Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛΜΕ Χανίων σχετικά με το αίτημα του «Κυττάρου» Χαλέπας να παραχωρηθεί ένα από τα δημοτικά σχολεία της Χαλέπας για καλοκαιρινές δραστηριότητες παιδιών της περιοχής. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων αναφέρει «Τα σχολικά κτήρια είναι δημόσια αγαθά και ως εκπαιδευτικοί έχουμε κατ’ επανάληψη αντιταχθεί στο ξεπούλημά τους ή αλλιώς «αξιοποίησή» τους από διάφορους φορείς».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων:
«Η ΕΛΜΕ Χανίων αποφάσισε να διατυπώσει δημόσια τη θέση της απέναντι στο αίτημα του «Κυττάρου» Χαλέπας για παραχώρηση ενός από τα δημοτικά σχολεία της Χαλέπας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για καλοκαιρινές δραστηριότητες κάποιων παιδιών της περιοχής.
Η ΕΛΜΕ Χανίων αισθάνεται την ανάγκη να τονίσει τα εξής:
Τα σχολικά κτήρια είναι δημόσια αγαθά και ως εκπαιδευτικοί έχουμε κατ’ επανάληψη αντιταχθεί στο ξεπούλημά τους ή αλλιώς «αξιοποίησή» τους από διάφορους φορείς, εργολάβους, επιχειρηματίες προγράμματα ΣΔΙΤ κλπ, κάτι που αποδείχτηκε στην πράξη ορθό. Όλα τα χρόνια των μνημονίων οι δικές μας πιέσεις ήταν αυτές που εξασφάλισαν την επισκευή και λειτουργία των σχολείων με χρηματοδότηση των αρμόδιων φορέων (δήμος και κράτος), όταν διάφοροι καλοθελητές πίεζαν για την εμπλοκή των χορηγών, εκβιάζοντας γονείς, μαθητές και καθηγητές με το επιχείρημα της έλλειψης χρημάτων. Οποιαδήποτε δραστηριότητα προβλέπει τη χρήση των σχολικών κτηρίων από ιδιωτικό – εργοδοτικό φορέα, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους
Είναι απορίας άξιο πώς ένας φορέας, όπως το «Κύτταρο» Χαλέπας μπόρεσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τη Βουλή των Ελλήνων για ένα τέτοιο εγχείρημα, την ίδια Βουλή που ψηφίζει περικοπές στα εισοδήματα των γονέων και των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα διεκδικεί και ισχυρίζεται ότι έχει λάβει υποσχετική απόφαση χρηματοδότησης από το δήμο Χανίων, με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Τα μέλη της ΕΛΜΕ Χανίων ενδιαφέρονται για όλα τα παιδιά της πόλης και του νομού και σε καμία περίπτωση δεν προκρίνουν διευκολύνσεις για «λίγους και εκλεκτούς» ή για όσους έχουν τις κατάλληλες γνωριμίες.
Ως ΕΛΜΕ Χανίων θέλουμε τα σχολεία να γίνουν πραγματικά “κύτταρα πολιτισμού” για τη νεολαία της περιοχής, χώροι όπου θα υλοποιούνται ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ προγράμματα άθλησης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε όλη τη διάρκεια του έτους με ευθύνη κύρια του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και των Δήμων με στόχο τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και των εφήβων και την ολόπλευρη καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα έπρεπε να βαδίσει η κυβέρνηση χρηματοδοτώντας γενναία την ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων με προσλήψεις του κατάλληλου ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ σε κάθε σχολείο και όχι μεταβιβάζοντας αρμοδιότητες (μα όχι τους αναγκαίους πόρους) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφαρμόζοντας την πολιτική των περικοπών, της ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών του δημόσιου σχολείου και της καλλιέργειας του ψευδώνυμου “εθελοντισμού” των χορηγών και των φιλανθρώπων.
Η προβολή του «Κυττάρου» ως εργοδοτικού φορέα που θα προσλαμβάνει άνεργους εκπαιδευτικούς, που θα ορίζει εκπαιδευτικές δραστηριότητες, «ωφέλιμες» για τα παιδιά, εκδρομές κτλ, που θα λειτουργεί τα κυλικεία στα σχολεία, ορίζουν το συγκεκριμένο φορέα ως ΜΚΟ, πράγμα που αναιρεί και την υποτιθέμενη ιδιότητά του ως φορέα που εκπροσωπεί τους γονείς των μαθητών της Χαλέπας και ως μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Είναι όμως πολύ σημαντικό να τονισθεί ότι για μία ακόμα φορά προωθείται το καθεστώς της ελαστικής εργασίας , ανακύκλωσης της φτώχειας για τους άνεργους εκπαιδευτικούς, αντί για το πάγιο αίτημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας με όλα τα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Στην προκειμένη περίπτωση με ποιόν ακριβώς τρόπο θα γίνονται προσλήψεις , με ποια κριτήρια και ποιος θα κάνει την επιλογή; Το εκπαιδευτικό κίνημα παλεύει για μόνιμους διορισμούς σε κάθε δομή και όχι για την εργασιακή επισφάλεια που προωθείται μέσα και από αυτήν την πρωτοβουλία.
Αυτό, βέβαια, που δε θεώρησε σκόπιμο το «Κύτταρο» Χαλέπας να μας παρουσιάσει είναι ποιος θα εξασφαλίζει τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των παιδιών και μάλιστα σε χώρο που ανήκει στο δήμο, ο οποίος φέρει και την όποια ευθύνη για τυχόν ατύχημα. Ποιος, επιπλέον, θα ελέγχει την νόμιμη λειτουργία των κυλικείων. Φυσικά μπαίνουν τεράστια ερωτήματα για την παιδαγωγική αξία και στόχευση όλης αυτής της προσπάθειας. Ποιος τελικά θα καθορίσει τους εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς στόχους; Με ποιά επιστημονική μεθοδολογία και με ποιά κριτήρια;
Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε απαράδεκτη την πρόταση του «Κυττάρου» Χαλέπας και καλούμε:
Τα μέλη μας που συμμετέχουν στις επιτροπές παιδείας και τις σχολικές επιτροπές του δήμου Χανίων να την καταψηφίσουν
Τη ΔΔΕ Χανίων να μην παραχωρήσει καμία κάλυψη σε αυτόν ή άλλους αντίστοιχους φορείς και να πάρει δημόσια θέση γι’ αυτό το ζήτημα.
Το δήμο Χανίων και το Υπουργείο Παιδείας να καλύψει τις υπαρκτές ανάγκες των πολιτών του σε δωρεάν προγράμματα για παιδιά.»