Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Αναγνώριση προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης για τα αβοκάντο της Κρήτης

Μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη θα έχει κατατεθεί ο φάκελος της πρότασης αναγνώρισης του αβοκάντο Κρήτης ως ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Ομάδας κ. Γιώργος Κοντουδάκης

Η σχετική μελέτη εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παρακολουθήθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων, ενώ αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης του από την “Ομάδα Παραγωγών Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων” προκειμένου να κάνει τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της.
Ο πρόεδρος της Ομάδας κ. Γιώργος Κοντουδάκης μιλώντας στα “Χ.ν.” κάνει λόγο για «ένα πολύ σοβαρό φάκελο, μια πολύ καλά τεκμηριωμένη πρόταση που πιστεύουμε ότι θα εγκριθεί από το Υπουργείο δίνοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο προϊόν μας. Στηρίζουμε αυτό το φάκελο και έχουμε άριστη συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και τον κ. Παπαδαντωνάκη».
Δίνοντας μας περισσότερες λεπτομέρειες για το φάκελο που εκτιμάται ότι θα κατατεθεί εντός του μηνός στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης ο κ. Κοντουδάκης μας επισημαίνει ότι η επιχειρηματολογία του βασίζεται στις αναλύσεις που έχουν γίνει στο αβοκάντο που παράγεται στην Κρήτη και στην ιστορική του συνέχεια ως καλλιέργεια και ως εμπορεύσιμο προϊόν.
Ειδικότερα:
• Οι αναλύσεις δύο ετών των επιστημόνων του ΑΠΘ έδειξαν ότι για την περίοδο Μάρτιος- Μάιος η τοπική παραγωγή αρχικά του Hass διαφοροποιείται στα λιπαρά, στην ομοιομορφία ωρίμανσης και σε άλλα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με αντίστοιχης ποικιλίας αβοκάντο από το Ισραήλ ή την Λατινική Αμερική. Τα γενικά αυτά χαρακτηριστικά αφορούν και τις άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Κρήτη .
• Στο φάκελο υπάρχει ιστορική τεκμηρίωση που αποδεικνύει ότι η παραγωγή και η εμπορία του αβοκάντο γίνονταν οργανωμένα από τη δεκαετία του ΄70 κιόλας, με εξαγωγές σε Γερμανία και Ολλανδία, πωλήσεις στη Βόρεια Ελλάδα κα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Η αναγνώριση του αβοκάντο Κρήτης ως ΠΓΕ θα έχει πολύ σημαντικά οφέλη για τον παραγωγό τονίζει ο κ. Κοντουδάκης. Αυτά συνοψίζονται σε τρεις κατευθύνσεις:
• Προστατεύεται ένα Κρητικό προϊόν από μελλοντικές παραγωγές αβοκάντο στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Τα επόμενα χρόνια αναμένεται μεγάλη παραγωγή αβοκάντο στη χώρα μας. Λόγω της αλλαγής του κλίματος είναι δεδομένο ότι πολλοί παραγωγοί θα κινηθούν προς το αβοκάντο και επειδή πολλοί από αυτούς είναι επαγγελματίες αγρότες, σοβαροί στη δουλειά τους είναι δεδομένο ότι θα πάνε καλά. Μέχρι να φτάσουν σε ένα επίπεδο σοβαρής αύξησης της παραγωγής και ποιότητας του προϊόντος τους μπορεί υπάρξουν προβλήματα που να επηρεάσουν και εμάς παρότι οι παλιοί παραγωγοί στα Χανιά έχουν τεχνογνωσία. Ένα προϊόν με την επωνυμία “αβοκάντο Κρήτης” θα μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα στην προοπτική πάντα αύξησης των εξαγωγών» δηλώνει ο κ. Κοντουδάκης.
• Ως προϊόν αναγνωρίσιμο για το εξωτερικό το “αβοκάντο Κρήτη” είναι σημαντικό να αποκτήσει το δικό του σήμα. Ειδικά αν αυξηθεί το επόμενο διάστημα η παραγωγή στο νησί.
• Το ΠΓΕ θα βάλεις τους παραγωγούς στη διαδικασία της ιχνηλασιμότητας. «Η ιχνηλασιμότητα θα βοηθήσει να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις και τον αβοκάντο και να προχωρήσει η παραγωγή του προϊόντος πιο οργανωμένα και με μεγαλύτερη σοβαρότητα» αναφέρει ο παραγωγός.
Στο φάκελο δίνονται στοιχεία για τις μεθόδους παραγωγής, την επιλογή των εδαφών, το πολλαπλασιαστικό υλικό, τον τρόπο φύτευσης, τη λίπανση, το θέμα της βιολογικής καλλιέργειας του προϊόντος κα. Σημειώνεται πως η μελέτη στο ΑΠΘ είχε ανατεθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Απ. Βουλγαράκη σε μια κατεύθυνση να ενισχυθεί η καλλιέργεια του αβοκάντο και να οργανωθεί σε καλύτερη βάση η παραγωγή του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα