Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Ανακαλύπτοντας ξανά τη δόμηση

Τεχνικές με παραδοσιακά υλικά για κατοικίες με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα παρουσιάζονται σε Συμπόσιο στους Λάκκους

 

Ο πηλός, το ξύλο και η πέτρα ως κομμάτι των παραδοσιακών κατασκευών αλλά και ως υλικά σύγχρονα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά αφήνοντας μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα αποτελούν το αντικείμενο μελέτης του “Συμποσίου” που συνεχίζεται στους Λάκκους του Δήμου Πλατανιά.

 

Το παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού γέμισε “ζωή” μετά από 30 χρόνια, καθώς πανεπιστημιακοί, αρχιτέκτονες, τεχνίτες συνομιλούν για τα υλικά της γης. Στο συμπόσιο μετέχουν άνθρωποι από τρία νησιά: Τη Σαρδηνία από την Ιταλία, την Κρήτη και την άλλη Ελλάδα και την Τσιλοέ από τη Χιλή. «Από τη Σαρδηνία μας μιλούν για τη χρήση της ωμής γης στην πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά, οι Χιλιανοί για τη χρήση του ξύλου που χρησιμοποιούν στις κατασκευές τους και εμείς από την Κρήτη για τη χρήση της πέτρας. Τρία νησιά, τρεις τεχνικές. «Τα τρία αυτά υλικά , ειδικά όταν χρησιμοποιούνται στην οικοδομή χωρίς την πρότερη βιομηχανική επεξεργασία τους, έχουν εξαιρετικά χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα σε σύγκριση με το οποιοδήποτε βιομηχανοποιημένο υλικό» τόνισε στα “Χ.ν.” η κ. Ζέτα Χρυσαφάκη αρχιτέκτονας και μέλος της ΑΜΚΕ “Πηλοίκο” που εργάζεται πάνω στη χρήση φυσικών και ανακυκλώσιμων υλικών.
Για τους λόγους που επιλέχθηκαν οι Λάκκοι για το “Συμπόσιο” αυτό η κ. Χρυσαφάκη εξήγησε πως « Θέλαμε να δημιουργήσουμε επαφή με την τοπική κοινωνία και να αναδείξουμε το σχολείο του χωριού το οποίο έχει 30 χρόνια να χρησιμοποιηθεί. Συμβολικά, επαναχρησιμοποιούμε έναν χώρο εκπαίδευσης σε ένα ιστορικό τόπο της Κρήτης και χαρακτηριστικό του ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων». Τις επόμενες ημέρες οι συμμετέχοντες στο “Συμπόσιο” θα προχωρήσουν σε μια πρακτική κατασκευή με ξύλο, πέτρα και ωμή γη που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες στις εκδηλώσεις του χωριού.
«Αυτά τα υλικά, γη, ξύλο και πέτρα, δεν είναι μόνο φυσικά εργαλεία αλλά μέρος της παράδοσης, της κουλτούρας και της ταυτότητας των ανθρώπων που μένουν στα τρία νησιά. Χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια» μας ανέφερε η κ. Μaddalena Achenza, αρχιτέκτονας διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι στη Σαρδηνία.
Η κ. Achenza υπογράμμισε πως τα υλικά της γης ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. «Δεν μολύνουν, δεν εκπέμπουν αέρια στην ατμόσφαιρα, η χρήση τους δεν καταναλώνει παρά ελάχιστη ενέργεια. Αν είναι εύχρηστα αυτά τα υλικά; Ήταν στο παρελθόν και είναι και τώρα! Μπορεί να χάσαμε μέρος της γνώσης που είχαν οι πρόγονοι μας αλλά αν ρωτήσετε ένα τεχνίτη θα σας πει ότι δεν είναι δύσκολο να κατασκευάσεις ένα σπίτι από πέτρα ή από ωμή γη! Αν δείτε τι παράγουμε τα τελευταία 50 χρόνια, αν κοιτάξετε τα κτίσματα που έγιναν για παράδειγμα της δεκαετία του ΄80 θα δείτε ότι όχι μόνο είναι άσχημα και καθόλου λειτουργικά αλλά επίσης απαιτούν πολλές εργασίες επισκευής και συντήρησης! Το τσιμέντο δεν είναι το “αιώνιο” υλικό χρειάζεται συνέχεια παρεμβάσεις και επισκευές!».
Από τη μεριά του ο κ. Renato Vivaldi αρχιτέκτονας από το νησί “Τσιλόε” της Χιλής μας επισήμανε πως «στο νησί αυτό είναι πολύ συνηθισμένο όλα να κατασκευάζονται από ξύλο ακόμα και τώρα. Το ξύλο που χρησιμοποιούμε είναι από δέντρα που φυτεύονται και μεγαλώνουν για αυτό το σκοπό. »
Χθες το μεσημέρι υπογράφηκε και ένα Πρωτόκολλο συνεργασίας από το πρόεδρο του “Πηλοίκο κ. Απόστολο Μουσουράκη και τον κ. Tiziano Spada αντιπρόεδρο του “ Associazione Citta’ della Terra Cruda” (Οργανισμός των πόλεων με ωμή γη) . «Είναι πολύ σημαντικό αυτό το πρωτόκολλο συνεργασίας. Η Ένωση μας είναι διεθνής γιατί ένας από τους στόχους μας είναι να ανοίξουμε το δίκτυο της συνεργασίας πολλών χωρών. Θέλουμε να συζητήσουμε τα κοινά προβλήματα και να αναζητήσουμε κοινές λύσεις, να προωθήσουμε τη χρήση υλικών της γης και να εργαστούμε μαζί προκειμένου να αντλήσουμε πόρους από την Ευρώπη για τον σκοπό μας» είπε ο κ. Spada.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα