Εχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στα Χανιά αλλά και σε όλη τη χώρα μια προσπάθεια για την ανακύκλωση των τηγανόλαδων, είτε για βιοκαύσιμα, είτε για την παραγωγή σαπουνιού κ.ά.
Η προσπάθεια γίνεται συνήθως με καταστήματα εστίασης όπου και γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση ελαίων, ωστόσο από μόνη της δεν αρκεί. Θα πρέπει και οι δημόσιοι φορείς που ασχολούνται με την ανακύκλωση όπως η ΔΕΔΙΣΑ -ένα πολύ πετυχημένο παράδειγμα- να διερευνήσει τις δυνατότητες ώστε όχι μόνο να παίρνει το λάδι και από τις κατοικίες (στην Κρήτη έχουμε τη μεγαλύτερη σχετική κατανάλωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) αλλά και πιθανόν να τα αξιοποιεί είτε για βιοκαύσιμα κ.ά. Είναι κρίμα πραγματικά τόσες μεγάλες ποσότητες να καταλήγουν στην αποχέτευση.
Που είναι αυτοί οι κάδοι ?υπάρχουν με ενδιαφέρει έχω λάδια να αφήσω!
Τι σοϊ κάδοι είναι αυτοί; Τα λάδια θα τα αδειάζουμε χύμα μέσα ή σε μπουκάλια ή δοχεία; Παρακαλώ οδηγίες. Μήπως υπάρχει κίνδυνος τουμπαρίσματος και χειρότερου κακού;
Μάλλον τα αδειάζεις μέσα στον κάδο χύμα και εάν είναι αξιόπιστος τρόπος καλύτερα εκεί παρά στην αποχέτευση. Διάβασα ότι ένα λίτρο καμένου λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού!!! Απίστευτο, όπως απίστευτο και οι βλαβερές ουσίες που βγαίνουν από τις πεταμένες φριτέζες και τις ηλεκτρικές συσκευές γενικότερα. Φυσικά και εκείνες πρέπει να τις ανακυκλώνουμε.