Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Ανακαλύπτοντας τα Χανιά του παρελθόντος

Ένα ιδιαίτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το 2ο Γυμνάσιο Χανίων

Κάποια από πολλά ιστορικά πρόσωπα των Χανίων, όπως αυτά αποτυπώνονται μέσα από τα ίχνη σημαντικών μνημείων που διασώζονται μέχρι τις ημέρες μας, αποκαλύφθηκαν κατά την προχθεσινή εκδήλωση με θέμα “Τα Χανιά στους Βυζαντινούς χρόνους και στην Ενετοκρατία” που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ με κεντρικό ομιλητή τον επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το 2ο Γυμνάσιο Χανίων στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων που συνοδεύουν την ψηφιακή έκθεση “Τα Χανιά στις διαδρομές των αιώνων”, η οποία φιλοξενείται στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων – Νεώριο Μόρο.
Η προχθεσινή εκδήλωση άνοιξε μουσικά με μαθητές του σχολείου να ερμηνεύουν γνωστά κομμάτια επί σκηνής.

Ο κ. Ανδριανάκης αναφέρθηκε στα Χανιά της βυζαντινής περιόδου και της ενετοκρατίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δύο ιστορικές περιόδους άνισες ως προς το πληροφοριακό υλικό που είναι διαθέσιμο.

«Για την βυζαντινή περίοδο οι πληροφορίες είναι πολύ φτωχές. Υπάρχουν ελάχιστες πηγές και λίγα αρχαιολογικά ευρήματα. Στην Αραβοκρατία επίσης δεν έχουμε κάτι σημαντικό εκτός από την πολιορκία της πόλης που τη γνωρίζουμε. Αντίθετα στη βενετσιάνικη περίοδο το πληροφοριακό υλικό είναι άφθονο, τόσο σε επίπεδο γραπτών πηγών όσο και σε μνημεία», επεσήμανε ο κ. Ανδριανάκης.

Σε ό,τι αφορά τα ίχνη εκείνων των περιόδων που διασώζονται στις μέρες μας, ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων τόνισε ότι σε ό,τι αφορά την βυζαντινή περίοδο, το σημαντικότερο μνημείο – με διαχρονική αξία – είναι τα βυζαντινά τείχη. «Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στη χώρα μας αυτής της περιόδου», ανέφερε ο κ. Ανδριανάκης και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την αποκάλυψη και αποκατάσταση του μνημείου αυτού. «Από την ίδιο περίοδο, έχει βρεθεί, αλλά λίγα κατάλοιπα μόνο, είναι η παλαιοχριστιανική βασιλική στο Καστέλι», συμπλήρωσε ο κ. Ανδριανάκης.

Σε ό,τι αφορά την ενετοκρατία, υπογράμμισε ότι τα ευρήματα και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία (όπως η τάφρος, κτήρια κ.ά.) που διασώζονται είναι πολλά.

«Για την ανάδειξη όλων αυτών γίνεται μια μακροχρόνια προσπάθεια και απαιτούνται πολλές προσπάθειες ακόμα αλλά είμαστε νομίζω σε καλό δρόμο», είπε καταλήγοντας ο κ. Ανδριανάκης.

Ο καθηγητής Τεχνολογίας Χρήστος Ραχιώτης μίλησε για την έκθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο – Νεώριο Μόρο με φωτογραφίες – οπτικό υλικό (γκραβούρες κ.ά.) από τα Χανιά από την περίοδο της ενετοκρατίας μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Τόνισε ότι το φωτογραφικό – οπτικό υλικό συγκεντρώθηκε τα τελευταία 8 χρόνια μέσα από διάφορες δράσεις που οργάνωσε το σχολείο. «Οταν ήρθα πέρυσι στο σχολείο βρήκα αυτή την έκθεση φωτογραφιών στο σχολείο και σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα βήμα ακόμα προσθέτοντας κωδικούς QR, όπως κάνουν μουσεία στο εξωτερικό», είπε ο κ. Ραχιώτης.

Οπως εξήγησε οι θεατές της ψηφιακής έκθεσης που φιλοξενείται στο Μόρο μπορούν σκανάροντας τους κωδικούς QR να αντλήσουν πληροφοριακό υλικό για τις τοποθεσίες και τα μνημεία που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες.

Το πρόσθετο υλικό έχει δημιουργηθεί από τους μαθητές με τη μορφή βίντεο.
Ο διευθυντής του σχολείου Αντώνης Αθανασάκης αναφερόμενος στις δράσεις που διοργανώνει το σχολείο υπογράμμισε ότι «πρόκειται για δράσεις που εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο με τίτλο “Νοέμβρης του Πολιτισμού στο 2ο Γυμνάσιο Χανίων”», ενώ τόνισε ότι πέρα από την έκθεση στο Μόρο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ομιλίες από την πρώην γενική γραμματέα Πολιτισμού και αρχαιολόγο Μαρία Βλαζάκη, τον επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη και θα ακολουθήσει, 24 Νοεμβρίου, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Κολοβός όπου θα μιλήσει για τα Χανιά επί οθωμανικής κατοχής.

Επίσης, στο πλαίσιο των ίδιων δράσεων, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστεί στο σχολείο το παραμύθι της καθηγήτριας Ιταλικών και συγγραφέας Γεωργίας Χαϊδεμενοπούλου “Όταν νοσούνε τα παιδιά, όπλα η φύση έχει πολλά” (εκδ. Αποστακτήριο).

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα