Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Αναγνώριση για Χανιώτισσα αιματολόγο

Στο “τιμόνι” της Επιτροπής των Μελών της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας θα βρίσκεται για τα επόμενα 3 χρόνια η Χανιώτισσα καθηγήτρια Αιματολογίας και διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Ελένη Παπαδάκη.

Mια από τις βασικές επιδιώξεις και επιθυμίες της νέας προέδρου, είναι η Επιτροπή να συμβάλει με όποιες δυνάμεις έχει στην άμβλυνση των διαφορών που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κλινική προσέγγιση και αντιμετώπιση των ασθενών, διαφορές οι οποίες εδράζονται σε μεγάλο βαθμό στις οικονομικές ανισότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες και τους πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου.
Να σημειώσουμε ότι η κα Παπαδάκη διατέλεσε τα προηγούμενα 4 χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας και η υπήρξε η πρώτη αιματολόγος από την Ελλάδα που εκλέχθηκε σε αυτή τη θέση.
Πλέον, αναλαμβάνει (αμισθί όπως και τα υπόλοιπα μέλη) καθήκοντα προέδρου σε μια σημαντική Επιτροπή η οποία, μεταξύ άλλων, καθορίζει τη στρατηγική αύξησης των μελών της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας αλλά και της ικανοποίησης των εκπαιδευτικών, κλινικών και ερευνητικών αναγκών των αιματολόγων.
“Το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας δεν περιορίζεται στο να αυξήσει τα μέλη της. Αυτό είναι σημαντικό, όμως, εξίσου σημαντικό είναι να προσπαθήσει να ομογενοποιήσει σε όλη την Ευρώπη πρακτικές και συνθήκες που αφορούν στην εκπαίδευση και τις ερευνητικές ανάγκες των αιματολόγων αλλά και – κυρίως – στην κλινική αντιμετώπιση των ασθενών”, τόνισε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, η κα Παπαδάκη και διευκρίνισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές στην κλινική αντιμετώπιση των ασθενών που οφείλονται είτε σε κοινωνικούς είτε σε οικονομικούς παράγοντες.
“Για παράδειγμα το γεγονός ότι δεν μιλάνε όλοι μια κοινή γλώσσα, π.χ. αγγλικά, δημιουργεί ένα θέμα στην πρόσβαση σε ερευνητικές πηγές, στην κατανόηση των νέων δεδομένων κ.λπ. Κι αυτό είναι το πιο απλό ίσως. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι οικονομικές διαφορές που υπάρχουν μέσα στην Ευρώπη. Αν ας πούμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων δώσει μια θετική γνωμοδότηση για καινούρια φάρμακα δεν συνεπάγεται ότι όλα τα κράτη μπορούν να έχουν την ίδια πρόσβαση. Λόγου Χάρη υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες και τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση στα φάρμακα δεν είναι δεδομένη. Ακόμα κι αν κάποιοι άνθρωποι μπορούσαν μέχρι πρότινος να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη για τις θεραπείες τους, τώρα η κινητικότητα δεν είναι το ίδιο εύκολη λόγω της πανδημίας, ενώ υπάρχουν και πολλοί ακόμα ασθενείς που δεν είχαν και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε μια άλλη χώρα για θεραπεία”, εξήγησε η κα Παπαδάκη και πρόσθεσε ότι βασική επιδίωξη της Επιτροπής είναι να υπάρχει ίδια κλινική προσέγγιση και αντιμετώπιση των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, ανεξάρτητα αν αυτοί ζουν στην Αγγλία, την Ελλάδα ή την Αλβανία.

Επεσήμανε ακόμα ότι η σύνθεση της Επιτροπής, καθώς περιλαμβάνει στα μέλη της εκπροσώπους από τις Αιματολογικές Εταιρείες διαφορετικών κρατών, επιτρέπει στην Επιτροπή να έχει άμεση πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στην αιματολογία σε κάθε χώρα και συνεπώς να δρα επικουρικά με τις κατά τόπους Αιματολογικές Εταιρείες ώστε να αντιμετωπίζονται προβλήματα και δυσκολίες που υπάρχουν.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το κομμάτι της εκπαίδευσης η κα Παπαδάκη υπογράμμισε ότι πέρα από τη διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων, η Επιτροπή υλοποιεί συνέδρια τοπικού χαρακτήρα, με τη συμμετοχή τοπικών επιστημόνων, συνδράμει τους αιματολόγους ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τα συνέδρια και να ενημερώνονται για τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ενώ παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ευρωπαϊκή αναγνώριση του τίτλου τους μέσα από εξετάσεις που διοργανώνονται μία φορά τον χρόνο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα