Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024

Αναπτυξιακό εργαλείο το “Δασκαλογιάννης” σύμφωνα με έρευνα του παρατηρητηρίου αεροπορικού κλάδου

Τον ισχυρό αναπτυξιακό ρόλο του αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης” επιβεβαιώνει η έρευνα και ανάλυση πτήσεων του Παρατηρητηρίου Αεροπορικού Κλάδου Δυτικής Κρήτης (Western Crete Aviation Observatory – WCAO) για το 2022.

Η έρευνα κάνει λόγο για μια «εξαιρετική χρονιά», καταγράφει την πρωτιά της Μεγάλης Βρετανίας σε ό,τι αφορά τις αφίξεις αεροσκαφών, ενώ κορυφαία αεροπορική εταιρεία αναδεικνύεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, η χαμηλού κόστους Ryanair.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση που συνέταξε ο Δημήτρης Ζοπουνίδης (φωτ.) (Data Analyst, επικεφαλής έρευνας και ιδρυτής του Western Crete Aviation Observatory (WCAO), Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ιδρυτής επιστημονικού ιστότοπου aviationlife.gr και ερευνητής MAICh), επισημαίνεται ότι «κάποιοι τουρίστες – επιβάτες, τόνισαν με συγκεκριμένα σχόλια την πρόθεση τους να επισκεφτούν την Κρήτη και τη χειμερινή περίοδο, εάν υπήρχαν πτήσεις και συνδέσεις», υπενθυμίζοντας την έλλειψη, έως σήμερα, αξιοποίησης του αεροδρομίου κατά τους χειμερινούς μήνες.

“ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ”

Ειδικότερα, ως προς τα συμπεράσματα της έρευνας επισημαίνεται ότι η «φετινή περίοδος πτήσεων και δραστηριοποίησης των αεροπορικών εταιρειών, για τον Αερολιμένα Χανίων “Δασκαλογιάννης” ήταν μία σαφώς εξαιρετική περίοδος» καθώς «ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 (αν και για τον αερολιμένα Χανίων η χρονιά ρεκόρ ήταν το 2018) και έγραψε ιστορία ως το καλύτερο τρίμηνο (μήνες Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος) στην ιστορία του αερολιμένα».
Στην έρευνα αναφέρεται ακόμα πως πολλές αεροπορικές εταιρείες «αύξησαν τόσο τους προορισμούς όσο και τα δρομολόγια προς ήδη υπάρχοντες συνδέσεις, όπως η Ryanair, η Corendon, η SAS, η easyJet, η Sunclass, η Condor, η TUI, η Sunclass, η Norwegian, η Aegean, κ.λπ.», ενώ «αρκετά μεγάλα αεροσκάφη (ευρείας ατράκτου) επισκέφτηκαν και φέτος τον αερολιμένα από πολλούς αερομεταφορείς, δείγμα της αυξημένης ζήτησης πτήσεων και αεροπορικών θέσεων».

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ… ΑΠΡΑΞΙΑ

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ακόμα ότι κάποιοι τουρίστες – επιβάτες, «τόνισαν με συγκεκριμένα σχόλια την πρόθεση τους να επισκεφτούν την Κρήτη και τη χειμερινή περίοδο, εάν υπήρχαν πτήσεις και συνδέσεις».
Ωστόσο, «για το χρονικό διάστημα Νοέμβριος – Μάρτιος (εκτός περιόδου υψηλής κίνησης), η μοναδική διεθνής απευθείας σύνδεση προς τον αερολιμένα Χανίων, παραμένει αυτή από την Πάφο (Ryanair)», γεγονός που καθιστά αδύνατη την τουριστική κίνηση κατά τους χειμερινούς μήνες.

ΝΕΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα με την έρευνα για τη νέα σεζόν έχουν ήδη ανακοινωθεί κάποιοι προορισμοί από αεροπορικές εταιρείες και αναμένονται σταδιακά ακόμα περισσότεροι.
Ενδεικτικά, η Luxair, εθνικός αερομεταφορέας του Λουξεμβούργου, επιστρέφει στον αερολιμένα Χανίων, έπειτα από μία διακοπή 13 χρόνων με απευθείας σύνδεση από το Λουξεμβούργο. Η Jet2.com, έχει ανακοινώσει νέα σύνδεση από Μπρίστολ το 2023, ενώ ακόμη δύο νέους προορισμούς από το 2024 (Ανατολικά Μιντλαντς και Νιούκαστλ). Επίσης, η Animawings θα ξεκινήσει πτήσεις από το Βουκουρέστι στις 23 Ιουνίου 2023 και η Eurowings από το Γκρατς της Αυστρίας. Επίσης, η BRA (Braathens Regional Airlines), αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Στοκχόλμη, θα αρχίσει πτήσεις από Άλμποργκ και Κοπεγχάγη προς Χανιά, ενώ η Air Serbia, θα συνδέει το Βελιγράδι με τα Χανιά, τρεις φορές την εβδομάδα, ξεκινώντας από τις 4 Ιουνίου 2023.
Από την άλλη, υπάρχει και μία αφαίρεση σύνδεσης. Πιο συγκεκριμένα, της διαδρομής Μπάρι – Χανιά από την Wizz Air για το 2023.

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Σε ό,τι τα στοιχεία αφίξεων αεροσκαφών στο “Δασκαλογιάννης” ανά εθνικότητα κατά την περίοδο υψηλής κίνησης, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε σταθερά στην 1η θέση, ενώ οι θέσεις 2-4 εναλλάσσονταν μεταξύ Δανίας, Νορβηγίας και Γερμανίας. Τις επόμενες θέσεις έως και την 10η καταλάμβαναν, με εναλλαγές μεταξύ τους, η Πολωνία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ιταλία καθώς και η Γαλλία. Στην 10η θέση βρέθηκαν κατά χρονολογική σειρά, η Ολλανδία (Μάϊος), η Ρουμανία (Ιούνιος, Αύγουστος), το Βέλγιο (Ιούλιος), καθώς και η Αυστρία (Σεπτέμβριος).
Μάλιστα, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων αεροπορικού κλάδου RDC, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2023, ο αερολιμένας Χανίων, βρίσκεται στην κορυφαία 20άδα (19ος) επί των συνολικά 40 ευρωπαϊκών αερολιμένων, που είχαν την μεγαλύτερη αύξηση σε αεροπορικές θέσεις, συγκριτικά με το 2019. Η αύξηση για το «Δασκαλογιάννης», ανήλθε σε 23% (313,922 θέσεις αύξηση).

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τα συλλεχθέντα δεδομένα του Western Crete Aviation Observatory, καθώς και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fraport Greece για το 2022, κορυφαία αεροπορική εταιρεία αναδεικνύεται η χαμηλού κόστους Ryanair. Στην 2η θέση ακολουθεί η TUI, ενώ μία θέση χαμηλότερα βρίσκεται η easyJet. Στην 4η θέση βρίσκεται η Transavia (θυγατρική χαμηλού κόστους του Όμιλου Air France – KLM). Η κορυφαία δεκαπεντάδα όπου αποτελεί αντικείμενο έρευνας του WCAO, διαμορφώνεται συνολικά, ως εξής. 1) Ryanair Group (Buzz Air, Malta Air, Lauda Motion), 2) TUI, 3) easyJet, 4) Transavia, 5) SAS Scandinavian Airlines, 6) Norwegian, 7) Corendon, 8) Aegean Group (Aegean Airlines, Olympic Air), 9) Condor, 10) Wizz Air, 11) Finnair, 12) Lufthansa Group (Austrian, Brussels Airlines, Edelweiss), 13) Sunclass Airlines, 14) Jet2.com και 15) British Airways.
Ειδικότερα, για την Ryanair, εξυπηρέτησε 36 προορισμούς εξωτερικού φέτος από/προς τον Αερολιμένα Χανίων. Η TUI συνέδεσε το “Δασκαλογιάννης” με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η EasyJet, συνέδεσε τα Χανιά με τους κλασσικούς προορισμούς που συνέδεσε το 2020 και το 2021, όπως Βερολίνο, Μασσαλία, Νίκαια, Λονδίνο Γκάτγουικ καθώς και Λυών, Μιλάνο Μαλπένσα κ.ά.

ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΑΝΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Σχετικά με τη περίοδο διαμονής των τουριστών με τελικό προορισμό τη Δυτική Κρήτη και αερολιμένα αναχώρησης, των Χανίων και σε συσχέτιση με τις αεροπορικές εταιρείες που τους μεταφέρουν, σύμφωνα με τα τελικώς συλλεχθέντα δεδομένα, μπορούν να γίνουν οι εξής παρατηρήσεις.
Ο μέσος χρόνος διαμονής των επιβατών – τουριστών των αεροπορικών εταιρειών που αποτελούν αντικείμενο της παρούσας έρευνας, είναι περίπου 10-11 ημέρες.
Η Νορβηγική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, Norwegian, είναι αυτή που οι επιβάτες της διαμένουν στα Χανιά πάνω από 14 ημέρες (δηλ. 2 εβδομάδες και πάνω). Ακολουθούν οι επιβάτες της Transavia με σχεδόν 13 ημέρες. Αξιοσημείωτη είναι και η περίπτωση των αεροπορικών εταιρειών British Airways (ήταν και πέρυσι στην κατάταξη των αεροπορικών εταιρειών που οι επιβάτες τους διαμένουν αρκετά πάνω από το μέσο όρο στο νησί) και TUI όπου οι τουρίστες που φέρνουν, κάνουν διακοπές σχεδόν 12 ημέρες στην Κρήτη.
Η περίπτωση της Ryanair, αξίζει αναφοράς καθώς, ενώ πέρσι βρισκόταν πολύ χαμηλά σε σχέση με τον μέσο όρο (περίπου στις 7-8 ημέρες), φέτος αύξησε τον μέσο όρο της και προσέγγισε τις 10 ημέρες διαμονής. Η Wizz Air, από την άλλη παρέμεινε πολύ χαμηλά και μαζί με την Aegean Airlines (έπεσε σε σχέση με πέρσι και είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι εκτελεί πτήσεις τσάρτερ σε συνεργασία με την TUI) και την Finnair (ο μεγαλύτερος Φινλαδικός αερομεταφορέας) είναι πολύ πιο χαμηλά από τον μέσο όρο, κοντά στις 7 ημέρες (πακέτα εβδομαδιαίων διακοπών).

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η Ryanair και η γερμανική Condor φαίνεται ότι έχουν ομοιόμορφη κατανομή στα εισοδηματικά επίπεδα τους. Αυτό σημαίνει ότι μεταφέρουν στις διαδρομές των Χανίων, επιβάτες – τουρίστες όλων των εισοδημάτων. Από χαμηλά εισοδήματα, μεσαία και υψηλά έως και τους πάμπλουτους (super rich).
Δεύτερον, η Wizz Air, ουγγρική χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία, σύμφωνα με το δείγμα, μεταφέρει κατά πλειοψηφία τουρίστες χαμηλού εισοδήματος (άνω του 44%), ενώ δεν σημειώνει υψηλά ποσοστά στα υψηλά εισοδήματα.
Η Sunclass Airlines, η Corendon, η British Airways, η Aegean καθώς και η Norwegian, μεταφέρουν τους περισσότερους πάμπλουτους προς το αεροδρόμιο Χανίων. Η συγκεκριμένη ομάδα αεροπορικών εταιρειών πολύ πλούσιων επιβατών, σημειώνει πολύ υψηλά ποσοστά στα υψηλά και κυρίως στα super rich εισοδήματα.

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπογεωγραφία των αεροπορικών εταιρειών, σύμφωνα με την κατάταξη που διαμορφώθηκε από το aviationlife.gr, οι χώρες άφιξης επιβατών χωρίστηκαν στις εξής γεωγραφικές περιοχές:
– Σκανδιναβία
– Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη
– Ηνωμένο Βασίλειο – Ιρλανδία
– ΗΠΑ – Καναδάς – Αυστραλία
– Ανατολική Ευρώπη
– Μεσόγειος
– Άλλες Χώρες
Η συσχέτιση των αεροπορικών εταιρειών με την παραπάνω κατάταξη δίνει κάποια αξιοσημείωτα συμπεράσματα και παρατηρήσεις: Η Ryanair μετέφερε τουρίστες από όλη την Ευρώπη, ιδίως Κεντρική, Ανατολική καθώς και τη Μεσόγειο. Η easyJet μετέφερε τουρίστες με πτήσεις κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο από την Κεντρική και την Βόρεια Ευρώπη.
Η Wizz Air, μετέφερε κατά συντριπτική πλειοψηφία επιβάτες από την ανατολική Ευρώπη και λιγότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Norwegian, η Sunclass Airlines και η Finnair είχαν πολύ υψηλά ποσοστά επιβατών από την Σκανδιναβία. Η TUI μετέφερε τουρίστες από Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη καθώς και τη Σκανδιναβία. Η SAS Scandinavian Airlines μετέφερε τουρίστες σχεδόν μόνο από Σκανδιναβικές χώρες.
O Όμιλος Lufthansa που εκτέλεσε πτήσεις από Μόναχο και Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Στουτγάρδη (Lufthansa και Eurowings), Βρυξέλλες (Brussels Airlines), Βιέννη (Austrian Airlines) και Ζυρίχη (Edelweiss), σημειώνει τους υψηλότερους αριθμούς της σε επιβάτες, από Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Άξια προσοχής είναι η απουσία του μεγαλύτερου πολωνικού αερομεταφορέα, LOT. Η εταιρεία δεν συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα της το 2022 τα Χανιά ως προορισμό παρότι οι Πολωνοί βρίσκονται στην κορυφαία πεντάδα. Έτσι οι περισσότεροι τουρίστες από την Πολωνία, ήρθαν μέσω της Ryanair καθώς και μέσω των τσάρτερ πτήσεων της Enter Air και Smartwings.
Η απουσία επίσης, της Great Dane Airlines, που χρεοκόπησε το Φθινόπωρο του 2021, είναι επίσης άξια αναφοράς, καθώς τα Χανιά, ήταν στο πρόγραμμα της.

ΤΥΠΟΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ ΑΝΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η συσχέτιση των τύπων των καταλυμάτων των επισκεπτών με τις αεροπορικές εταιρείες που επέλεξαν οι επισκέπτες για την μεταφορά τους στην Κρήτη, έβγαλε τα παρακάτω αξιοσημείωτα συμπεράσματα.
– Ξενοδοχεία: Υψηλά ποσοστά σε ξενοδοχεία είχαν οι επιβάτες της Sunclass Airlines, της Norwegian, της TUI καθώς και της SAS Scandinavian Airlines.
– Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα: Οι επιβάτες των χαμηλού κόστους εταιρειών Transavia και Wizz Air βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας, καθώς οι επιβάτες τους επιλέγουν κάποιο ενοικιαζόμενο κατάλυμα.
– Airbnb ή Παρόμοιος Τύπος Καταλύματος: Όσον αφορά τα Airbnb, στις πρώτες θέσεις αναδεικνύονται οι Wizz Air, easyJet, Ryanair, Condor καθώς και British Airways. Πολύ χαμηλά βρίσκεται η SAS Scandinavian Airlines, η Sunclass Airlines και η TUI.
– Υπόλοιποι Τύποι Διαμονής: Οι επιβάτες της British Airways, της easyJet και της Jet2.com διαμένουν σε ενοικιαζόμενες βίλες (που τις ενοικίασαν όχι μέσω Airbnb, Booking ή παρόμοιου παρόχου), ενώ οι επιβάτες των Corendon Airlines και Finnair, φαίνεται, σύμφωνα με το δείγμα, πως δεν προτιμούν αυτού του είδους τη διαμονή.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Ως προς τον τρόπο που επέλεξαν να οργανώσουν το ταξίδι τους οι επιβάτες κάθε αεροπορικής εταιρείας με τη συνδρομή ταξιδιωτικού πρακτορείου αποφάσισαν παραπάνω από τους μισούς επιβάτες που μετέφερε η TUI στις διαδρομές των Χανίων και πάντα σύμφωνα με το δείγμα, να οργανώσουν τις διακοπές τους. Είναι τα ολοκληρωμένα εφταήμερα πακέτα διακοπών που προσφέρει η TUI για το νησί. Υψηλά στην κατάταξη για τα ταξιδιωτικά πρακτορεία βρίσκονται και οι Sunclass, SAS και Corendon. Το κοινό στοιχείο αυτών των αερομεταφορέων είναι ότι προέρχονται από την Σκανδιναβία. Υπάρχει μία ένδειξη ότι οι Σκανδιναβοί προτιμούν την συνεργασία με ταξιδιωτικό πρακτορείο για τα αεροπορικά ταξίδια και την οργάνωση των διακοπών τους.
Μόνοι τους επέλεξαν να οργανώσουν το ταξίδι κατά συντριπτική πλειοψηφία οι επιβάτες της Wizz Air, της Ryanair, της easyJet, της Aegean, της Norwegian, της British Airways, της Finnair, της Edelweiss, της Austrian, καθώς και της Brussels (Όμιλος Lufthansa).
Η τάση δείχνει ότι οι επιβάτες τόσο των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους όσο και των παραδοσιακών ή αλλιώς “legacy”, τείνουν να οργανώνουν μόνοι τους τα πάντα καθώς και την κράτηση των αεροπορικών εισιτηρίων τους.
Επίσης, υπάρχει και ο συνδυασμός των παραπάνω (ατομική οργάνωση και συνεργασία με ταξιδιωτικό πρακτορείο), όπου προτιμήθηκε κυρίως από επιβάτες του Ομίλου Lufthansa και της Jet2.com, αλλά όχι αξιοσημείωτα.

 

Η ταυτότητα της έρευνας

Η Έρευνα και Ανάλυση πτήσεων του Παρατηρητηρίου Αεροπορικού Κλάδου Δυτικής Κρήτης (Western Crete Aviation Observatory – WCAO) πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ετήσιας Έρευνας Τουρισμού του MAICh (Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης – Western Crete Tourism Observatory – WCTO).
Το WCAO ιδρύθηκε το 2021 από τον ερευνητή Δημήτριο Ζοπουνίδη και συμμετέχει στην μεγάλη έρευνα, έχοντας τοποθετήσει ερωτήσεις αεροπορικού ενδιαφέροντος στο ερωτηματολόγιο που δίνεται στους επιβάτες στις Πύλες Αναχώρησης του Αερολιμένα Χανίων. Έπειτα, δημιουργεί και συντάσσει δείκτες που άπτονται στο αντικείμενο έρευνας του.
Αποτελεί ένα ερευνητικό παράρτημα του εξειδικευμένου επιστημονικού ιστότοπου αεροπορικού ενδιαφέροντος, aviationlife.gr που ασχολείται συγκεκριμένα με την πτητική δραστηριότητα και τις αεροπορικές εταιρείες που επιχειρούν στον Διεθνή Αερολιμένα Χανίων “Δασκαλογιάννης”, εκπονώντας την ετήσια ανάλυση πτήσεων.
Ο επιστημονικός ιστότοπος aviationlife.gr είναι ένα νέο εγχείρημα στον τομέα της επιστημονικής πληροφόρησης και ενημέρωσης σε επιχειρηματικά και διοικητικά θέματα του αεροπορικού κλάδου και της αεροπορικής βιομηχανίας.
Επί της ουσίας, πρόκειται για ξεχωριστή έρευνα από του τουρισμού, καθώς αφορά τις Πτήσεις, τις Αεροπορικές Εταιρείες και στατιστικά στοιχεία και αριθμούς του αεροπορικού κλάδου της Δυτικής Κρήτης (Διεθνής Αερολιμένας Χανίων “Δασκαλογιάννης”).
Καίριας σημασίας κρίνεται η συνεχής υποστήριξη και συνεργασία με την Fraport Greece, διαχειρίστρια εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Χανίων και του προσωπικού της, για την ομαλή διεξαγωγή της έρευνας.
Η περίοδος διεξαγωγής της έρευνας είναι από αρχές Ιουλίου έως και τέλη Σεπτεμβρίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα