Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Ανάρπαστα τα πιάτα του Μανούσου στην Αγία Πετρούπολη

Aνάρπαστα έγιναν τα ελληνικά πιάτα που παρασκεύασε και πρόσφερε σε επιζώντες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας το Σάββατο 5 Μαρτίου ο Χανιώτης σεφ Μανούσος Σηφοστρατουδάκης.

Η εκδήλωση έγινε από τον οργανισμό «Nτομπροντόμικ» που εθελοντικά συμβάλει εδώ και χρόνια στην ετοιμασία γευμάτων για τους ηλικιωμένους Ρώσους πολίτες.
Ο Χανιώτης σεφ έφτιαξε φακές με κρέμα φέτας, ελιές καλαμών και σκορδόψωμο με ελαιόλαδο και μεσογειακά μυρωδικά για πρώτο πιάτο. Το κυρίο πιάτο ήταν μουσακάς και ακολούθησε ρυζόγαλο με κανέλα και γλυκάνισο.

σεφ Μανούσος Σηφοστρατουδάκης«Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν πάνω από τις προσδοκίες μου, όπως επίσης και η ανταπόκριση του κόσμου. Αυτό που βίωσα ήταν απερίγραπτα υπέροχο και με γέμισε πολύ ζεστά συναισθήματα, κουράγιο και δύναμη να κυνηγήσω το όνειρο μου. Δεν είναι άλλο από το να εξαπλώσω την ελληνική κουλτούρα μέσα από το φαγητό στη Ρωσία. Είναι ξεκάθαρα η αποστολή μου σε αυτό και η εκδήλωση ήταν μία τρανταχτή επιβεβαίωση του τι πρέπει να συνεχίσω να κάνω. Δε θα σταματήσω ποτέ να διαφημίζω όλα αυτά τα καλά που έχει ο τόπος μας και να είμαι περήφανος.

Μέσω του φαγητού έκανα ανθρώπους μεγάλης ηλικίας να νιώσουν ζωντάνια εφήβων και πάλι» λέει στα “Χ.ν.” ο Μανούσος.

Σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση των ηλικιωμένων σημειώνει πως «κάθε ένας από αυτούς ξεχωριστά έρχονταν με μεγάλη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη να μου μιλήσουν. Να μου πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ, να με αγκαλιάσουν, να μου πουν με μάτια βουρκωμένα οτιδήποτε ελληνικό έχουν βιώσει. Δεν έχω ξανανιώσει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από αντιδράσεις ανθρώπων που τρώνε το φαγητό που προσφέρω. Δεν έμεινε “ψίχουλο” που λένε στα πιάτα τους και πολλοί από αυτούς ζητούσαν ευγενικά από τους σερβιτόρους εάν υπάρχει η δυνατότητα να πάρουν δεύτερη μερίδα από κάτι. Ακόμα και το ταπεινό σκορδόψωμο με μυρωδικά που ψήνουμε στα συνηθισμένα κυριακάτικα τραπέζια μας για αυτούς ήταν μια μοναδική γευστική εμπειρία.Χωρίς υπερβολή , κόντεψα να μη γευτώ τα ίδια μου τα πιάτα καθώς μέχρι να δώσω συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης και να μιλήσω με όλους τους προσκεκλημένους, το προσωπικό είχε εισβάλει στη κουζίνα και έτρωγε το φαγητό μανιωδώς. Υπήρχαν άνθρωποι που με τεράστια συγκίνηση μου έδειχναν τις φωτογραφίες από την επίσκεψη τους στην Ελλάδα όταν ήταν νέοι.

Υπήρχαν άνθρωποι που μου ζητούσαν αυτόγραφα. Τόση μεγάλη χαρά και ζεστασιά δε θυμάμαι να είχα βιώσει σε τέτοιο βαθμό.Η αίσθηση της εκπλήρωσης ήταν τόσο μεγάλη για μένα όταν συνειδητοποίησα πόσο εύκολα έχω τη δύναμη να διαδώσω το ελληνικό πνεύμα μέσω του φαγητού.Το ενδιαφέρον τους ήταν τεράστιο καθώς μου ζητούσαν τις συνταγές και πολλοί μου έλεγαν ότι θα ήθελαν πολύ να φτιάξουν αυτά τα πιάτα στα γιορτινά τους τραπέζια. Φαντάσου ότι ένα από αυτά τα πιάτα είναι το υποτιμημένο μας εθνικό πιάτο ‘σούπα φακές’. Για αυτούς ήταν κάτι το ιδιαίτερο και φρόντισα να το βγάλω στη καλύτερη του εκδοχή. Σκέψου να βίωναν γευστικά ένα κρητικό στιφάδο , ένα μπουρέκι ή μία Σφακιανή πίτα τι εντύπωση θα τους προκαλούσε…».

Στη δράση συμμετείχαν μέλη του οργανισμού “ Nτομπροντόμικ” καθώς και ένας εκ των αντιδημάρχων της Αγ. Πετρούπολης.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

3 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα