1950 (28 Απριλίου) ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (Συμπληρωματικό γραμματόσημο «Νίκης») 1947
BATTLE OF CRETE
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΕΙΡΑΣ: Μετά την έκδοση της σειράς της «Νίκης», που χαρακτηρίστηκε η «πιο ένδοξη σειρά των γραμματοσήμων μας», επρόκειτο να ακολουθήσει η έκδοση του γραμματοσήμου της Μάχης της Κρήτης με εκτύπωση Χαλκογραφική όπως και η προηγούμενη σειρά, εφόσον θα αποτελούσε μέρος της, με σχετική παραγγελία στο Λονδίνο.
Οι συναλλαγματικές δυσκολίες όμως της εποχής ανέβαλαν την έκδοση και μόνο με την πλήρη αποκατάσταση του εργοστασίου της «Ασπιώτη» στην Κέρκυρα, που είχε καταστραφεί κατά την πολεμική περίοδο από τους βομβαρδισμούς, έγινε δυνατή η έκδοση. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η «ΕΛΚΑ» αναγεννήθηκε από την τέφρα της με την εισαγωγή σύγχρονων μηχανημάτων και τεχνικού εξοπλισμού, την ανέγερση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων κ.λπ. χωρίς καμιά κρατική ενίσχυση. Έτσι οι επόμενες εκδόσεις όλων των γραμματοσήμων, περιλαμβανομένων βεβαίως των χαλκογραφικών, εκτυπώνονται από την «Ασπιώτη- ΕΛΚΑ Κέρκυρας».
Η παράσταση του γραμματοσήμου είναι όπως είχε υποβληθεί στην επιτροπή, που ενέκρινε τα σχέδια των γραμματοσήμων το 1943, της εξόριστης Κυβερνήσεως στο Κάιρο του Εμμ. Τσουδερού (βλέπε και ιστορικό της σειράς της «Νίκης»), με μικρές τροποποιήσεις από τον χαράκτη Ιωάννη Κεφαλληνό (1893-1957).
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ο χάρτης της Κρήτης πλαισιωμένος δεξιά από την ελληνική σημαία και την προτομή του Βασιλέως Γεωργίου Β΄ και αριστερά από την αγγλική και τις σημαίες των άλλων συμμάχων χωρών: Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, που είχαν αποστείλει μικρό εκστρατευτικό σώμα (αναβίωση του «ANZAC»: Australian and New Zealand Army Corps του A΄ Παγκοσμίου πολέμου).
1991 (20 Μαΐου) ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
50 ANNIVERSARY OF THE BATTLE OF CRETE
1941 60 δ. Πίνακας λαϊκού καλλιτέχνη: Ιωάν. Ανουσάκη (1896-1981)
1942 300 δ. Σημαίες συμμάχων χωρών που μετείχαν στη μάχη της Κρήτης
1947 (1 Μαΐου)-1948 ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΝΙΚΗΣ»
«VICTORY» ISSUE
Έκδοση για τη νικηφόρο συμμετοχή της Ελλάδος κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο (1939-1945).
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΕΙΡΑΣ: Η σειρά άρχισε να ετοιμάζεται από το 1942 στο Λονδίνο, όπου βρισκόταν εκπροσώπηση της Ελληνικής Κυβερνήσεως με τις Κυβερνήσεις άλλων κρατών που τα εδάφη τους ευρίσκοντο υπό την κατοχή του Άξονος. Αποφασίστηκε όμως να μην εκδοθεί τότε, όπου είχε ειπωθεί από ανώτατο πολιτειακό παράγοντα: «Μπορεί να είμαστε οι φτωχότεροι όλων, αλλά είμαστε οι πλέον υπερήφανοι».
Οι λοιπές ωστόσο εξόριστες συμμαχικές Κυβερνήσεις εξέδιδαν αλλεπάλληλες σειρές γραμματοσήμων των χωρών τους στο Λονδίνο για προσπορισμό εσόδων από τους συλλέκτες. Οι προσπάθειες όμως συνεχίστηκαν στο Κάιρο με εισήγηση του πλοιάρχου Ν. Τομπάζη, γνωστού φιλοτελιστή, προς την εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση του Εμμ. Τσουδερού, μέσω του Υπουργού των Ναυτικών Σοφ. Βενιζέλου και του αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως Γ. Ρούσσου (15-7-1943). Η πρόταση ήταν να κυκλοφορήσει η σειρά μεταξύ των πλοίων του Στόλου και των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έγινε από τους ελεύθερους Πολωνούς ή από τις πρώτες ημέρες της απελευθερώσεως της Ελλάδος.
Με το ιστορικό αυτό η σειρά πήρε και την ονομασία σαν «σειρά του Καΐρου».
Οι γενικές εισηγήσεις έγιναν δεκτές, για διαφόρους όμως λόγους καθυστέρησε η έκδοσή της. Είχαν προταθεί διάφορα σχέδια και ο αριθμός των γραμματοσήμων της σειράς να φθάσει τα 16, ακόμη να περιλαμβάνεται και Αεροπορική έκδοση (με θέματα: Σήμα Αεροπορίας, βομβαρδισμός Δυρραχίου από ελληνικά αεροπλάνα, καταστροφή Χανίων, καταστροφή Μεσοβούνιου, ελληνικά «Χαρικαίην», Έλληνας αλεξιπτωτιστής, η Δόξα, η Νίκη, η Ελευθερία που φωτίζει τον Κόσμο). Είχαν προταθεί επίσης και άλλα θέματα, εκτός των γνωστών που περιέλαβε η σειρά (όπως: η Μάχη της Μακεδονίας, οι Εύζωνοι -έργο του Scott-, η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα», το υποβρύχιο «Κατσώνης», ο Ιερός Λόχος, η Πείνα κ.λπ.).
Τέλος, για το σχέδιο της «Μάχης της Κρήτης» είχε προταθεί ο Νεοζηλανδός ζωγράφος του Εκστρατευτικού Σώματος Me Intyre που επέζησε και απεικόνισε τη Μάχη της Κρήτης.
50 δ. (Πράσινο) «Νηοπομπή εν πλω»
100 δ. (Θαλασσί) Τορπιλισμός καταδρομικού «Έλλη» (15-8-1940)
250 δ. (Κίτρινο- πράσινο) Οι Ελληνίδες στην Πίνδο
500 δ. (Καφεκόκκινο) Ελληνικός στρατός στην Αλβανία
600 δ. (Καφέ- καφέ βαθύ) Νίκη Ταξιαρχλιας στο Ρίμινι (22-9- 1948)
1000 δ. (Βιολέ) «Αίεν Υψιπετειν»
1000 δ. (Μπλε- πράσινο) (15-9-1948) Η Μάχη της Κρήτης
2000 δ. (Θαλασσί) Ρυμούλκηση εχθρικού υποβρυχίου
5000 δ. (Καρμινόχρωμο) Ηρώο του Ελ Αλαμέιν
Η σειρά είχε χαρακτηρισθεί σαν η «πιο ένδοξη σειρά των γραμματοσήμων μας».
Το 250 δ. εκυκλοφόρησε στις 28-10-1946, 6η επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ».