ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ τόνισε ότι «υπάρχουν επίσης και προβλήματα τα οποία είναι γενικότερα και έχουν να κάνουν με την υποστελέχωση των Πανεπιστημίων και του ΕΛΜΕΠΑ, ιδιαίτερα σε εργαστηριακό προσωπικό καθώς οι θέσεις ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ στο ΕΛΜΕΠΑ είναι πάρα πολύ περιορισμένες σε σχέση με τα άλλα πανεπιστήμια της χώραες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε διοικητικούς υπαλλήλους καθώς έχουν υπάρξει πάρα πολλές συνταξιοδοτήσεις χωρίς να αναπληρωθούν οι θέσεις αυτές καθώς επίσης και μέλη ΔΕΠ. Η αναλογία φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πάρα πολύ υψηλή, περίπου 40 προς ένα σε σχέση με την αναλογία στην Ευρώπη που είναι 15 προς 1 ενώ στο ΕΛΜΕΠΑ είναι δυστυχώς 60 προς 1. Αρα ζητάμε την άμεση στελέχωση με εκπαιδευτικό, διοικητικό και εργαστηριακό προσωπικό».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα