Μια κοινή πρωτοβουλία με ισχυρό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα αποδείχθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ρεθύμνης με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Ρεθύμνης και Αμαρίου με θέμα: Το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης: Βιώσιμη ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία, το απόγευμα της Παρασκευής, 25 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριου Ρεθύμνης.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «η ανταπόκριση που βρήκε η εκδήλωση δείχνει ότι τα ενεργειακά ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των τοπικών φορέων. Όπως σημείωσαν οι πρόεδροι των δύο Επιμελητηρίων κύριοι Γιώργος Γιακουμάκης και Σπύρος Καλησπεράκης «ο τομέας της ενέργειας ενέχει σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, συνδυάζοντας ταυτόχρονα και την περιβαλλοντική προστασία».
Αξιόλογη ήταν η παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, που αν και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, απέστειλε γραπτή ομιλία, στην οποία υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων που συντελούνται στον τομέα της ενέργειας. Το ενεργειακό τοπίο αλλάζει ραγδαία και φέρνει νέες προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και ποικιλομορφία και επιβάλλουν να βρεθούν λύσεις στα μέτρα τους. Σκοπός μας είναι η μετάβαση των νησιών σε μορφές καθαρής ενέργειας, εξασφαλίζοντας μείωση του ενεργειακού κόστους για τους πολίτες και δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες». Ιδιαίτερη απήχηση είχε και η τοποθέτησή του ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι «η επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η μείωση του ενεργειακού κόστους και η απεξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας, με την αξιοποίηση των ΑΠΕ και την προώθηση σύγχρονων και καινοτόμων ενεργειακών συστημάτων.
Σε ότι δε αφορά στον Πρόεδρο της ΡΑΕ Δρ. Νικόλαο Μπουλαξή, έκτακτο Δ.Σ. δεν του επέτρεψε να παρευρεθεί, παρά την εκπεφρασμένη σχετική του επιθυμία.
Αίσθηση προκάλεσε η αναλυτική και τεκμηριωμένη ομιλία του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Δημήτρη Παπαντώνη, ο οποίος σημείωσε ότι «η Κρήτη είναι ένα νησί πλούσιο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όπως έχει διαπιστωθεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ μπορεί να είναι συμβατή με την περιβαλλοντική προστασία αρκεί τα μεγέθη να μην είναι υπερβολικά για την κλίμακα του νησιού και να παραμείνουν στην κλίμακα των αναγκών». Σχολιάζοντας δε τις αντιδράσεις αυτών που εναντιώνονται στις ΑΠΕ είπε ότι «αν κάποιος είναι φανατικός δεν μπορείς να τον πείσεις. Ωστόσο, τα επιστημονικά ευρήματα μιλάνε από μόνα τους. Άλλωστε υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία από άλλες χώρες, όπου η βιώσιμη ανάπτυξη κάθε άλλο παρά εχθρική είναι με το περιβάλλον».
Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος αφού ανέφερε πως η Κρήτη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας για την ενέργεια και το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου υπογράμμισε πως η Περιφέρεια σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς και τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, τους δήμους και όλους τους παραγωγικούς φορείς του νησιού, συντονίζεται προκειμένου «να οδηγηθεί η Κρήτη στην πρώτη γραμμή των ενεργειακών εξελίξεων». «Διεκδικούμε τη θέση που μπορούμε και πρέπει να έχουμε στον περιφερειακό και παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη» τόνισε με έμφαση.
Στη διασύνδεση των ενεργειακών προκλήσεων με την τουριστική ανάπτυξη επικεντρώθηκε ο μηχανικός περιβάλλοντος και επιχειρηματίας κ. Φώτης Κοκοτός, επισημαίνοντας την ανάγκη «η Ελλάδα και η Κρήτη να πάρει παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα». Μάλιστα αναφερόμενος στις αντιδράσεις μικρής μερίδας πολιτών για τις ΑΠΕ, εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι «κάποιοι που αυτοαποκαλούνται περιβαλλοντολόγοι ή οικολόγοι αντιτίθενται στην καθαρή ενέργεια», υπενθυμίζοντας πως πριν από λίγα χρόνια όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ως βασικό αίτημα την καθαρή ενέργεια. «Πώς φτάσαμε σήμερα κάποιοι να προμοτάρουν τον λιγνίτη και το μαζούτ είναι ένα πρόβλημα που επιζητεί απάντηση» κατέληξε ο κ. Κοκοτός.
Την ανάγκη στροφής προς ένα «νέο ενεργειακό μοντέλο που θα βασίζεται τόσο στην εξοικονόμηση της κατανάλωσης ενέργειας, όσο και στην εγκατάσταση πολλαπλών μεθόδων παραγωγής της αλλά και αποδοτικότερη και έξυπνη χρήση της» ανέδειξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Γιώργος Γιακουμάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ένα νέο ενεργειακό μοντέλο αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας προς όφελος της κρητικής οικονομίας». Ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ρεθύμνου κ. Σπύρος Καλησπεράκης επεσήμανε πως «οι ΑΠΕ σήμερα έχουν φτάσει να ‘ναι ανταγωνιστικές σε κόστος παραγωγής ενέργειας σε σχέση με όλες τις τεχνολογίες».
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Καλογερής, είπε μεταξύ άλλων: Δεν μπορεί όλη η υφήλιος να κοιτά σε μια κατεύθυνση και εμείς «πέρα βρέχει» και να κοιτάμε αλλού. Δεν μπορεί να θεοποιούμε την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη με ότι αυτό συνεπάγεται και να γυρίζουμε την πλάτη στις ΑΠΕ, στις οποίες ανήκει το μέλλον. Για να συνεχίσει προσθέτοντας: «Εμείς δεν φιλοδοξούμε να γεμίσουμε την Κρήτη με ανεμογεννήτριες και να τροφοδοτούμε την Ευρώπη. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Δεν θέλουμε να την κάνουμε πεδίο κερδοσκοπίας για κανέναν. Θέλουμε να αναπτυχθεί σωστά και από κει και πέρα υπάρχει περιθώρια για όλες τις μορφές ενεργείας».
Κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών ήταν ότι η ανταπόκριση της Κρήτης στις ενεργειακές προκλήσεις, αλλά και η αξιοποίηση των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που προσφέρονται αναδεικνύουν ως ζωτική ανάγκη τη θεμελίωση και υλοποίηση μιας συγκροτημένης στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μια στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τις εκκρεμότητες το παρελθόντος, δημιουργώντας τα απαραίτητα ενεργειακά αποθέματα. Θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, και στην απόκτηση νέων. Θα παράγει κοινωνικό μέρισμα, για τις τοπικές κοινωνίες και τους καταναλωτές. Το κυριότερο, θα καθιστά την Κρήτη ενεργειακό κόμβο»