«Πολύ κακό για το τίποτα» η λαϊκή παροιμία και «ώδινεν όρος» το σατιρικό γνωμικό του Λουκιανού (120-200 μ.Χ.) στο βιβλίο του “Πως δει ιστορίαν συγγράφειν”, (παρ. 23) το οποίον οι μεταγενέστεροι το συμπλήρωσαν με την παρένθετη ερμηνεία «και έτεκεν μυν». Δηλαδή «κοιλοπόναγε το βουνό και γένησε ποντικό». Ταιριάζει σε περιπτώσεις που ενώ δημιουργούμε εντυπώσεις και προϋποθέσεις για κάτι σπουδαίο, το αποτέλεσμα είναι μικρής αξίας και δυσανάλογο της δημοσιότητας που πήρε.
Είναι η τρίτη φορά που ο κ. Τσίπρας ανασχηματίζει ή αναδομεί την κυβέρνησή του, τηρώντας τον κανόνα του αιφνιδιασμού και των εκπλήξεων. Για μερικούς ο περιορισμένος ανασχηματισμός χαρακτηρίζεται αδιάφορος, άλλοι όμως πιστεύουν, ότι ο πρωθυπουργός ξάφνιασε. Οι πληροφορίες που ήθελαν καρατομήσεις ή επιστροφή απομακρυνθέντων απ’ την κυβέρνηση δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε τα κενά με νέους και με μετακινήσεις εκ των υπαρχόντων. Εξέπληξε όμως βάζοντας στο κυβερνητικό κάδρο τον κ. Φώτη Κουβέλη ως αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας.
Η συγκατοίκηση του κ. Κουβέλη που παίρνει αρμοδιότητες αμυντικών δαπανών, Υγείας και Παιδείας των Ε.Δ. με τον κ. Π. Καμμένο θεωρείται επισφαλής καθόσον στο παρελθόν οι δυο άνδρες είχαν έλθει σε αντιπαραθέσεις. Μην ξεχνάμε, ότι επίκειται η συμφωνία με τα Σκόπια που ενδέχεται να μην συμφωνεί ο κ. Καμμένος οπότε δεν ξέρουμε αν παραμείνει στη θέση του και ο κ. Κουβέλης ήρθε να προετοιμαστεί για αντικαταστάτης του.
Ο κ. Βίτσας μετακόμισε από ΑΝΥΕΘΑ στο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής αντικαθιστώντας ένα σοβαρότατο πρόβλημα τώρα που ματαιώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Βάρνα, όπου θα ελάμβανε μέρος και ο Ερντογάν, ο οποίος χολωθείς ίσως ν’ ανοίξει τη στρόφιγγα των προσφυγικών ροών και να πλημμυρίσει τα νησιά που δεν αντέχουν άλλο.
Η βόμβα που έχουμε μπροστά μας είναι το προσφυγικό για το οποίο χρειάζονται νέες ρυθμίσεις, δεδομένης και της στάσης των Ευρωπαίων που κλείνουν τις διόδους.
Δύσκολη φαίνεται και η συνεργασία του κ. Δραγασάκη με τον κ. Τσακαλώτο μεταξύ των οποίων υπήρξε εσωτερική αντίφαση, δεδομένου ότι ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επόπτευε τα Οικονομικά Υπουργεία. Τώρα που αναλαμβάνει υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης θα είναι πιο κοντά προϊστάμενος του κ. Τσακαλώτου και τα σύννεφα που υπήρχαν, δεν ξέρουμε πώς θα διαλυθούν ή αν κατεβάσουν μπόρα. Η αλήθεια είναι ότι η θέση του υπ. Οικονομίας απαιτεί μεγάλες ικανότητες και αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό για προσέλκυση επενδύσεων, ο δε κ. Δραγασάκης θεωρήθηκε μετριοπαθές στέλεχος και ο ικανότερος γι’ αυτή τη δουλειά, η επιλογή του δε εκεί είναι προϊόν ισορροπιών.
Ο κ. Τσίπρας έστειλε κάποιο μήνυμα, ότι προχωράει έτσι όπως είναι, κλείνοντας τις τρύπες, για να ’ρθει αργότερα στον οριστικό ανασχηματισμό που θ’ αποτελέσει το σχήμα της μελλοντικής εκλογικής αναμέτρησης.