■ Ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιο του έτους που φεύγει
Μια χρονιά σε εξαιρετικά δύσκολες ράγες ήταν το 2023 για την Ελλάδα αλλά και την ανθρωπότητα γενικά.
Η έξοδος από την περιπέτεια της πανδημίας, δεν άφησε πολλά περιθώρια για χαμόγελα καθώς η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με τραγωδίες και φυσικές καταστροφές. Από τα Τέμπη, μέχρι τις φωτιές και τις πλημμύρες, οι Έλληνες δεν σταμάτησαν να στεναχωριούνται, με τον πόλεμο στη Γάζα να βαραίνει περισσότερο το κλίμα.
Μέσα από τα “Χανιώτικα νέα”, κι αυτή τη χρονιά, οι δημοσιογράφοι μας, προσπάθησαν να καταγράψουν με τη μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα την επικαιρότητα, να αναδείξουν προτάσεις, ιδέες και λύσεις για προβλήματα της πόλης.
Πολλές οι στενάχωρες ειδήσεις, υπήρχαν όμως και αυτές που έκαναν χαρούμενη τη μέρα του αναγνώστη. Οι ανθρώπινες ιστορίες της γειτονιάς, οι διακρίσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νομού μας, οι δράσεις των σχολείων, των φορέων, των αθλητικών συλλόγων.
Ξεχωριστή θέση και ετούτη τη χρονιά, είχε η στήλη “Χανιώτες του εξωτερικού” , μέσα από την οποία συνεχίζουμε να προβάλουμε συντοπίτες μας, που μας κάνουν περήφανους με το έργο τους.
Παράλληλα, οι σελίδες της εφημερίδες γέμισαν με τη σπουδαία δουλειά τακτικών κι άλλων συνεργατών της εφημερίδας. Μόνιμες στήλες, ειδικά αφιερώματα, κάθε κείμενο άφησε το δικό του “αποτύπωμα” στη χρονιά που ολοκληρώνεται.
Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουν τα “Χανιώτικα νέα” , όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται για την καθημερινή αυτή έκδοση, να δουλεύουν και την επόμενη χρονιά. Δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους, μαθαίνοντας από τα λάθη.
Ευχή όλων μας, τη νέα χρονιά, οι σελίδες μας να γεμίσουν με καλά νέα για τον τόπο μας και για όλο τον κόσμο.
Ιανουάριος
H χρονιά ξεκινά σε εκλογικούς ρυθμούς, με τις συζητήσεις για καταρτισμό ψηφοδελτίων να προκαλούν εντάσεις στο εσωτερικό των κομμάτων.
Κλίμα έντασης και στα ελληνοτουρκικά με αναφορές που “αγγίζουν” και την Κρήτη , σε μια χρονιά που φαίνεται να έκλεισε με τις διμερής σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας να μπαίνουν σε ένα νέο, αισιόδοξο κεφάλαιο.
Τον πρώτο μήνα του έτους, στην τοπική επικαιρότητα ξεχωρίζει η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Θεοφάνει στη Γαύδο και η παρουσίαση από το Ηράκλειο του αναπτυξιακού σχεδίου για την Κρήτη, με έμφαση σε υποδομές και επενδύσεις.
Σε άλλα θέματα, ξεχωρίζουν οι έριδες για το αντλιοστάσιο στον Σταυρό, η επιστροφή των Σπιζαετών στα Θοδωρού αλλά και η οραματική πρόταση νέων αριχτεκτόνων μηχανικών για την Νέα Χώρα που παρουσιάζεται μέσα από τα “Χ.ν.” .
Το 2023 άλλωστε, η ιστορική γειτονιά των Χανίων βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων που αφορούσαν την μετάλλαξη της φυσιογνωμίας της.
Στο αστυνομικό δελτίο κυριαρχούν τα τροχαία, ενώ σοκάρει την τοπική κοινωνία η δολοφονία 53χρονου στο κέντρο της πόλης στο σπίτι του κοντά στα ΚΤΕΛ συγκλονίζει την τοπική κοινωνία.
Οι ένοπλες δυνάμεις βυθίζονται στο πένθος μετά τη συντριβή μαχητικού στην Ανδραβίδα και τον θάνατο του σμηναγού Τσιτλακίδη και του υποσμηναγού Τουρούτσικα, σε μια χρονιά που η Πολεμική Αεροπορία θα θρηνήσει κι άλλους ανθρώπους της,
Τα Χανιά αποχαιρετούν τον σπουδαίο Δάσκαλο και Λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη, ο θάνατος του οποίου αφήνει ένα τεράστιο κενό και στην οικογένεια των “Χανιώτικων νέων”, με τα οποία συμπορεύτηκε για πέντε δεκαετίες.
Στον χώρο του Πολιτισμού και των γραμμάτων, τον ίδιο μήνα πεθαίνει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Νότης Μαυρουδής , δημοφιλής ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος και ο Καθηγητής Θεοχάρης Δετοράκης. Τον πρώτο μήνα του έτους πεθαίνει και ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ και ο ιταλός θρύλος του ποδοσφαίρου Τζιανλούκα Βιάλι.
Η χρονιά ανοίγει όπως.. έκλεισε , με μια συζήτηση για πιθανή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Φεβρουαρίος
Δεύτερος μήνας του έτους, ττη σκιά των επιπτώσεων του πολέμου της Ουκρανίας, με τον αντίκτυπο να είναι ιδιαίτερα εμφανής στην αγορά ενέργειας και τον πληθωρισμό να ξεκινά να καλπάζει.
Ο εγκέλαδος χτυπά τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας ξυπνώντας τα αντανακλαστικά αλληλεγγύης των Ελλήνων .
Φλεβάρης με χιόνια στα Χανιά αλλά και με αέρηδες που πήραν τη στέγη του Κολυμβητηρίου, σε μια χρονιά που οι αθλητικές υποδομές στα Χανιά… βούλιαξαν.
Στις τοπικές ειδήσεις, ο Γιάννης Μανωλικάκης επνεκλέγεται πρόεδρος στο εργατικό Κέντρο Χανίων, στη ΔΕΥΑΧ έχουν βγει τα “μαχαίρια”, ενώ ζεσταίνεται η συζήτηση για τα οφέλη από ένα μέσο σταθερής τροχιάς στην Κρήτη.
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα στην παλιά πόλη, ενώ με αφορμή σχεδιαζόμενες επενδύσεις στα Φαλάσαρνα, στο προσκήνιο έρχεται η ανάγκη προστασίας ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών.
Φεύγει από τη ζωή ο επί σειρά ετών δήμαρχος Σελίνου Γιώργος Δερμιτζάκης, ενώ η τοπική και όχι μόνον κοινωνία, αποχαιρετά τον Μανούσο Βολουδάκη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία μόλις 57 ετών. Σύσσωμη η κυβέρνηση παραβρέθηκε στην κηδεία του Χανιώτη πολιτικού. Τη θέση του στη βουλή, καταλαμβάνει ο Γιάννης Κασσελάκης.
Στα τέλη του ίδιου μήνα, θα πεθάνει ο Χαράλαμπος Βιδάκης, ο τελευταίος Χανιώτης επιζών των ναζιστικών στρατοπέδων.
Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει σε τοπικό επίπεδο τον ασκό του αιόλου, σε μια χρονιά που οδήγησε στην αποχώρηση μεγάλης μερίδας “πρωτοκλασάτων” στελεχών από τον κόμμα. Ο Παύλος Πολάκης από το ένα βήμα πριν την έξοδο θα βρεθεί τελικά μετά τις εσωκομματικές εκλογές σε πρωταγωνιστή της νέας εποχής του κόμματος.
Εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών, συνεχίζεται το… σίριαλ της υποψηφιότητας Μαλανδράκη στον Δήμο Χανίων, συζήτηση που – και αυτή – θα οδηγήσει στο να μην καταρτιστεί ευρύτερος, μη κομματικός συνδυασμός που θα διεκδικούσε τον Δήμο Χανίων.
Στην επιχειρηματική δραστηριότητα της χρονιάς, ξεχωρίζει η μεγάλη εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο κτήριο της ΕΤΑΝΑΠ από την Τράπεζα Χανίων.
“Το «πάμε κι όπου βγει» που φέρεται να ειπώθηκε στην επικοινωνία μηχανοδηγών σταθμαρχών πριν το δυστύχημα, αναδεικνύεται στη φράση που θα στοιχειώσει τον κρατικό μηχανισμό”
Μάρτιος
Ο Μάρτης ήταν ο μήνας που μάυρισε την ψυχή των Ελλήνων. 57 άνθρωποι σκοτώνονται στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο παθογένειες, λάθη και εγκληματικές παραλείψεις.
Το «πάμε κι όπου βγει» που φέρεται να ειπώθηκε στην επικοινωνία μηχανοδηγών σταθμαρχών πριν το δυστύχημα, αναδεικνύεται στη φράση που θα στοιχειώσει τον κρατικό μηχανισμό.
Σε τοπικό επίπεδο, με θετικό απολογισμό για την ποιότητα του λαδιού της ελαιοκομικής περιόδου και με αισιοδοξία – που δεν θα επιβεβαιωθεί – για την επόμενη, ξεκινά ο πρώτος μήνας της Άνοιξης στα Χανιά.
Στα ρεπορτάζ των “Χ.ν.” διαβάζουμε για την έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία, τους δασικούς χάρτες, τις αντιδράσεις για τα “βαθειά” κλαδέματα σε δέντρα της πόλης, τον Κήπο που παραμένει γιαπί και το φορτηγό που γκρεμίζει την πύλη του Νοσοκομείου!
Τελείται το ετήσιο μνημόσυνο των Βενιζέλων, ενώ έχουμε και τις πρώτες διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Χανίων για το 2023, σε μια χρονιά που θα είναι πολύ καλή για τον τουρισμό.
Από τις ανθρώπινες ιστορίες που παρουσίασαν τα “Χανιώτικα νέα” μέσα στη χρονιά, ξεχωρίζει τον Μάρτιο αυτή του Γιάννη Ακρωτηριανάκη, του 19χρονου βρακοφόρου της προεδρικής φρουράς.
Στη δημοσιότητα τον ίδιο μήνα, έρχεται σοκαριστική έκθεση του ΟΗΕ που κάνει λόγο για χιλίαδες νερκούς στην Ουκρανία, βιασμούς και βασανιστήρια
Απρίλιος
Ο νέος Κήπος τίθεται στη διάθεση και την κρίση των Χανιωτών, με το βασικό συμπέρασμα να είναι ότι οι παρεμβάσεις ήταν δυσανάλογες με τον χρόνο που έμεινε κλειστός.
Σε μια χρονιά που στα δικαστήρια των Χανίων εκδικάστηκαν σημαντικές υποθέσεις, τον Απρίλη ξεχωρίζει η υπόθεση με το φονικό στα Ανώγεια.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου παίρνει μια σημαντική απόφαση για την προστασία της περιοχής στο Λαφονήσι, εγκρίνοντας την τοποθέτηση μπάρας στην είσοδο της ζώνης προστασίας, ενώ αρχίζουν να γίνονται ορατά τα προβλήματα από την παρουσία ενός μόνο πλοίου στη γραμμή Σούδας – Πειραιάς.
Διαμαρτυρίες που θα διαρκέσουν όλο τον χρόνο, διατυπώνονται για τα εργοτάξια στο κέντρο της πόλης, ενώ αρχίζουν οι αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα του έργου της Δημοτικής Αγοράς, κάτι που θα επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες.
Μέσα από τις σελίδες των “Χ.ν.” συνεχίζεται η παρουσίαση οραματικών προτάσεων από φοιτητές του Πολυτεχνείου για γειτονιές και κτήρια της πόλης.
Στα θετικά νέα του μήνα, μια μαθήτρια από τα Χανιά, η Κατερίνα Μπασάκη από το Λύκειο Κολυμβαρίου, επιλέγεται μαζί με άλλα 9 Ελληνόπουλα για να συμμετέχουν σε πρόγραμμα στις Η.Π.Α. για τους «μελλοντικούς ηγέτες».
Στις ανθρώπινες ιστορίες του μήνα, ξεχωρίζει η συνέντευξη των αδερφών Σταυρουλάκη, που μετά από 75 χρόνια αποφάσισαν να κλείσουν την ιστορική επιχείρηση της οδού Ποτιέ.
Με τους επισκέπτες να κατακλύζουν τα Χανιά για το Πάσχα φουντώνει η προεκλογική περίοδος και πολιτικοί αρχηγοί περιοδεύουν στον νομό μας. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνοδευτεί με την ανακοίνωση παραχώρησης του στρατοπέδου “Μαρκοπούλου” στον Δήμο Χανίων.
Ο Πολιτισμός θρηνεί την απώλεια του Κωνσταντίνου Στάικου ενώ στον χώρο του αθλητισμού, το ιστορικό σωματείο του “Μινώταυρου” γιορτάζει τα 90 του χρόνια.
Μάιος
Μήνας εκλογών και 94 υποψήφιοι βουλευτές διεκδικούν την ψήφο των Χανιωτών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η παρουσίαση θέσεων από υποψηφίους δημάρχους του νομού Χανίων. Εκλογές και στη γείτονα Τουρκία, με τον Ερντογάν να εξασφαλίζει τελικά μια νέα θητεία.
Από τις κάλπες της 21ης Μαίου, η Ν.Δ. βγαίνει θριαμβεύτρια πανελλαδικά ενώ στα Χανιά, βου- λευτές εκλέγονται η Ντόρα Μπακογιάννη και η Σέβη Βολουδάκη, ενώ τρίτος ήρθε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ άνετη ήταν η επικράτηση του Παύλου Πολάκη που εκλέγεται βουλευτής έχοντας πάνω από 6.000 ψήφους διαφορά από τον δεύτερο στο κόμμα Γιώργο Σταθάκη.
Σε μια ιστορική στιγμή για το τοπικό ΚΚΕ, βουλευτής εκλέγεται ο Αλέκος Μαρινάκης. Με ενδιαφέρον εξελίχθηκε και η “μάχη” του σταυ- ρού στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν έβγαλε βουλευτή αλλά είδε τη Λίτσα Κου- ρουπάκη να τερματίζει πρώτη στον εσωκομματικό αγώνα.
Η μη εξασφάλιση αυτοδυναμίας οδηγεί στις νέες κάλπες της 25ης Ιουνίου, ενώ υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Ιωάννης Σαρμάς.
Στα διεθνή νέα ξεχωρίζει η η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Αγγλίας και της συζύγου του Καμίλα
Στον χώρο του πολιτισμού, η φαντασία και η δημιουργικότητα εκατοντάδων γραφιστών από όλο τον πλανήτη, συναντήθηκαν στο Μουσείο Τυπογραφίας, στην τελετή των βραβεύσεων του 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Αφίσας.
Σε τοπικό επίπεδο, ξεκινούν οι εργασίες ανέγερσης της Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Χανίων, τελούνται οι οι εκδήλωσεις για επέτειο Μάχης Κρήτης, ενώ η Κάρπαθος τιμά τη μνήμη του Σμηναγού Ηλιάκη ,
Τον τρίτο μήνα της άνοιξης, πεθαίνει ο τραγουδιστής, Γιάννης Βογιατζής και η «βασίλισσα του rock ‘n’ roll» Τίνα Τέρνερ.
Ιούνιος
Μήνας πανελλαδικών εξετάσεων ο Ιούνιος, σε μια χρονιά που τα Χανιωτάκια επιβεβαίωσαν τη σπουδαία δουλειά που γίνεται στα σχολεία αλλά και στα φροντιστήρια του νομού.
Σε τοπικό επίπεδο, κακός σχεδιασμός φέρνει λουκέτο λόγω εργασιών στο Εθνικό Στάδιο, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις, ενώ η επικαιρότητα στρέφεται γύρω από την αξιοποίηση του στρατοπέδου “Μαρκοπούλου”, τις επιπτώσεις του καιρού στις καλλιέργειες και τον… ατέλειωτο κόμβο Μουρνιών.
Στον δρόμο προς τις κάλπες, η επιλογή Ανδρουλάκη για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ προσώπου εμπλεκόμενου στην δίκη Βαλυράκη, προκάλεσε έυλογες αντιδράσεις από την οικογένεια του αείμνηστου ΧΑνιώτη πολιτικού.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, η Ροδόπη έρχεται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ενώ η χώρα συγκλονίζεται από την τραγωδία με το προσφυγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινιάζει το Φεστιβάλ Βιβλίου, ενώ πεθαίνει ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Τον ίδιο μήνα πεθαίνει ο Δημοσθένης Βλαχάκης, πρωτοστάτης στην ίδρυση της Ομοσπονδίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Αποκορώνου αλλά και ο τραγουδιστής Γιάννης Φλωρινιώτης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου. Στις αρχές του ίδιο μήνα, φεύγει από τη ζωή ο πολιτικός Θεόδωρος Πάγκαλος
Ο μήνας ολοκληρώνεται με τον εκλογικό θρίαμβο της Ν.Δ. που οδήγησε στην παραίτηση Τσίπρας και σε ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές Χανίων εκλέγονται η Ντόρα Μπακογιάννη, η Σέβη Βολουδάκη, ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και ο Παύλος Πολάκης.
Στη διεθνή επικαιρότητα, ξεχωρίζει η τραγωδία με το υποβρύχιο «Titan» που παρέσυρε στον θάνατο τους πέντε επιβάτες του μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου στον ΑΤλαντικό ωκεανό
Ιούλιος
Καταμεσής του θέρους με ταραχές στη Γαλλία και ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ , με την ΈΦη Αχτσιόγλου να φαντάζει το μεγάλο φαβορί για την ηγεσία του κόμματος, όμως η ξαφνική εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη θα φέρει τη μεγάλη ανατροπή στις εσωκομματικές εκλογές.
Σε τοπικό επίπεδο, μήνας με πολλές ειδήσεις ο Ιούλιος. Στα “Χ.ν.” διαβάζουμε για τις ξελίξεις σχετικά με την πώληση της ΑΝΕΚ, τα προβλήματα του κτηματολογίου και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την Τράπεζα Χανίων μέσω της μετατροπής της σε Α.Ε. Την ίδια ώρα, η έλλειψη χώρων στάθμευσης χτυπάει “κόκκινο” στα Χανιά.
Μετά από 20 χρόνια συνδικαλιστικής κι αυτοδιοικητικής παρουσίας στα Χανιά, ο δημοτικός Σύμβουλος Σεραφείμ Ρίζος αποχωρεί από την πόλη μας, δίνοντας την τελευταία του συνέντευξη στα “Χ.ν.”.
Στον δρόμο για τις δημοτικές εκλογές, εντείνεται ο προβληματισμός για την προσπάθεια επιβολής της ιδέας του “μονόδρομου” για τον Δήμου Χανίων, φόβος που θα επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα.
Ένα μακάβριο εύρημα με τεμαχισμένο πτώμα, αναστατώνει την τοπική κοινωνία, με τις έρευνες τελικά να οδηγούν στο γειτονικό ρέθυμνο τόσο για τον δράστη όσο και για την ταυτότητα του θύματος.
Τον ίδιο μήνα, το λιμάνι των Χανίων θα χάσει τη “μασκότ” του, καθώς ο “Χάρης” η θαλάσσια χελώνα, θα βρεθεί νεκρός.
Στα θετικά των ημερών, ο Γ.Σ. Ελευθέριος Βενιζέλος στέφεται ξανά πρωταθλητής Ελλάδος στον στίβο, σε ένα καλοκαίρι επιτυχιών και διακρίσεων για Χανιώτες αθλητές.
Ξεσπά ο Εφιάλτης των πυρκαγιών στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τεράστιες καταστροφές σε Αττική και Κορινθία. Από τον αδιάκοπο πόλεμο των ημερών με τις φωτιές, το τίμημα θα γίνει πολύ πιο βαρύ με τον τραγικό θάνατο δύο πιλότων, του Περικλή Στεφανίδη και του Αποκορωνιώτη Σμηναγού Χρήστου Μούλα. Σε πένθιμο κλίμα θα τελεστεί η κηδεία του στο Γαβαλοχώρι, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας.
Η κατάσταση με τις πυρκαγιές ξεφεύγει καθώς παραδίδονται στις φλόγες πυρομαχικά σε Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.
Τον Ιούλιο, θα φύγει από τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αφήνοντας πίσω της σπουδαίο κοινωνικό έργο. Τον ίδιο μήνα, πεθαίνει ο Μίλαν Κούντερα.
Αύγουστος
Ο Χανιώτης Αντώνης Τσαπατάκης ανεβάζει την Ελλάδα στην κορυφή του κόσμου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρακολύμβησης στο Μάντσεστερ.
Τον ίδιο μήνα, η εθνική εφήβων πόλο με προπονητής τον Ηλ. ΜΑχάιρα και τους Π. Μαραγκουδάκη και Γ. Μητράκη στη σύνθεσή της, θα κατακτήσει το χρυσό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Σε τοπικό επίπεδο, το έργο της Δημοτικής ΑΓοράς βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο, με το πάλαι ποτέ στολίδι των Χανίων να παραμένιε “γιαπί” μέχρι και σήμερα. Σε… γιαπί παραπέμπει και το έργο της παράκαμψης Τοπολίων, το οποίο συμπληρώνοντας δέκα χρόνια από την έναρξή του, έλαβε νέα παράταση.
Στις ιστορίες του τόπου μας που παρουσιάζονται μέσα από τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων της εφημερίδας, μαθαίνουμε για τον Νεκτάριο Μιχελάκη, τον τελευταίο χειριστή θεριζοαλωνιστικής μηχανής στα Χανιά.
Στον Σταυρό ξεκινά η μαζική συλλογή υπογραφών για την προστασία παραλίας οωτοκίας θαλάσσιας χελώνας από τα σχέδια εκγατάστασης αντλιοστασίου της ΔΕΥΑΧ. ΣΤους τίτλους των τοπικών ειδήσεων του μήνα ξεχωρίζει η υπόθεση με την κλινική γονιμότητας και τις παρένθετες μητέρες, η ταλαιπωρία από τα έργα στο κέντρο στην αιχμή της τουριστικής κίνησης, οι επιπτώσεις στις καλλιέργειες από τους κάυσωνες και τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Ο “Εγκέλαδος” κρατά κλειστό για μέρες το φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ το φεστιβάλ “Απκορωνιώτικη Γη” κερδίζει ντόπιους κι επισκέπτες,.
Σε εθνικό επίπεδο, ξεχωρίζει η είδηση από τη φονική επίθεση χούλιγκαν στη Θεσσαλονίκη με έναν οπαδό της ΑΕΚ να πέφτει νεκρός, σε μια χρονιά που η βία στα γήπεδα απασχόλησε πολύ έντονα την επικαιρότητα.
Παράλληλα επιστρέφει ο πύρινος εφιάλτης με την Αλεξανδρούπολη αυτή τη φορά να βιώνει τις μεγαλύτερες καταστροφής. Μετά από πολλές μέρες , καταστρέφεται το μοναδικής φυσικής ομορφιάς δάσος της Δαδιάς.
Στην καλύτερη μέχρι τώρα χρονιά του, ο Μίλτςο Τεντόγλου το βράυ της 24ης Αυγούστου στη Βουδαπέστη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, “πέταξε¨στα 8,52 στο άλμα εις μήκος, δίνοντας πολυπόθητη χαρά στους Έλληνες.
Στις απώλειες τη χρονιάς, ο θάνατος του αγαπηγού αυτοδιοικητικού Γιώργου Κουκλάκη, που σκόρπισε θλίψη στα Χανια.
Σεπτέμβριος
Πορεία προς τις κάλπες, με το προεκλογικό κλίμα στα Χανιά να περιλαμβάνει καταγγελίες για απειλές και εκβιασμούς. Λίγο πριν τις κάλπες, αποσύρεται από τη “μάχη” για τα Χανιά ο συνδυασμός της Χρυσούλας Χατζηδάκη , κάνοντας ακόμα πιο εύκολη την επανεκλογή Σημανδηράκη.
Τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, μια ανθρώπινη ιστορία που ξεπέρασε τα όρια των Χανίων παρουσιάστηκε μέσα από τις σελίδες των “Χ.ν.” Ο λόγος για μια 43χρονη από τη Σουηδία, βρήκε μέσα από τα “Χ.ν.” τον πατέρα της που ζει στα Χανιά, σε ένα συγκινητικό αντάμωμα.
Στις στορίες του μήνα, ξεχωρίζει επίσης το “Σπίτι του Δασκάλου” που έφτιαξε η τοπική κοινωνία στην Ανώπολη Σφακίων, για να φιλοξενεί εκεί τους εκπαιδευτικούς, αλλά και η ιστορία του Γιάννη Παπασηφάκη, του Χανιώτη κτηνοτρόφου που “κατέκτησε” το ελληνικό Tik – Tok.
Στα τοπικά νέα, το ΔΗΠΕΘΕΚ βρίσκει τη στέγη του στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, ενώ στον χώρο του πολιτισμού ξεχωρίζει το φεστιβάλ “Doc Stories” , μια πρωτοβουλία της Βίκυς Αρβελάκης.
Τελείται το μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ ξανά στο προσκήνιο έρχεται η προστασία των Φαλασάρνων
Το πανελλήνιο οργίζεται από τον πνιγμό του 36χρονου Αντώνη, επιβάτη πλοίου στο “Blue Horizon” στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ τον ίδιο μήνα ο Θεσσαλικός κάμπος θα πνιγεί από τα νερά τις κακοκαιρίας “Daniel” σε μια πρωτοφανή καταστροφή.
Από την ίδια κακοκαιρία θα πληγεί και η Λιβύη, με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Η Ελλάδα αποχαιρετά άδοξα το Μουντομπάσκετ, οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν πρόεδρο τον ΣΤέφανο Κασσελάκη και οδηγούν στην έξοδο πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος ανοίγοντας τον δρόμο για την ίδρυση της “Νέας Αριστεράς”.
Οκτώβριος
Πολίτες στις κάλπες για την Τοπική αυτοδιοίκηση , με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται χωρίς εκπλήξεις στα Χανιά. Σε έξι από του επτά Δήμους του νομού Χανίων έχουμε ανανέωση εντολών, καθώς επανεξελέγησαν ο Π. Σημανδηράκης στα Χανιά, ο Χ. Κουκιανάκης στον Αποκόρωνα, ο Γ. Μυλωνάκης στην Κίσσαμο, ο Γ. Μαλανδράκης στον Πλατανιά, ο Αντ. Περράκης στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου και η Λ. Στεφανάκη στη Γαύδου. Στα Σφακιά, δήμαρχος εξελέξη ο Γ. Ζερβός.
Άνετη ήταν η επικράτηση του Σταύρου Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, ξεχωρίζει η εκλογή του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων.
Ξεσπά ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, που μέχρι σήμερα εξελίσσεται σε ένα πρωτοφανές αιματοκύλισμα με τις φωνές της διεθνούς κοινότητας για παύση των εχθροπραξιών να μην εισακούονται.
Τον Οκτώβριο, φεύγουν από τη ζωή ο εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς, ο Μανώλης Μαυράκης και ο Γήσης Παπαγεωργίου. Τον ίδιο μήνα, η Κρήτη αποχαιρετά τον Γιώργο Γραμματικάκη.
Στον αθλητισμό, το μπάσκετ αποχαιρετά τον “ξανθό” Γιάννη Ιωαννίδη, ενώ τον ίδιο μήνα πεθαίνει η ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου. Τους Έλληνες θα “αγγίξει” και ο θάνατος του ηθοποιού Μάθιου Πέρι, πρωταγωνιστή στα “Φιλαράκια”.
Νοέμβριος
Η συντριβή μονοκινητήριου αεροσκάφους στο Μάλεμε με δύο νεκρούς επιβαίνοντες, ξεχωρίζει από τα γεγονότα της τοπικής επικαιρότηας.
Τον ίδιο μήνα, την τοπική Εκκλησία απασχολούν οι αλλαγές στην Μονή της Αγίας Τριάδας, ενώ στους τίτλους των ειδήσεων διαβάζουμε για το κυκλοφοριακό , τα λουκέτα σε υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ, την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Γαύδου, τα χάλια του Κολυμβητηρίου και τις αντιδράσεις για τα σχέδια μεταστέγασηε του Ιστορικού Αρχείου Κρήτη στον χώρο του Ιτζεδίν.
Έμποροι – βιοτέχνες ελεύθεροι επαγγελματίες και δικηγόροι αντιδρούν έντονα στις αλλαγές στη φορολογία, ενώ τιμάται η επέτειος του Πολυτεχνείου, με μια συγκινητική εκδήλωση στο Μουσείο Τυπογραφίας, με ομιλήτρια την Πέπη Ρηγοπούλου.
Ο κίνδυνος γενοκτονίας μεγαλώνει για τους Παλαιστίνιους ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχεί η προκλητική ενέργεια από τον Βρετανό πρωθυπουργό να ακυρώση τελευταία στιγμή τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω των αναφορά του στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Τον Νοέμβριο οι τέχνες θα θρηνήσουν για τον ηθοποιό Σπύρο Φωκά, και τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό, ενώ θλίψη στο Πολυτεχνείο και στην τοπική κοινωνία σκορπά ο θάνατος του καθηγητή Γρηγορούδη.
Τον ίδιο μήνα οεθαίνει σε ηλικία 100 ετών ο Χένρι Κίσινγκερ , εμβληματική μορφή της αμερικανικής διπλωματίας.
Δεκέμβριος
Το καθεστώς “Άγριας Δύσης” στην ενδοχώρα των Χανίων, αναδεικνύεται μέσα από τις καταγγελίες για την αδεσποτία και την παραβατικότητα.
Σε τοπικό επίπεδο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί ξανά στα Χανιά στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης, ενώ δικαστική απόφαση δικαιώνει τη μνήμη της Έμμας Καριωτάκη, καταδικάζοντας σε 16,5 χρόνια τον οδηγό του αυτοκινήτου που της έκοψε το νήμα της ζωής στη Θεσσαλονίκη.
Χιλιάδες αμερικανοί Χανιώτες φτάνουν στα Χανιά με το αεροπλανοφόρο “Ford” , χωρίς να λήψουν οι απαράδεκτες συμπεριφορές και τα επεισόδια. Στο τέλος του μήνα το αεροπλανοφόρο θα καταπλεύσει ξανά στη Σούδα. Η Σχολική βία παραμένει στο προσκήνιο με απανωτά περιστατικά στα Χανιά.
Ορατός ο κίνδυνος λειψυδρίας στον νομό Χανίων καθώς αδειάζουν οι πηγές των Λευκών Ορέων λόγω των μειωμένων βροχών και χιονοπτώσεων. συναγερμός για τα κηπευτικά λόγω επιβλαβούς εντόμου που εμφανίστηκε στην Κρήτη.
Σε εθνικό επίπεδο, η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα φαίνεται πως ανοίγει μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις,
Στα καλά νέα, άννα Ντουντουνάκη και Απόστολος Παπαστάμους κάνουν περήφανα ξανά τα Χανιά με τις διακρίσεις του στις πισίνες, την ώρα που παραμένουν άλυτα τα προβλήματα των ναυταθλητικών υποδομών της πόλης.
Στη σκοτεινή πλευρά του αθλητισμού, τα επεισόδια με τον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού στου Ρέντη, ο οποίος τελικά θα χάσει τη μάχη για τη ζωή στα τέλη του μήνα.
Τον ίδιο μήνα, το ποδόσφαιρο θα θρινήσει τον θάνατο του Κώστα Νεστορίδη. Στον χώρο του πολτιισμού, πειαθίνει ο Γιώργος Μιιχαλακόπουλος, από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου. Στο φινάλε της χρονιάς, φεύγει από τη ζωή ο δημοφιλής λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς. Πεθαίνουν επίσης δύο προσωπικότητες της Ευρώπης, ο Φόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Ζακ Ντελόρ.
Ο μήνας ολοκληρώνεται με έξαρση ιώσεων στα Χανιά και με τις συζητήσεις για την αναζήτηση του χώρου που θα στεγάσει το πειραματικό λύκειο, θέμα που αναστάτωσε την εκπαιδευτική κοινότητα στο τέλος της χρονιάς, αναδεικνύοντας το πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης στην πόλη.