Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Αναγγέλθηκε η υποψηφιότητα της Σπιναλόγκας για τον Κατάλογο Μνημείων της UNESCO

Κατατέθηκε χθες, Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018, στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο προκαταρκτικός φάκελος υποψηφιότητας του Φρουρίου της Σπιναλόγκας. Η τελική μορφή του φακέλου υποψηφιότητας θα κατατεθεί έως την 1η Φεβρουαρίου 2019.

 

Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, αναφέρονται τα εξής:

«Κατατέθηκε χθες, 27 Σεπτεμβρίου 2018, στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ο προκαταρκτικός φάκελος υποψηφιότητας του Φρουρίου της Σπιναλόγκας. Η τελική μορφή του φακέλου υποψηφιότητας θα κατατεθεί έως την 1η Φεβρουαρίου 2019. Σημειώνεται ότι η τελευταία εγγραφή ελληνικού μνημείου στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς ήταν του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων τον Ιούλιο του 2016.

Η συγκρότηση του φακέλου υποψηφιότητας του Φρουρίου Σπιναλόγκας είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας και συνεργασίας των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, με το Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης. Μέρος του προκαταρκτικού φακέλου στηρίζεται σε πρόταση που υπέβαλε το Μάιο του 2017 ο Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης. Επί του παρόντος καταρτίζεται επίσης αναλυτικό Διαχειριστικό Σχέδιο του μνημείου, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη ενός μνημείου στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τόσο η εκπόνηση του προκαταρκτικού φακέλου που υπεβλήθη χθες, όσο και η συγκρότηση του τελικού φακέλου υποψηφιότητας του Φρουρίου Σπιναλόγκας, εδράζεται στις επιχειρησιακές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού.

Η Σπιναλόγκα αποτελεί σήμερα τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης, μετά το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού, καθώς συνδυάζει την αρχαιολογική αξία ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος οχυρωματικής αρχιτεκτονικής με διαχρονική χρήση από τον 16ο έως και τον 20ο αιώνα, με την σημασία ενός τόπου ιστορικής μνήμης με ιδιαίτερους συμβολισμούς, ενός χώρου εγκλεισμού και απομόνωσης, από τους πιο ιδιαίτερους της νεότερης ιστορίας της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα