Ένας από τους “11” Νεοδηµοκράτες βουλευτές που έκαναν την ερώτηση για τα “κόκκινα δάνεια”, ο κ. Μάριος Σαλµάς άσκησε κριτική, καταγγέλλοντας φωτογραφικό διαγωνισµό του Υπ. Πολιτισµού για 59 αναψυκτήρια και 37 αυτόµατους πωλητές σε µουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Για το θέµα τούτο έγινε διαγωνισµός µε φωτογραφικούς όρους που προκρίθηκε µια εταιρεία, χωρίς να υπάρξει πλειοδοσία, µε µετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ, που συστάθηκε προ τετραµήνoυ, να διαχειριστεί ένα έργο 1,5 εκ. €, πωλώντας νερό και καφέδες σε αρχαιολογικούς χώρους µε το δικαίωµα δηµιουργίας υπεργολάβων.
Για παραδειγµατικό, ως φαίνεται, να φοβηθούν όσοι απ’ τους “52” γαλάζιους βουλευτές δεν ψήφισαν τον νόµο για τα οµόφυλα ζευγάρια και να περιοριστεί η εσωκοµµατική κριτική, που τελευταίως ασκείται αυστηροτέρα, διεγράφη ο κ. Σαλµάς, όχι µόνο απ’ την Κ.Ο. της Ν.∆., αλλά και από µέλος του κόµµατος, κατόπιν εντολής του κ. πρωθυπουργού, πριν αναχωρήσει οικογενειακώς για τη Ν.Υ., προκειµένου να συµµετάσχει στην ετήσια συνέλευση του Ο.Η.Ε. αναλώνοντας την οµιλία του στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά και στο Μεσανατολικό.
Ξεχύλισε το ποτήρι η σταγόνα των δηλώσεων του ανεξάρτητου πλέον και τέως βουλευτή της Ν.∆. του νοµού Αιτωλοακαρνανίας κ. Σαλµά, καθηγητή του Παν. Αθηνών και χειρουργού αθλητιάτρου, ο οποίος διερωτήθηκε «Είµαστε µε τους πολλούς ή τους λίγους; Χτυπήθηκε η φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Πατάχθηκαν τα υπερκέρδη στα καύσιµα; Κάνετε πολιτική µε πέντε συνεργάτες. Το επιτελικό κράτος είστε εσείς, (εννοεί πιθανόν το Μαξίµου) µε τους συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιµα νοµοσχέδια».
Ο κ. Μητσοτάκης ένιωσε την ανάγκη ν’ αντιδράσει προσωπικώς, λέγοντας ότι «δεν δέχοµαι υπόνοιες, ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. ∆εν πήραµε 41% επειδή στηρίξαµε τους λίγους. Στηρίξαµε τους πολλούς».
Έτσι πορεύθηκε ο κ. Σαλµάς, ο οποίος σε άλλη συνέντευξή του κάνει νύξη κατά του υπουργού κ. Χατζηδάκη, τονίζοντας ότι «πρέπει να έχεις ασκήσει επάγγελµα στη ζωή σου, για να µπορέσεις να καταλάβεις τους πολίτες». Ωστόσο, διεγράφη µε το αιτιολογικό «αντικοινοβουλευτικής, αντικοµµατικής, αντισυναδελφικής συµπεριφοράς, που προκαλεί βλάβη στο κόµµα».
Πάντως η προσωπική γνώµη των βουλευτών δεν αντέχεται, αλλά ο νουνεχής πολίτης καταλαβαίνει.