Σοκ στη διεθνή κοινότητα έχει προκαλέσει η κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν αναπτύξει αντιαεροπορικούς πυραύλους στις μάχες με τους αυτονομιστές αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας και το μαλαισιανό επιβατικό αεροσκάφος, το οποίο κατερρίφθη εκεί, ούτως ή άλλως βρισκόταν εκτός του δραστικού βεληνεκούς των αντιαεροπορικών συστημάτων τα οποία διαθέτουν.
Σε βαρύ πένθος η Ολλανδία καθώς 173 από τους συνολικά 298 νεκρούς ήταν Ολλανδοί πολίτες. Οσον αφορά τους λόγους πτώσης του, το ρωσικό Υπ. Αμυνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ενεργοποίηση ραντάρ συστοιχίας πυραύλων Buk-M1, στην περιοχή.
Χθες οι φιλορώσοι αυτονομιστές εμπόδισαν τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να επιθεωρήσουν πλήρως την τοποθεσία όπου συνετρίβη το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, ανέφερε ένας Ελβετός διπλωμάτης.
«Δεν έχουν την ελευθερία κινήσεων που χρειάζονται», είπε ο Ελβετός πρεσβευτής Τόμας Γκρέμινγκερ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του ΟΑΣΕ. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη αυτόν, οι παρατηρητές θα προσπαθήσουν και πάλι σήμερα να φτάσουν στο σημείο της συντριβής.
Τα μέλη εξάλλου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητούν μια «πλήρη, διεξοδική και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα» για τη συντριβή του αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σώματος, μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί «σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής αεροπορίας» και «για την απαιτούμενη λογοδοσία (στη δικαιοσύνη)».
Επίσης, τα μέλη του Σ.Α. τονίζουν την ανάγκη «όλα τα μέρη να επιτρέψουν την άμεση πρόσβαση των ερευνητών στον τόπο της συντριβής για να προσδιορίσουν την αιτία του συμβάντος».
Τα μέλη του Σ.Α. εκφράζουν επίσης «τη βαθύτατη λύπη και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων, στους οικείους και στις κυβερνήσεις όλων εκείνων των χωρών που πολίτες τους σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή. Το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών «κατερρίφθη πιθανώς από έναν πύραυλο εδάφους – αέρος» ο οποίος ερρίφθη από μια «ζώνη που ελέγχουν οι αυτονομιστές» που πρόσκεινται στη Ρωσία, δήλωσε στο μεταξύ χθες η πρεσβευτής των Η.Π.Α. στον Ο.Η.Ε. Σαμάνθα Πάουερ.
Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. που συνεκλήθη εκτάκτως χθες, η Σαμάνθα Πάουερ αναφέρθηκε σε έναν πύραυλο Μπουκ (ή SA-11).
Η Πάουερ υποστήριξε ότι «αυτονομιστές εντοπίστηκαν» προχθες το πρωί να έχουν στην κατοχή τους αυτό το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας κοντά στην τοποθεσία όπου κατέπεσε το μαλαισιανό αεροπλάνο.
Απεναντίας, πρόσθεσε η ίδια, αν και ο ουκρανικός στρατός διαθέτει αυτό το πυραυλικό σύστημα στο οπλοστάσιό του, οι Η.Π.Α. «δεν γνωρίζουν να υπάρχει ένα ουκρανικό πυραυλικό σύστημα SAM στην ζώνη» στην οποία κατέπεσε το αεροπλάνο. Επίσης, υπογράμμισε, από τότε που άρχισε η κρίση η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα δεν έχει εξαπολύσει κανέναν πύραυλο.
Ο ΑΡΣΕΝΙ ΓΙΑΤΣΕΝΙΟΥΚ
Οι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να προσαχθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγορώντας τους Ρώσους για ένα «διεθνές έγκλημα».
«Οι Ρώσοι ξεπέρασαν τα όρια. Πρόκειται για διεθνές έγκλημα οι υπεύθυνοι για το οποίο πρέπει να δικασθούν στη Χάγη», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraina, ο Ουκρανός πρωθυπουργός.
Ο ΠΟΥΤΙΝ
Η συντριβή του μαλαισιανού αεροπλάνου με 298 επιβαίνοντες, σε εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, δείχνει την επείγουσα ανάγκη διευθέτησης της κρίσης στη χώρα αυτή, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας “τραγωδία” το γεγονός.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας «επεσήμανε το γεγονός ότι η τραγωδία αυτή αναδεικνύει την ανάγκη επείγουσας και ειρηνικής διευθέτησης της οξείας κρίσης στην Ουκρανία», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.
Προχθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «φέρει την ευθύνη για την τρομερή τραγωδία».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κράτος στο έδαφος του οποίου συνέβη αυτό, φέρει την ευθύνη για την τρομερή αυτή τραγωδία. Αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ειρήνη κυριαρχούσε στη χώρα αυτή, εάν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν είχαν επαναληφθεί στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας στο πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti, χωρίς να επιρρίψει στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις την άμεση ευθύνη για την καταστροφή ανταποδίδοντας τις κατηγορίες του Κιέβου.
ΟΙ Η.Π.Α.
Οι Η.Π.Α. κρίνουν ανησυχητική την καθυστέρηση της πρόσβασης των επίσημων ερευνητών στον τόπο στον οποίο κατέπεσε το Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών Άντονι Φοξ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο MSNBC.
«Είναι προφανώς ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία», σημείωσε.
Ο Φοξ υπογράμμισε επίσης ότι οι αξιωματούχοι πολιτικής αεροπορίας των Η.Π.Α. επεξέτειναν την απαγόρευση των αμερικανικών πτήσεων στην περιοχή που βρίσκεται κοντά σε αυτήν στην οποία σημειώνεται η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία μετά την πτώση του αεροπλάνου.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην ανατολική Ουκρανία, αποφυγή ενεργειών που οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης και άμεση κατάπαυση του πυρός, ζητά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουγός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του σχετικά με τη συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους στην περιοχή.
Ο κ. Βενιζέλος εκφράζει επίσης θερμά συλληπητήρια στις οικογένειες των επιβαινόντων και τονίζει ότι αναμένεται ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για την άμεση και πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό γεγονός.
«Η συντριβή του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, χθες, σε ουκρανικό έδαφος, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, και η απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών προκαλεί αποτροπιασμό και βαθύτατη θλίψη. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των επιβατών και του πληρώματος και αναμένουμε μία ανεξάρτητη διεθνή έρευνα, που θα οδηγήσει στην άμεση και πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών, υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό γεγονός» τονίζει ο κ. Βενιζέλος.
ΓΛΥΤΩΣΑΝ ΛΟΓΩ ΑΡΓΟΠΟΡΗΜΕΝΗΣ ΑΦΙΞΗΣ
Ενώ 298 άνθρωποι, εκ των οποίων 173 ήταν Ολλανδοί, σκοτώθηκαν χθες κατά τη συντριβή της πτήσης MH17 στην ανατολική Ουκρανία, αυτοί που τελικά δεν επιβιβάστηκαν, άλλοι γιατί έφθασαν με καθυστέρηση στο αεροδρόμιο, άλλοι γιατί λόγους εξοικονόμησης χρημάτων ή για να μην ταξιδέψουν μόνοι, αλλά μαζί με την οικογένειά τους, το θεωρούν απίστευτο ότι σώθηκαν από τη μοιραία αυτή πτήση.
Όταν ο Μπάρι Σιμ συνειδητοποίησε ότι δεν θα επιβιβαζόταν στο ίδιο αεροπλάνο με τη σύζυγό του Nουρ Αζαάνι και το μόλις τριών μηνών μωρό τους, διαμαρτυρήθηκε στο ταξιδιωτικό γραφείο απ’ όπου αγοράζει αεροπορικά εισιτήρια.
«Ταξιδεύω κατά προτίμηση με τη Malaysia Airlines και γι’ αυτό ζήτησα από τον ταξιδιωτικό πράκτορα να με βάλει στην ίδια πτήση με την οικογένειά μου», δηλώνει ο Μπάρι. Οι δηλώσεις του δημοσιεύονται στην εφημερίδα Algemeen Dagblad.
Ωστόσο, το αεροπλάνο ήταν γεμάτο. Ο Μπάρι δεν μπόρεσε να βρει εισιτήριο για την πτήση που αναχωρούσε το μεσημέρι της Πέμπτης από το Άμστερνταμ και αποφασίζει να μεταφέρει τα εισιτήρια της συζύγου του και της κόρης του στη βραδινή πτήση: «Δεν θέλαμε δεν ταξιδέψουμε χώρια». Ο ίδιος αισθάνεται «ανακουφισμένος και ευλογημένος», η σκέψη του όμως είναι συνέχεια στις οικογένειες των πολυάριθμων θυμάτων.
Ο 29χρονος Μάαρτεν ντε Γιόνγκε, ένας επαγγελματίας ποδηλάτης που μετέχει σε μια ομάδα στη Μαλαισία, επίσης γλύτωσε από τον θάνατο. «Την τελευταία στιγμή διάλεξα μια πτήση που αναχωρούσε την Κυριακή γιατί το εισιτήριο ήταν κατά 300 ευρώ φθηνότερο. Υπήρχε μόνο μια θέση ελεύθερη, για την οποία αμέσως έκανα κράτηση», δήλωσε σε πολλά ολλανδικά μέσα ενημέρωσης. «Το ότι ήθελα να εξοικονομήσω κάποια χρήματα, μου έσωσε τη ζωή».
Μια άλλη οικογένεια, η οποία επρόκειτο να ταξιδέψει στην Αυστραλία μέσω Κουάλα Λουμπούρ για να παραστεί σε κηδεία, έφθασε πολύ αργά στο αεροδρόμιο για να μπορέσει να βρει εισιτήρια για την πτήση MH17. «Είναι αδιανόητο», δήλωσαν οι γονείς στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο AT5, κρατώντας στην αγκαλιά τους ένα κοριτσάκι με ξανθές μπούκλες: «Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε».
Ο Γκλεν Τόμας, εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος επρόκειτο να μετάσχει στο διεθνές συνέδριο για το AIDS στη Μελβούρνη, περιλαμβάνεται στα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας χθες στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της υπηρεσίας Επικοινωνίας του Π.Ο.Υ. Γκρέγκορι Χάρτι.
«Με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο Ο.Η.Ε. έχασε έναν από τους συνεργάτες του στη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines. O Γκλεν Τόμας μετέβαινε στο συνέδριο για το AIDS στην Αυστραλία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου του Ο.Η.Ε. στη Γενεύη.