Eπιτακτική είναι η ανάγκη, η μελέτη ανάπλασης για τα Ταμπακαριά να περιλαμβάνει και το παραλιακό μέτωπο, τονίζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Χανίων.
H μελέτη που ξεκίνησε επί δημαρχίας Τ. Βάμβουκα και ολοκληρώθηκε πρόσφατα δεν αφορά το τμήμα βορείως της οδού Βιβιλάκη στην ακτή δηλαδή από το “Θαλασσινό Αγέρι” προς δυτικά με αποτέλεσμα να μένει εκτός σχεδιασμού ίσως το πιο ωραίο τμήμα των Ταμπακαριών.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” o πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Ζαχαρίας Πιστόπουλος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Συλλόγου να συμπεριληφθεί και αυτό το τμήμα στη σχετική μελέτη.
«Ο Δήμος ξεκίνησε μια πολύ ωραία μελέτη επί δημαρχίας του κ. Βάμβουκα που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τον Πάσχα. Αφορά το νότιο μέτωπο των Ταμπακαριών και τους κάθετους δρόμους προς τον αιγιαλό. Όμως για τον αιγιαλό, το βόρειο μέτωπο των Ταμπακαριών δεν προβλέπεται τίποτα! Είναι σαν να λέει στους ιδιώτες που κάνουν εργασίες για να μετατρέψουν τα κελύφη τους σε ξενοδοχεία κτλπ. ότι ” κάντε εσείς ότι θέλετε γιατί εγώ δεν μπορώ». Για μας δεν είναι αυτό καλό γιατί απαξιώνει το παραλιακό μέτωπο” σημείωσε ο κ. Πιστόπουλος.
Το παραλιακό τμήμα δεν συμπεριλήφθηκε στη μελέτη αφού ιδιοκτησιακά ανήκει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης (σ.σ. η παλιά Κτηματική Υπηρεσία) υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών που έχει έδρα το Ηράκλειο.
«Η υπηρεσία αυτή δεν μπορεί να κάνει μελέτη. Εμείς ως αρχιτέκτονες απαιτήσαμε να ενδιαφερθεί ο Δήμος πριν γίνει αλλοίωση του παραλιακού μετώπου από τον κάθε ιδιώτη και να αναλάβει το κόστος της μελέτης. Πως θα γίνει αυτό; Κάνοντας μια προγραμματική σύμβαση με την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας. Η αρχική μελέτη που έχει φτάσει στο στάδιο εφαρμογής και είναι έτοιμη να προκηρυχθεί και να χρηματοδοτηθεί αφορά μια έκταση 5.000 τετραγωνικών μέτρων. Στο παραλιακό μέτωπο δεν μιλάμε για περισσότερα από 400-500 τ.μ.. Εμείς είπαμε να γίνει μια μελέτη για το παραλιακό μέτωπο στο ίδιο σκεπτικό με την υπόλοιπη μελέτη, να χρηματοδοτηθεί από το Δήμο και να υπάρξει προγραμματική σύμβαση με την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης ώστε να δοθούν εγκρίσεις από τις εφορίες εναλίων αρχαιοτήτων, νεοτέρων μνημείων κλπ».
Σύμφωνα με τον κ. Πιστόπουλο η εκπόνηση της μελέτης δεν θα πάρει περισσότερο από 6 μήνες, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που καθυστερεί είναι οι εγκρίσεις των υπηρεσιών για τις οποίες συμφωνήθηκε με την νυν δημοτική αρχή από κοινού Δήμος και Σύλλογος Αρχιτεκτόνων να παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης.
Συνολικής μελέτης για την περιοχή της Χαλέπας καλύτερα ας πουμε…..με παρεμβασεις της Δημοτικής Αρχής όπως πεζοδρομησεις αλλαγές κυκλοφορίας σε δρόμους δημιουργία πρασινου….. Ανάδειξη μνημείων…..αυστηροποιηση όρων δόμησης ώστε να υπάρξει διατήρηση του ιστορικού κ αρχιτεκτονικου προφιλ της Χαλέπας συνολικά!!!!!!!!!
Συνολικής μελέτης για την περιοχή της Χαλέπας καλύτερα ας πουμε…..με παρεμβασεις της Δημοτικής Αρχής όπως πεζοδρομησεις αλλαγές κυκλοφορίας σε δρόμους δημιουργία πρασινου….. Ανάδειξη μνημείων…..αυστηροποιηση όρων δόμησης ώστε να υπάρξει διατήρηση του ιστορικού κ αρχιτεκτονικου προφιλ της Χαλέπας συνολικά!!!!!!!!!Ώστε να υπάρχει εναρμόνιση της περιοχης με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων το Μουσείο-οικεια Ελ. Βενιζέλου κ το μελλοντικό Λαογραφικο Τεχνολογικό Μουσείο στη Γαλλική Σχολή!!!!!!!!