Με το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος να απονέμεται στην ταινία «Το Τέρας» (L’ Ogre, FR) της Λορέν Μπρεμπάν (Laurène Braibant), ολοκληρώθηκε στη Σύρο το Animasyros, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ με θέμα το animation (κινούμενα σχέδια) στον κόσμο, πού φέτος έκλεισε τα 10 του χρόνια.
Ως προς τα υπόλοιπα βραβεία, ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία «Νυχτοπούλι» (Nocna Ptica, SΙ) της Σπέλα Καντέζ (Spela Cadez), ενώ τo Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και ‘Αρη Φατούρου. Το τελευταίο βραβείο, μάλιστα, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.500 ευρώ, παρουσιάστηκε επί σκηνής από τον Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη, διευθυντή της Hellas Film του ΕΚΚ.
Επίσης, το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών (TV & Commissioned Films) απονεμήθηκε στην ταινία «Η Συνάντηση – Chilly Gonzales & Peaches» (The Junction – Chilly Gonzales & Peaches, CA) του Πάτρικ Ντογιόν (Patrick Doyon), ενώ ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία, απονεμήθηκε στην ταινία «Μπλε – CNN» (Blue – Cnn, UK) του βρετανικού στούντιο Moth. Mέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος αποτέλεσαν οι Γιάγκος Αντίοχος, αρχισυντάκτης του περιοδικού Αθηνόραμα, Τομ Μουρ, Ιρλανδός σκηνοθέτης, animator και ιδρυτής του πολυβραβευμένου studio animation Cartoon Saloon, υποψήφιος δύο φορές για βραβείο Όσκαρ, η Νάνσι Ντένι – Φελπς (Nancy Denney-Phelps), δημοσιογράφος και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων ASIFA και τέλος ο βραβευμένος με Goya δημιουργός σκηνοθέτης Αλμπέρτο Βάσκεθ (Alberto Vazquez) από την Ισπανία.
Επιπλέον, το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος, απονεμήθηκε στην ταινία “Μητέρα” (O Matko!, PL) της Πολίνα Ζολιόφσκα (Paulina Ziolkowska), ενώ ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία “Αιδοίο” (Cipka, PL) της Ρενάτα Γκασιορόφσκα (Renata Gasiorowska). Την κριτική επιτροπή του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος αποτέλεσαν φέτος οι Μυρτώ Λάβδα, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, Έρικ βαν Ντρούνεν (Erik van Drunen), σύμβουλος σε θέματα animation στο Κέντρο Κινηματογράφου της Ολλανδίας (Netherland Film Fund), ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης από την Κύπρο και ο Κάρλο Βόγκελε (Carlo Vogele) από το Λουξεμβούργο, δημιουργοί animation.
Τέλος το Βραβείο Κοινού του Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους, απονεμήθηκε στην ταινία “Loving Vincent” (UK, PL, EU) των Ντορότα Κομπιέλα και Χιου Γουέλτσμαν (Dorota Kobiela, Hugh Welchman), μέρος της οποίας υλοποιήθηκε και στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκαν οι ταινίες που δημιουργήθηκαν στα πολυάριθμα εκπαιδευτικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, για παιδιά, εφήβους, άτομα τρίτης ηλικίας και ΑμΕΑ. Όλες οι ταινίες είναι διαθέσιμες στο κανάλι του Animasyros στο Vimeo.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία σύντομη παρουσίαση στο Θέατρο Απόλλων του δήμου Σύρου-Ερμούπολης, το μεσημέρι της Κυριακής 1 Οκτωβρίου 2017, το Animasyros υποδέχθηκε μια ομάδα δημιουργών και επαγγελματιών του κινηματογράφου από το Λος ‘Αντζελες, οι οποίοι παρουσίασαν το επενδυτικό σχέδιο που αφορά τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου και Κινηματογραφικών Στούντιο στο νησί. Πιο συγκεκριμένα, ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Στίβεν Μπερνστάιν, ο δημιουργός animation Μάρτιν Μενιέρ (Martin Meunier), από τους βασικούς συντελεστές της ταινίας animation “Coraline”, ο σκηνογράφος της ταινίας «Τιτανικός» Τσαρλς Λι και η παραγωγός Καρολάιν Ρόντνεϊ βρέθηκαν στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, για να παρουσιάσουν το επενδυτικό σχέδιο στους δημοσιογράφους και το κοινό του Φεστιβάλ.
Τέλος, η γιορτή του κινούμενου σχεδίου, που ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου, μεταφέρθηκε στην Πλατεία Μιαούλη, όπου στήθηκε μια μοναδική συναυλία – οπτικοακουστική εγκατάσταση του Theodore, η οποία «ζωντάνεψε» μέσα από ένα light installation το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου της Ερμούπολης. Μια ατμοσφαιρική σύλληψη που ανέδειξε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του έργου του Ε. Τσίλλερ, αλλά και ένας ιδανικός αποχαιρετισμός του Animasyros 10.