Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Ανάπτυξη νέων εργαλείων για το κυκλοφοριακό

Σε ανάπτυξη νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος των πόλεων προχωρά το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Για το λόγο αυτό, ερευνητής του Πολυτεχνείου έλαβε σχετική επιχορήγηση από την Ευρωπαική Επιτροπή μέσω προγράμματος που στόχο έχει να βοηθήσει τον επαναπατρισμό επιστημόνων!
Πρόκειται για τον  επιστημονικό συνεργάτη του Εργαστηρίου Δυναμικών Συστημάτων και Προσομοίωσης, της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, αλλά και διδάσκων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δρ. Νικόλαο Μπεκιάρης – Λυμπέρη.
Η πρόταση του εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από πρόγραμμα  MarieSklodowska-Curie Individual Fellowship Grants  (MSCA-IF-2016) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στα 150.000 ευρώ, για δύο χρόνια.
Για το είδος της έρευνας ο Δρ. Μπεκιάρης-Λυμπέρης εξηγεί στα  «Χανιώτικα νέα»: «η έρευνα που θα εκπονήσουμε αφορά την εισαγωγή θεμελιωδών εργαλείων, για την ανάπτυξη αλγορίθμων ελέγχου και την ανάλυση, συστημάτων που μοντελοποιούνται από μερικές διαφορικές εξισώσεις, γνώστα και ως συστήματα άπειρης διάστασης (infinite-dimensional systems). Τα εργαλεία αυτά θα εφαρμοστούν στον έλεγχο της οδικής κυκλοφορίας, με συνέπεια τη μείωση των καθυστερήσεων, τη μείωση των βλαβερών εκπομπών, αλλά και τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων».
Ο Δρ. Μπεκιάρης-Λυμπέρης εξηγεί, επίσης, ότι: «το συγκεκριμένο σχήμα επιχορήγησης του επαναπατρισμού/reintegration (MSCA-IF-RI 2016), αναφέρεται σε επιστήμονες οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους, από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, αυτό το σχήμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υποστήριξη της επιστροφής Ελλήνων επιστημόνων που διαμένουν σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκης Ένωσης και επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους».
Όπως σημειώνει ο κ. Μπεκιάρης, «η επιχορήγηση είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, αφού περίπου το 13% των υποβεβλημένων προτάσεων χρηματοδοτείται κάθε χρόνο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο (πηγή: Ευρωπαϊκή Έπιτροπή). Επίσης, είναι ένα από τα μόλις δεκατρία grants, του προαναφερόμενου σχήματος χρηματοδότησης (MSCA-IF 2016) τα οποία επιλέχθηκαν να φιλοξενηθούν από ελληνικά πανεπιστήμια ή ερευνητικά ιδρύματα, ποσοστό περίπου επί του 1% των προτάσεων που επιλέχθηκαν πανευρωπαϊκά (πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή/CORDIS)».
Από τις συνολικά δεκατρείς επιχορηγήσεις του προγράμματος, οι εφτά θα φιλοξενηθούν από ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια της Κρήτης. Συγκεκριμένα τρία στο Πολυτεχνείο Κρήτης, τρία στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και ένα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα