■ Τα µέτρα προστασίας έφεραν αποτελέσµατα!
Σηµάδια ανάκαµψης του φυσικού περιβάλλοντος στο Λαφονήσι από µια σειρά µέτρα που λήφθησαν τα τελευταία χρόνια προκειµένου να αντιµετωπιστεί η τεράστια όχληση που δέχεται τους θερινούς µήνες η περιοχή. Τα “Χ.ν.” βρέθηκαν στο Λαφονήσι λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν και περιηγήθηκαν στο χώρο.
Οι αµµοθίνες και οι κέδροι που βρίσκονταν σε µεγάλη πίεση εξαιτίας της παρουσίας ΙΧ, του σπασίµατος κλαδιών και άλλων ανθρώπινων ενεργειών έχουν ανανεωθεί, ενώ παράλληλα ο µεγάλος αριθµός παράνοµων κατασκευών αποµακρύνθηκαν στα πλαίσια των προσπαθειών των δύο ∆ήµων Κισσάµου και Καντάνου – Σελίνου. Ωστόσο, µια σειρά από θέµατα δεν έχουν λυθεί όπως η παρουσία αδέσποτων κατσικιών και εκκρεµεί και το ζήτηµα της ιδιωτικής έκτασης που θα πρέπει να απαλλοτριωθεί. Για όλα τα παραπάνω συζητήσαµε µε εκπροσώπους των δύο ∆ήµων στα πλαίσια της αναµενόµενης υπογραφής της προγραµµατικής σύµβασης στις 24 Μαρτίου για τα σχέδια διαχείρισης σε Λαφονήσι, όπως και Μπάλο- Φαλάσαρνα.
«ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΛΑ – ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ»
Τη συµπόρευση των δύο ∆ήµων σε µια προσπάθεια για µια διαφορετική, πραγµατικά φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση του Λαφονησίου, περιγράφει ο ειδικός συνεργάτης του δηµάρχου Κισσάµου Γ. Μυλωνάκη, και πρώην δήµαρχος Ιναχωρίου κ. Κ. Κουκουράκης.
• Στο Λαφονήσι οι δύο δήµοι τοποθέτησαν τη µπάρα, έχουν 24ωρη φύλαξη 365 ηµέρες τον χρόνο αποµακρύνθηκαν παράνοµες κατασκευές και οχήµατα, όµως µένουν να γίνουν πολλά ακόµα…
Έχει υλοποιηθεί ένα µεγάλο µέρος από το διαχειριστικό σχέδιο από τους δύο δήµους. Η µπάρα µπήκε στο σηµείο που σταµατάει ο δρόµος, ο χαρακτηρισµένος δρόµος. Συνεχίζει ένα µονοπάτι, για το οποίο ποτέ δεν έγινε εγκεκριµένο δηµόσιο έργο, ποτέ δεν χαρακτηρίστηκε δρόµος απλά περνούσαν αυτοκίνητα για χρόνια και επειδή είναι αµµώδης η περιοχή διαµορφώθηκε πολύ εύκολα από τα αυτοκίνητα.
• Έγιναν χώροι στάθµευσης έξω από την προστατευµένη περιοχή κάτι σίγουρα θετικό όµως είδαµε και πέρυσι να γίνεται άγρα πελατών, να στήνεται ένα σκηνικό κακογουστιάς…
Έχετε δίκιο, χρειάζεται να κάνουµε και εκεί κάποια πράγµατα. παρόλο που δεν είναι περιοχή αυστηρής προστασίας, αλλά επηρεάζεται και περιβαλλοντικά και αισθητικά και πρέπει όντως να µπει µια τάξη.
• Με πρωτοβουλία των δύο δήµων βγήκαν το σύνολο σχεδόν των παράνοµων τροχόσπιτων, παράνοµες επιχειρήσεις αλλά και κατασκευές. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή ;
Έγινε πολύ µεγάλη δουλειά, καταβάλαµε µεγάλη προσπάθεια και βγάλαµε περίπου 25 τροχόσπιτα, πάνω από 10 πρόχειρους πάγκους και κατασκευές, έφυγε το mini market έκτασης 150 τ.µ. που είχε και παράνοµες κατασκευές, και από φέτος παύει τη λειτουργία της και η καντίνα που λειτουργούσε για χρόνια. Μένει ακόµα να φύγουν 2-3 τροχόσπιτα στην έκταση του ∆ήµου Καντάνου-Σελίνου. Αλλά βρίσκουµε παντού το κράτος µπροστά µας! Που δεν βοηθάει την όλη προσπάθεια. πχ. Έδωσε το λιµενικό ένα “στίγµα” σε µια επιχείριση µε θαλάσσια είδη αναψυχής. Όταν παίρνεις “στίγµα” µπορείς σε 25 τµ. να βάλεις τον εξοπλισµό σου. Αλλά αυτό έγινε µέσα στην ζώνη του οικότοπου και εγκατέστησαν και µια καλύβα 50 τ.µ. και κανείς, καµία υπηρεσία δεν πήγε να ελέγξει! Τα θαλάσσια µέσα αναψυχής µας προκαλούν προβλήµατα γιατί βάζουν οχήµατα στην προστατευόµενη περιοχή κάτι που δεν είναι σωστό και δεν πρέπει να γίνεται.
Επίσης οφείλουµε να κάνουµε και επιπλέον εργασίες προστασίας των κέδρων και των αµµοθινών, ανακατασκευή των διαδρόµων ώστε τα αµµοθινικά συστήµατα να αποκατασταθούν όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. Υπάρχει µεγάλη βελτίωση στο ότι η παραλία έχει ελάχιστες οµπρέλες, για την εξυπηρέτηση κυρίως ανθρώπων µε αναπηρίες, ηλικιωµένων, παιδιών κα. Για αυτό και ο κόσµος που έρχεται µας λέει ότι: “Είναι άλλο το Λαφονήσι που βλέπουµε. Χωρίς αυτοκίνητα στην προστατευµένη περιοχή- χωρίς σκόνη από τα ΙΧ , χωρίς παράνοµες κατασκευές, µε ελεύθερη την παραλία”. Αυτή είναι η εικόνα που εισπράττουµε για αυτό και στο Trip Advisor κρίθηκε ως κορυφαία παραλία στον κόσµο το Λαφονήσι! Η αιτία είναι η βιοποικιλότητα και η µοναδική του φυσική οµορφιά, τα αµµοθινικά του συστήµατα που “αναπνέουν” καθώς υπέφεραν από τα αυτοκίνητα που τα καταπατούσαν! Και στο Λαφονήσι και στις άλλες 3 θαλάσσιες περιοχές οριοθετούνται θαλάσσιες προστατευόµενες περιοχές όπου µόνη επιτρεπόµενη δραστηριότητα θα είναι η υποβρύχια περιήγηση.
• Επισκεφθήκαµε αυτές τις ηµέρες το Λαφονήσι και εκτός από αυτά που αναφέρατε είδαµε όµως και κατσίκια να βόσκουν στην προστατευµένη περιοχή…
∆υστυχώς ισχύει, τη χειµερινή περίοδο µπαίνουν κατσίκια από σηµεία της περίφραξης, παρόλο που απαγορεύεται και κάνουν ζηµιά. Όχι τραγική, γιατί µπαίνουν λίγα ζώα όχι τα εκατοντάδες που έµπαιναν παλιά. Είναι ένα θέµα που πρέπει να το κυνηγήσουµε περισσότερο, κυρίως όµως να ενεργήσουν οι αρµόδιες υπηρεσίες.
• Υπάρχει και το θέµα της απαλλοτρίωσης της ιδιωτικής έκτασης µέσα στην προστατευµένη περιοχή. Που βρίσκεται αυτό ;
Αυτό ο στόχος προβλέπονταν από το 2000. ∆εν θέλουµε το Λαφονήσι ως ένα κήπο στην αυλή του σπιτιού µας. Θέλουµε την οικολογική,περιβαλλοντική προστασία του, ώστε να είναι επισκέψιµο για όλους. Σε µια απόσταση 25 χλµ. έχουµε Κεδρόδασος, Λαφονήσι, Φαλάσαρνα, Μπάλο, µοναδικής οµορφιάς περιοχές που προέκυψαν γεωλογικά µετά το σεισµό του 365 µ.χ. όταν αναδύθηκε η ∆υτική ακτή της Κρήτης.
Αν δεν συντελεστεί η απαλλοτρίωση ή η αγορά της ιδιωτικής έκτασης δεν θα µπορέσουµε να έχουµε αποτελεσµατική προστασία της περιοχής. Αν µπουν στο χώρο αυτό πχ. 2 beach bar, ιδιωτικές επενδύσεις που στόχο έχουν να βγάλουν λεφτά όχι να διαχειριστούν περιβαλλοντικά θα κάνουν ένα σωρό ζηµιές και παρανοµίες, ότι έχει γίνει στα Φαλάσαρνα.
Για αυτό και θεωρούµε πως θα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι δύο ∆ήµοι έχουν ξεκινήσει πάντως την προσπάθεια.
• Την ίδια στιγµή έχουµε προσφυγή στο Συµβούλιο της Επικρατείας και ενάντια στις Υπουργικές αποφάσεις και την τοποθέτηση της µπάρας από την ιδιωτική εταιρεία που έχει συµφέροντα…
Προσπαθούν όντως και το ερώτηµα είναι τι επιδιώκει αυτός που θέλει να ακυρώσει τις Υπουργικές αποφάσεις; Να προστατεύσει το περιβάλλον; Να βοηθήσει τον τόπο; Ας βγάλει ο καθένας τα συµπεράσµατα του, αν και ο κόσµος έχει καταλάβει.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ: «Ολιστική αντιµετώπιση από όλους»

Α. Περράκης.
«Αντιµετωπίζουµε το Λαφονήσι ως µια περιοχή που είναι επισκέψιµη και παράλληλα όµως θα πρέπει να προστατεύεται για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του» επισηµαίνει ο δήµαρχος Καντάνου-Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης.
• Το τελευταίο διάστηµα δραστηριοποιείστε από κοινού µε τον ∆ήµο Κισσάµου για να βελτιωθούν τα πράγµατα στη διαχείριση του Λαφονησιού. Μιλήστε µας για τις ενέργειες που γίνονται…
Καταρχάς να σας θυµίσω ότι στο παρελθόν ο ένας ∆ήµος έκαιγε τις οµπρέλες του άλλου και πήγαιναν συνέχεια στα δικαστήρια. Την τελευταία 6ετία υπάρχει άριστη συνεργασία µεταξύ των δύο δήµων και κοινή συµπόρευση. Βλέποντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος το µεγάλο ενδιαφέρον των δύο ∆ήµων να αλλάξουν πράγµατα συνέστησε µια “Οµάδα Εργασίας” για να βγουν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Σε αυτήν την “Οµάδα Εργασίας” συµµετείχαµε κάνοντας συγκεκριµένες προτάσεις. Τη µείωση των οµπρέλων στο Λαφονήσι και άλλα µέτρα την εφαρµόσαµε πριν ακόµα βγουν οι ΚΥΑ. Επίσης, στη διαβούλευση για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες συµµετείχαµε καταθέτοντας προτάσεις για διπλασιασµό της ζώνης προστασίας της φύσης σε σύγκριση µε αυτό που πρότεινε ο µελετητής, εντάσσοντας εκεί και το Κεδρόδασος και φτάνοντας στην ισουψή των 35 µέτρων ώστε να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον και τα είδη του και βέβαια το τοπίο. Ήδη πριν βγουν οι Υπουργικές αποφάσεις διώξαµε τα τροχόσπιτα, τις παράνοµες κατασκευές, αποκαταστήσαµε κάποια σηµεία, βελτιώσαµε την περίφραξη, πολλά από αυτά που αναφέρονται στο σχέδιο δράσης, το υλοποίησαν ήδη οι δύο ∆ήµοι! Στο ΣτΕ έγιναν προσφυγές από την ιδιωτική εταιρεία που έχει κάποια έκταση εντός της προστατευµένης περιοχής σε βάρος των Υπουργικών Αποφάσεων και µολονότι εµείς δεν είµαστε αντίδικοι καταθέσαµε συγκεκριµένες απόψεις υπερασπιζόµενοι τις Υπουργικές Αποφάσεις. Τέλος εκπονήσαµε πολυσέλιδο “Σχέδιο ολοκληρωµένης θεσµικής προστασίας της προστατευόµενης περιοχής Λαφονησίου” για την ΕΠΜ ζητώντας την απαλλοτρίωση ή αγορά της ιδιωτικής έκτασης.
• Επισκεπτόµενοι την περιοχή διαπιστώσαµε ότι σε πολλά σηµεία η φύση έχει επανέλθει, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση µε την εποχή που όλα τα ΙΧ ήταν δίπλα στην παραλία…
Όντως αυτό ισχύει,µας το λένε και οι περιβαλλοντολόγοι και οι άνθρωποι που γνωρίζουν περισσότερα, αλλά φαίνεται και δια γυµνού οφθαλµού. Επίσης η παραλία είναι στο µεγαλύτερο µέρος της ελεύθερη.
• Όµως δεν έχουν φύγει όλα τα τροχόσπιτα ;
Έχουν µείνει 2-3 τροχόσπιτα, στη µεριά τη δική µας του Καντάνου-Σελίνου, κάποιο από αυτά εκείνων που έχουν τα θαλάσσια µέσα αναψυχής που πρέπει να αποµακρυνθούν γιατί είναι παράνοµα. Έχουµε κάνει και σχετικό έγγραφο στην Πολεοδοµία.
• Είδαµε επίσης και κατσίκια να βόσκουν, τι γίνεται µε αυτά ;
Παρά τη περίφραξη µπαίνουν κάποια κατσίκια που προκαλούν κάποια ζηµιά. Το έχουµε θέσει στην “Επιτροπή ∆ιαχείρισης” και είναι ένα θέµα που µας απασχολεί αν και σε σύγκριση µε το παρελθόν ο αριθµός των αδέσποτων ζώων είναι µικρότερος. Τα αδέσποτα κατσίκια πρέπει να φύγουν από την περιοχή, αυτό είναι ξεκάθαρο.
• Το ζήτηµα της απαλλοτρίωσης της ιδιωτικής έκτασης πoύ βρίσκεται;
Στο “Σχέδιο ολοκληρωµένης θεσµικής προστασίας της προστατευόµενης περιοχής Λαφονησίου” που καταθέσαµε στο Υπουργείο κάνουµε ιδιαίτερη αναφορά στο θέµα αυτό, φτιάχνοντας και περίγραµµα µε συντεταγµένες µε την περιοχή που πρέπει να απαλλοτριωθεί, τεκµηριώνοντας την σκοπιµότητα. Ο ιδιώτης θα ενδιαφερθεί να εκµεταλλευτεί αποκλειστικά οικονοµικά την έκταση αυτή, δεν τον ενδιαφέρει η περιβαλλοντική διαχείριση του. Αντίθετα ένας δηµόσιος φορέας είναι υποχρεωµένος να λειτουργεί πρωτίστως για την προστασία του περιβάλλοντος.
Βλέπουµε ολιστικά την περιοχή του Λαφονησίου. Η απαλλοτρίωση συνδυάζεται µε την ΕΠΜ, συνδυάζεται η ΕΠΜ µε τις Υπουργικές αποφάσεις, όλα είναι αλληλένδετα. Πέρα από αυτά που κάνουν οι δύο ∆ήµοι , θα πρέπει και όλες οι υπηρεσίες να δράσουν, να µην το βλέπουν γραφειοκρατικά και διεκπεραιωτικά αλλά να έχουν κατά νου ότι διαχειρίζονται µια από τις πιο όµορφες περιοχές της χώρας και της Ευρώπης. Να µπουν µπροστά στην προσπάθεια προστασίας!