» Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη
Εικόνες της σχέσης του Μίκη Θεοδωράκη με τα παιδιά του αποτυπώθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “Αναμνήσεις ενός κοριτσιού” της Μαργαρίτας Θεοδωράκη το βράδυ της Δευτέρας στο χώρο του ΚΑΜ.
Ο Μίκης ως πατέρας, η θέση της μητέρας της στην οικογένεια αλλά και η δυσκολία του να είσαι παιδί διάσημου αποκαλύφθηκαν, σχολιάστηκαν, συζητήθηκαν με την κ. Μαργαρίτα Θεοδωράκη που για περίπου 45 λεπτά απαντούσε στις ερωτήσεις του κοινού.
«Όταν μεγαλώνεις με ένα διάσημο, νιώθεις και εσύ διάσημος, τα φώτα είναι πάνω σου. Και όσο μεγαλώνεις νομίζεις ότι θα γίνεις όπως οι γονείς σου. Ειδικά για παιδιά διάσημων γονέων αυτών είναι μια τραγωδία γιατί μεγαλώνοντας πιστεύεις ότι θα φτάσεις στο ίδιο επίπεδο με αυτούς κάτι πολύ σπάνιο , που δύσκολα πολλά παιδιά φτάνουν σε αυτό για αυτό και αυτοκτονούν. Σπάνια θα δείτε πχ. παιδιά ηθοποιούς που να ξεπερνούν τους γονείς τους μια εξαίρεση είναι ίσως ο Μάικλ Ντάγκλας. Σε εμάς ήταν πολύ δύσκολο γιατί ο πατέρας μας δεν ήταν μόνο καλλιτέχνης. Επίσης το κοινό είναι αυστηρό, δεν δέχεται εύκολα το παιδί του αναγνωρισμένου γονιού και οι κριτικοί το ίδιο» ανέφερε η κα Θεοδωράκη μιλώντας για το πως αντιμετώπισε τη δημοφιλία του μπαμπά της.
Η ίδια εκμυστηρεύτηκε πως πάντα ήθελε να γίνει σκηνοθέτης κάτι που τελικά δεν το κατάφερε.
Για το ρόλο της μητέρας της σημείωσε πως «ήταν η αρχηγός της οικογένειας! »
συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως «τα έκανε όλα αυτή στο σπίτι, στα οικονομικά. Τη ζωή μας αυτήν την κινούσε, ο μπαμπάς ήταν στη μουσική και στα πολιτικά. Την οικογένεια την όριζε η μαμά. Και τον ίδιο τον μπαμπά τον όριζε η μαμά! Πως θα ντυθεί, τι θα φορέσει, στο τέλος του έβαζε και 5000 δρχ. στην τσέπη γιατί δεν είχε ποτέ λεφτά μαζί του ο μπαμπάς. Ήταν και η μάνατζερ που οργάνωνε τις συναυλίες στο εξωτερικό».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη αγάπη της για τα ζώα. «Η γιαγιά Μαργαρίτα είχε πολλά ζώα, στη συνέχεια τη δεκαετία του 2000 ο μπαμπάς και η γραμματέας του Ρένα ξεκίνησαν μια προσπάθεια για τα αδέσποτα. Από αυτήν την προσπάθεια “κόλλησα” και εγώ και μετά το 2014 μάζεψα πολλές γάτες και σκυλιά».
Μεταφέροντας την εμπειρία της από την εξορία του Μίκη και της οικογένειας του στη Ζάτουνα Αρκαδίας παρατήρησε πως «εκεί ο πατέρας μου έγραψε το βιβλίο του “Το Χρέος”, έγραψε ορατόρια, έγραφε συνέχεια γιατί ήταν συνέχεια κλεισμένος, είχε δικαίωμα να βγαίνει από το σπίτι μόνο μια ώρα το πρωί και μια το απόγευμα. Θυμάμαι να επιστρέφουμε από το σχολείο και να μας λένε ότι “ο μπαμπάς σας είναι τιμωρημένος δεν θα βγει έξω”. Αυτό το ο μπαμπάς είναι τιμωρημένος ήταν κάτι φοβερό! »
Στη συνέχεια μετέφερε τις εμπειρίες της από την Κρήτη, τις πρώτες επαφές με τον τόπο στα γυρίσματα του “Ζορμπάς”, στη διαμονή στο σπίτι του Γαλατά όπου «μου έκανε τρομακτική εντύπωση η φιλοξενία των ανθρώπων. Έπειτα για χρόνια στην Κρήτη ερχόμουν μόνο για τις συναυλίες. Το 2011 ήλθα στην Παλαιόχωρα για 15 ημέρες και έμεινα για 4 μήνες! Γύρισα όλο το νησί. Είναι απίστευτη η φιλοξενία του κόσμου χωρίς να ξέρει ότι είμαι η κόρη του Θεοδωράκη. Τότε κατάλαβα ότι και εγώ είμαι Κρητικά γιατί και προσωπικά έχω πολύ έντονο το αίσθημα της φιλοξενίας».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση της η κα Θεοδωράκη εξέφρασε το παράπονο της για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει κληθεί η ορχήστρα “Μ. Θεοδωράκης” στην Κρήτη και απευθυνόμενη στον αρμόδιο αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Γ. Γιαννακάκη του ανέφερε πως «ελπίζω αυτό να το επανορθώσετε του χρόνου».
Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο δημοσιογράφος κ. Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ενώ τον συντονισμό είχε ο κ. Μανώλης Παπαδάκης.
«Το βιβλίο της Μαργαρίτας είναι συναρπαστικό! Με έχει συγκλονίσει η παρρησία ενός ανθρώπου που έχει τη συναίσθηση ότι ζει δίπλα σε ένα κολοσσό που βλέπει να εκτυλίσσεται η ιστορία in the making» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλλιανάτος.