Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ανάγκη συντήρησης ναών στον Αλικιανό

Η ανάγκη εργασιών συντήρησης και ανάδειξης δύο πολύ σημαντικών ναών (Ενετικής και Βυζαντινής περιόδου) της περιοχής του Αλικιανού επισημαίνεται από κατοίκους της περιοχής. Πρόκειται για τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου που κτίστηκε τον 14ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας και τον Ι.Ν. της Ζωοδόχου Πηγής που η ιστορία του χάνεται στις αρχές της προηγούμενης χιλιετίας (κατασκευάστηκε το 1030 μ.Χ.).

Mαζί με τον πρώην πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλικιανού κ. Μανώλη Νικολακάκη επισκεπτόμαστε αρχικά τον ναό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται μέσα στον οικισμό του Αλικιανού. Μπαίνουμε σε αυτόν και βλέπουμε τις τοιχογραφίες και τις νεότερες παρεμβάσεις. «Επιβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνουν κάποιες εργασίες συντήρησης. Οι τοιχογραφίες δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, ενώ έχουν γίνει και κάποιες νεότερες παρεμβάσεις που δεν συνάδουν με το μνημείο και την μεγάλη του ιστορία που πρέπει να αποκατασταθούν» τονίζει ο κ. Νικολακάκης. Μας δείχνει διάφορα σημεία γύρω από το ναό όπου άγνωστοι έχουν γράψει “μουτζούρες” αλλά και τη σημασία της ανάδειξης του περιβάλλοντα χώρου το ναού.
«Κατασκευάστηκε τον 14ο αιώνα μχ. Και σύμφωνα με τα κείμενα κτήτορα του ήταν ο ιερέας Μιχαήλ Μαστραχά και ζωγράφος ο Παύλος Προβατάς. Ο ναός όπως και μεγάλο μέρος του χωριού μας έπαθε πολύ μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς των ναζιστικών στρατευμάτων κατά τη Μάχη της Κρήτης και ερειπώθηκε εντελώς. Στα 1950-1952 ανοικοδομήθηκε πάνω στα παλιά του θεμέλια υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αναστάσιου Ορλάνδου ενός εκ του σημαντικότερου ερευνητής της αρχιτεκτονικής της χώρας μας. Γύρω από το ναό διαδραματίζεται η όλη τραγωδία των “Κρητικών γάμων” που περιγράφει γλαφυρά στο ομώνυμο βιβλίο του ο Σπύρος Ζαμπέλιος. Σήμερα χρησιμοποιείται για κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις και είναι σημαντικό να διατηρείται σε άριστη κατάσταση» επισημαίνει ο κ. Νικολακάκης.
Λίγα χιλιόμετρα δυτικά βρίσκεται ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ανάμεσα σε Αλικιανό και Κουφό. Ο ναός ανακατασκευάστηκε και συντηρήθηκε πλήρως από τη Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χανίων με συγχρηματοδότηση από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ωστόσο μένουν να γίνουν ορισμένα πράγματα. Η πινακίδα έχει φύγει από τη θέση της, ενώ και ο δρόμος που οδηγεί στο ναό δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Ο συγκεκριμένος ναός υπολογίζεται ότι κτίστηκε στα 1030 μχ. Και είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο και φέρει εσωτερικό τοιχογραφικό διάκοσμο σε δύο στρώματα που χρονολογούνται στον 11ο αιώνα και στις αρχές του 14ου αιώνα. «Θα θέλαμε ως τοπική κοινωνία να γίνει μια προσπάθεια για την καλύτερη ανάδειξη αυτών των δύο σπουδαίων μνημείων του τόπου μας» επισημαίνει ο κ. Νικολακάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα