Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024

Ανάπλαση υπό όρους για την πλατεία Κατεχάκη

Εντεκα “όχι” στην αρχιτεκτονική μελέτη που εκπονήθηκε για την ανάπλαση της πλατείας Κατεχάκη στο παλιό λιμάνι (ανάμεσα στο Μεγάλο Αρσενάλι και το Μ. Θεοδωράκης) έχει πει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ζητώντας τροποποιήσεις στην οριστική μελέτη που ουσιαστικά την… καταργούν!
Προκειμένου να προχωρήσει το έργο από το Δήμο Χανίων, το Λιμενικό Ταμείο και τη μελετητική ομάδα που κέρδισε το διαγωνισμό και θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης γίνεται προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος με το ΚΑΣ ώστε η μελέτη να εγκριθεί χωρίς πολλές αλλαγές. Πάντως η όλη διαδικασία αναμένεται να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο το έργο, καθώς η παρέμβαση στην πλατεία Κατεχάκη ξεκίνησε από τη δημοτική αρχή Σκουλάκη το 2013 με πρόεδρο του ΔΛΤΧ τότε τον Κ. Πρωτοπαπαδάκη που προχώρησε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
Ειδικότερα το ΚΑΣ στο έγγραφο του αναφέρει πως εγκρίνει την προμελέτη υπό την προϋπόθεση να υποβληθεί οριστική μελέτη, η οποία να επανέλθει προς εξέταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και να λάβει υπόψη της τους ακόλουθους όρους:
• Πριν από την έναρξη του έργου να πραγματοποιηθούν ανασκαφικές τομές από την Εφορεία Αρχαιοτήτων στο χώρο της επέμβασης. Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων να ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η τελική διαμόρφωση της πλατείας, κατόπιν γνωμοδότησης των αρμόδιων συμβουλίων του ΥΠΠΟΑ.
• Να μην κατασκευαστεί η υπερυψωμένη πλατφόρμα μεταξύ Μεγάλου Αρσεναλίου και παλιού Τελωνείου, διότι με την προτεινόμενη διαμόρφωση διασπάται η λειτουργική και χωρική ενότητα της πλατείας και επιβαρύνεται ο μνημειακός χώρος με την προσθήκη μίας ακόμα χρονολογικής /κατασκευαστικής φάσης. Η πλατφόρμα να σημανθεί επί του χώρου της πλατείας με άλλον τρόπο, πλην της υπερύψωσης. Να διατηρηθούν οι υφιστάμενες στάθμες της πλατείας σε όλη την περιοχή της μελέτης.
• Τα εποχιακά σκιάδια μεταξύ Μεγάλου Αρσεναλίου και παλιού Τελωνείου να χωροθετηθούν στις προβλεπόμενες από τη μελέτη θέσεις.
• Οι χαλύβδινοι στύλοι να κατασκευαστούν στο ύψος που προτείνεται από τη μελέτη, χωρίς φωτισμό στο ανώτερο σημείο τους.
• Να μην υλοποιηθούν η μεταλλική κατασκευή της εξέδρας και το πλατύσκαλο ανόδου στο Βυζαντινό Τείχος, διότι αποτελεί ασύμβατη προσθήκη που επιβαρύνει την όψη του μνημείου και δυσχεραίνει τη δυνατότητα ανάγνωσης της τοιχοδομίας της οχύρωσης, ενώ δεν προσθέτει κάτι επιπλέον στον τρόπο θέασης του.
• Να μην κατασκευαστεί το πλατύσκαλο εισόδου στη ΝΑ είσοδο της πλατείας, καθώς θα αλλοιώσει την εικόνα της θέσης της αρχικής πύλης των Νεωρίων, όπου δεν υφίστατο κανενός είδους υπερύψωση.
• Ο χώρος των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων νότια του τελωνείου, καθώς και του εστιατορίου Καρνάγιο να εναρμονιστεί με τη μελέτη του ΔΛΤΧ «Καθορισμός παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης ενετικού λιμένα Χανίων». Η μορφή των στεγάστρων να καθοριστεί σε συνεννόηση με το ΔΑΤΧ και την ΕΦΑ Χανίων στο πλαίσιο της εκπόνησης της μελέτης σκίασης του παραχωρούμενου με την προαναφερθείσα Απόφαση σχετικού χώρου.
• Τα τραπεζοκαθίσματα χωρίς σκιάδια της καφετέριας Come, που στεγάζεται στο Μεγάλο Αρσενάλι, δύνανται να χωροθετηθούν έμπροσθεν του βόρειου τμήματος της πρόσοψης του καταστήματος, σε έκταση μήκους 7,00μ. (Β-Ν) και πλάτους 3.ΟΟμ. (Α-Δ).
• Να μην φυτευθούν ψηλά δέντρα στο ΝΔ τμήμα της πλατείας διότι θα αποκρύπτουν το βυζαντινό τείχος και το Μεγάλο Αρσενάλι.
• Να ληφθεί μέριμνα από το ΔΛΤΧ ώστε ύστερα από συνεννόηση με τους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ. ΟΤΕ, ΔΕΥΑΧ, κ.ά.) να πραγματοποιηθεί η υπογειοποίηση εναέριων δικτύων ή άλλες απαραίτητες εργασίες πριν την τελική διαμόρφωση της πλατείας και ύστερα από τη σχετική έγκριση των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ (ΕΦΑ Χανίων και ΥΝΜΤΕΚΡ).
• Να χρησιμοποιηθούν οι λίθοι της υφιστάμενης πλακόστρωσης σε όλα τα τμήματα της πλατείας, χωρίς να αλλάξει η διάταξη τους, επειδή αποτελούν υλικό με ιστορική αξία αναγόμενο στην περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1896-1913), που πρέπει να διατηρηθεί και όχι να αντικατασταθεί.
• Oλες οι εργασίες να πραγματοποιηθούν με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων.
Αναφορικά με ορισμένες από τις παρατηρήσεις του ΚΑΣ θεωρείται ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν όπως η υπογειοποίηση των καλωδίων, η μη φύτευση ψηλών δέντρων και ο εναρμονισμός με τον κανονισμό παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων για τα τραπεζοκαθίσματα.
Ωστόσο σε ζητήματα όπως οι στύλοι φωτισμοί να μην έχουν φωτισμό στο ανώτατο σημείο τους, να πραγματοποιηθούν πρώτα ανασκαφές, να μην γίνουν μια σειρά από αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις κα. αλλάζουν τη φυσιογνωμία της αρχιτεκτονικής μελέτης, ουσιαστικά την καταργούν σε πολλά σημεία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα