Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης

Πλούσιο υλικό από τις απαρχές, έως τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις της σύγχρονης τέχνης στον 21ο αιώνα, περιλαμβάνει το βιβλίο με τίτλο “Παράδειγμα της  Σύγχρονης Τέχνης, δομές μιας καλλιτεχνικής επανάστασης” της κοινωνιολόγου – συγγραφέως Nathalie Heinich που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στoν “Xώρο Τέχνης Χανίων” του Γιάννη Μαρκαντωνάκη.
Bασικός ομιλητής ήταν ο μεταφραστής και επιμελητής της έκδοσης, καθηγητής της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Κωνσταντίνος  Βασιλείου. Στη συζήτηση συμμετείχε ακόμα ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στη Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης Θανάσης Μουτσόπουλος, ενώ τον συντονισμό είχε ο εικαστικός Γιάννης Μαρκαντωνάκης.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης μιλώντας στα “διαδρομές” ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι «το βιβλίο περιγράφει το εσωτερικό του κόσμου της σύγχρονης τέχνης, ενώ αναδεικνύει τις χαρακτηριστικές πρακτικές και νοοτροπίες που σπανίως γίνονται αντιληπτές αν και οριοθετούν αυτόν τον κόσμο». Ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ακόμα ότι «τα ερωτήματα που τίθενται είναι ποικίλα. Πώς γίνεται κάποιος καλλιτέχνης της σύγχρονης τέχνης; Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα σημερινά μουσεία; Ποια είναι η δύναμη της αγοράς της τέχνης; Ποιες είναι και πώς εφαρμόζονται οι κρατικές πολιτικές; Ποιο το νομικό καθεστώς των έργων τέχνης κ.λπ.
Οι απαντήσεις, λοιπόν, μέσα στο βιβλίο δίνονται με βάση απόψεις ειδικών από διαφορετικά γνωστικά πεδία. Την αισθητική, την ιστορία της τέχνης, τη νομική και οικονομική επιστήμη. Ε τσι η σύγχρονη τέχνη, από τις πιο δημόσιες, στις πιο αποκλειστικές και ιδιωτικές εκδηλώσεις, εμφανίζεται σαν ένας κόσμος με ριζικές διαφορές σε σχέση με το παρελθόν. Ο κόσμος αυτός συνεχίζει να διχάζει. Από το εσωτερικό του, του οποίου το βιβλίο σκιαγραφεί τους ενδότερους μηχανισμούς του, φαίνεται συναρπαστικός και παγκοσμιοποιημένος. Από το εξωτερικό του, είναι ένας κόσμος ακατανόητος που στερείται νοήματος. Ο διχασμός αυτός είναι ενδεικτικός της ταυτότητάς του. Αντί να θεωρηθεί μια συνέχεια της μοντέρνας τέχνης, εδώ η σύγρονη τέχνη προσδιορίζεται ως ένα νέο “παράδειγμα της τέχνης”, το οποίο νοηματοδοτεί με καινοφανή τρόπο την παραγωγή και την πρόσληψη του έργου τέχνης, όπως και τη σχέση του καλλιτέχνη με τους θεσμούς».
Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία οι παρευρισκόμενοι έθεσαν κάποια ερωτήματα στους ομιλητές, ακούστηκαν διάφορες απόψεις που αφορούσαν όχι μόνο αυτά τα οποία πραγματεύεται το βιβλίο, αλλά γενικότερα ζητήματα για την Τέχνη.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο “Xώρος Τέχνης Χανίων” και το βιβλιοπωλείο “Το βιβλίο’’.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα