Η πλέον μονοθεματική χρονιά της ιστορίας ήταν μάλλον το 2020, με τον κορωνοϊό να κυριαρχεί στην επικαιρότητα, όπως κυριάρχησε και στις ζωές όλων μας.
Μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για όλους τους κλάδους, με τα “Χανιώτικα νέα” να δοκιμάζονται κι αυτά -όπως όλες οι τοπικές επιχειρήσεις- και την εφημερίδα να καταφέρνει τελικά να κρατηθεί “ζωντανή” χάρη στην ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού.
Για τον δημοσιογραφικό άλλωστε κόσμο ήταν μια χρονιά προκλήσεων, με τις ψευδείς ειδήσεις να κυριαρχούν και τους συνωμοσιολόγους να στήνουν “πάρτυ” στα κοινωνικά δίκτυα. Μια κατάσταση “τοξική”, που ανέδειξε ακόμα περισσότερο την ανάγκη για ένα ισχυρό περιφερειακό Τύπο.
Μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας, ρεπόρτερ και συντάκτες κάλυψαν και το 2020 την τοπική -και όχι μόνον- επικαιρότητα, με τη μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα και με βασικό γνώμονα το καλό του τόπου μας. Γραφίστες, τυπογράφοι κι όλο το προσωπικό των “Χ.ν.” εργάστηκαν ώστε η εφημερίδα να συνεχίσει να αποτελεί πηγή ενημέρωσης και δίαυλο γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου.
Ξεχωριστή θέση φέτος στις σελίδες μας, μια στήλη που αγαπήθηκε ιδιαίτερα, οι “Χανιώτες του εξωτερικού”, οι ιστορίες ανθρώπων που κατάγονται από τον τόπο μας αλλά ζουν, δημιουργούν κι εργάζονται μακριά από εδώ.
Για ακόμα μια χρονιά, γέμισαν οι σελίδες μας από εκλεκτές συνεργασίες. Από παλιούς και νέους συνοδοιπόρους αυτής της εκδοτικής προσπάθειες.
Σήμερα οι “διαδρομές” παρουσιάζουν την καθιερωμένη ανασκόπηση, συνοψίζοντας τις κυριότερες ειδήσεις κάθε μήνα, όπως αυτές παρουσιάστηκαν μέσα από τα “Χανιώτικα νέα”.
Πιο ειλικρινής από ποτέ η ευχή μας για το νέο έτος. Να έχουμε όλοι υγεία, να γράφουμε μονάχα καλές ειδήσεις!
Iανουάριος
Με τη θλιβερή είδηση του θανάτου του δικηγόρου και π. βουλευτή Χανίων Αντώνη Μπαλωμενάκη ξεκινά ο Ιανουάριος, ενώ την ίδια περίοδο ανοίγει η συζήτηση για χωροθέτηση εργοστασίου στο Πέρα Πλατάνι της Σούδας Κατολισθήσεις, κακοκαιρία και κλοπές στα αβοκάντο απασχολούν την επικαιρότητα τις πρώτες μέρες του μήνα.
Στις 6 Ιανουαρίου, ξεκινά να αποτυπώνεται στις σελίδες των “Χ.ν.”, ο εφιάλτης που έμελλε να κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίων το 2020. Η μικρή είδηση στις σελίδες από το διεθνές ρεπορτάζ κάνει λόγο για μια «μυστηριώδη πνευμονία άγνωστης προέλευσης από την οποία νόσησαν 59 άνθρωποι στην Κίνα». Ήταν μόνο η αρχή… Πριν το τέλος του μήνα, η ανθρωπότητα αρχίζει να συνειδητοποιεί το μέγεθος της απειλής.
Η Περιφέρεια εγκρίνει το σχέδιο εξόρυξης υδρογονανθράκων παρά τις έντονες αντιδράσεις και τους κινδύνους περιβαλλοντικής καταστροφής ενώ δοκιμάζεται ένα νέο ωράριο στα τοπικά καταστήματα, το οποίο τελικά δεν θα “περπατήσει”.
Η δημοτική Αρχή Χανίων κάνει ανακοινώσεις για ολοκλήρωση του ποδηλατοδρομίου Χανίων. Στις 15 Ιανουαρίου μάλιστα, επισημαίνεται ότι «το έργο θα παραδοθεί σε λιγότερο από 2 χρόνια». Η πρώτη χρονιά πέρασε… Αντίστοιχες αναφορές και για παρεμβάσεις στο Ιτζεδίν, χωρίς να γίνει το παραμικρό.
Προτείνεται και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία αποτελεί την πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το ανώτατο αυτό αξίωμα της χώρας μας.
Τα “Χ.ν.” συνεχίζουν να καταγράφουν προβλήματα σε περιαστικές και όχι μόνον γειτονιές της πόλης, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο γίνεται σαφές πως το 2020 θα είναι μια χρονιά τουρκικών προκλήσεων, με την Άγκυρα από τον Ιανουάριο να εμπλέκει και την Κρήτη στις παράλογες διεκδικήσεις της.
Ο μήνας κλείνει με το σοκ που προκάλεσε στον παγκόσμιο αθλητισμό ο θάνατος του θρυλικού καλαθοσφαιριστή του ΝΒΑ Κόμπι Μπράιαντ.
Φεβρουάριος
Η περιοδεία του πρωθυπουργού στην Κρήτη γεννά προσδοκίες για την επίλυση σειράς προβλημάτων στο νησί, με κυρίαρχα αυτά των υποδομών. Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης αποκτά νέα διοίκηση με τον Άρη Παπαδογιάννη να αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος και τον Λευτέρη Κοπάση Πρόεδρος.
Τον ίδιο μήνα, κυβέρνηση κι αντοπολίτευση έρχονται σε αντιπαράθεση για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι και τον Δεκέμβριο, χωρίς να υπάρξει πάντως καμιά χειροπιαστή εξέλιξη για το μεγάλο αναπτυξιακό έργο που εδώ και δεκαετίες παραμένει υπόσχεση.
Στα Όσκαρ τα “Παράσιτα” κατατροπώνουν τον Τζόκερ, με τον Χοακίν Φίνιξ πάντως να κρατά στα χέρια του το χρυσό αγαλματάκι για τον καλύτερο Α’ ανδρικό ρόλο.
Το προσφυγικό, τα άγρια επεισόδια στα νησιά του Αιγαίου και η διάβρωση, απασχολούν τις σελίδες των “Χανιώτικων νέων”, ενώ στα θετικά νέα της χρονιάς, οι Μινωικές γραμμές δρομολογούν στα Χανιά το πλοίο “Κυδων Παλάς”, σε μια χρονιά που αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολη και για την ελληνική ναυτιλία.
Τα γενικόλογα και οι αοριστίες στην παρουσία του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Χανίων για το 2020, θα προϊδεάσουν για μια χαμένη για την πόλη χρονιά, με την πανδημία να λειτουργεί ως… μανδύας των ανεπαρκειών της τοπικής αυτοδιοίκησης .
Μήνας με δυο μεγάλες απώλειες για τον Πολιτισμό ο Φεβρουάριος, καθώς η Ελλάδα θρηνεί για τον χαμό της Κικής Δημουλά και του Κώστα Βουτσά.
Η πανδημία ξεκινά να “σφυροκοπεί” τη γειτονική Ιταλία. Οι ελληνικές Αρχές ετοιμάζονται για τα πρώτα κρούσματα, ενώ οι μάσκες εξαντλούνται από τα φαρμακεία των Χανίων.
Mάρτιος
Πρώτος μήνας της Άνοιξης με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει μια τριπλή κρίση. Την υγειονομική και οικονομική, απότοκες της πανδημίας, και την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στον Έβρο.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Ελλήνων, οι οποιοι θα μπουν σε καραντίνα σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η επέκταση της πανδημίας του κορωνοϊού, δεδομένης της αδυναμίας του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει καταστάσεις που καταγράφονταν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εικόνες από το εξωτερικό μεταφέρουν άλλωστε στα “Χ.ν.”, Χανιώτες επιστήμονες που ζούν σε άλλες χώρες και μιλούν για την υγειονομική κρίση, την εξέλιξη και τη διαχείρισή της.
Το “λουκέτο” στην οικονομία, φέρνει επιχειρήσεις και ιδιώτες στο χείλος του γκρεμού.
Σε τοπικό επίπεδο, τα Χανιά καταγράφουν την απώλεια της αγαπητής γιατρού Χαρούλας Μυλωνάκη, ενώ αναταραχή προκαλείται από τις αλλαγές στον σχεδιασμό για την οδό Τζανακάκη, με τις ενέργειες του Δήμου Χανίων να βάζουν σε κίνδυνο την χρηματοδότηση. Σε “βατερλό” για τη δημοτική Αρχή εξελίχθηκε και η υπόθεση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ, με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων να δικαιώνεται οριστικά, ενώ σε “πονοκέφαλο” εξελίσσεται και η υπόθεση χωροθέτησης του Κυνοκομείου στο Ακρωτήρι.
Ο μήνας τελειώνει με την χώρα να βυθίζεται στο πένθος. Στο πάνθεον των ηρώων της Πατρίδας και της Δημοκρατίας μπαίνει ο Μανώλης Γλέζος. Ο εμβληματικός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών.
Απρίλιος
Η εξέλιξη της πανδημίας μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα και τον Απρίλιο, με την περιπέτεια του πλοίου της ΑΝΕΚ “Ελ. Βενιζέλος” και την εν πλω καραντίνα, να απασχολεί την τοπική κοινωνία.
Οι οικονομικές επιπτώσειες της πανδημίας εντείνονται. Πέρα από λιανεμπόριο, πληγές μετρούν η κτηνοτροφία και η μεταποίηση.
Σε τοπικό επίπεδο ξεχωρίζει η ανάληψη καθηκόντων από τη νέα ηγεσία του ΟΑΚ και οι ζημιές οι κακοκαιρία, ενώ οι Χανιώτες ετοιμάζονται για ένα διαφεροτικό Πάσχα και τα Χανιωτάκια για τις Πανελλήνιες με τα σχολεία κλειστά.
Η ραδιενεργή απειλή από φωτιά στο Τσέρνομπιλ και τα μη ικανοποιητικά μέτρα της Ε.Ε. για τη διαχείριση της νέας οικονομικής κρίσης απασχολούν την επικαιρότητα, ενώ σε τοπικό επίπεδο ξεχωρίζει η προσφορά ζωής ενός 40χρονου Χανιώτη σε παιδιά από την Τουρκία.
Αίσθηση προκαλεί η αποχώρηση του Καθηγητή Συνολάκη από το Πολυτεχνείο Κρήτης και η περιβαλλοντική ζημιά που προκλήθηκε από παράνομες εργασίες στην περιοχή του Μορώνη.
Τα σενάρια για τον τουρισμό ξεκινούν να απασχολούν τους παράγοντες του κλάδου, ενώ ο διεθνής Τύπος ασχολείται με τις φήμες περί θανάτου του Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου κάνει η ιστορία ενός άστεγου Κούρδου στα Χανιά, ο οποίος μίλησε στα “Χανιώτικα νέα” για το πως κατέληξε στα παγκάκια της πόλης μας από φημισμένος σεφ στην Κωνσταντινούπολη.
Στα παράλογα του μήνα η μεταφορά της λαϊκής από τα Δικαστήρια στην Αγία Μαρίνα, μια από τις λανθασμένες αποφάσεις που έλαβε η δημοτική Αρχή Χανίων το 2020.
Στα εξαιρετικά δυσάρεστα, θλίψη σε όλο το νησί σκορπά η είδηση του θανάτου το προέδρου των βρακοφόρων Στέλιου Κιαγιαδάκη, ενώ λίγες μέρες αργότερα έρχεται άλλη μια μεγάλη απώλεια, αυτή του Περικλή Κοροβέση.
Μάιος
Οι έρευνες για το εμβόλιο απασχολούν από την Άνοιξη τα ΜΜΕ, με τους πρώτους εμβολιασμούς να γίνονται τελικά στα τέλη Δεκέμβρη. Τον Μάιο ξεκινά και επιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοϊό στην Κρήτη, από την οποία θα αποδειχθεί λίγους μήνες αργότερα ότι οι Κρητικοί δεν έχουν κάποια ανοσία απέναντι στον νέο κορωνοϊό.
Μια αιματηρή συμπλοκή στα Ανώγεια θα φέρει ξανά την Κρήτη στο επίκεντρο της επικαιρότητας για αρνητικούς λόγους, με το νησί μας να μετρά επίσης την απώλεια του διακεκριμένου στροφυσικού Γιάννη Σειραδάκη. Τον ίδιο μήνα, πεθαίνει ο καθηγητής Καρδιολογίας και π. υπουργός Υγείας, Δημήτρης Κρεμαστινός και ο Χανιώτης επιχειρηματίας Μανώλης Σβουράκης.
Στα μέσα του μήνα, έχουμε την επανεκκίνηση το λιανεμπόριο, ενώ αρχίζει να ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο με τις τουριστικές αφίξεις.
Έντονες επιφυλάξεις εκφράζονται για το άνοιγμα των σχολείων, με τις κάμερες στις αίθουσες να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης.
Στα “Χανιώτικα νέα” μιλά ο καθηγητής Άρης Κατζουράκης, ο οποίος παρουσιάζει στους Χανιώτες στοιχεία για το εμβόλιο της Οξφόρδης, το οποίο θα είναι προς τα τέλη της χρονιάς από τα πρώτα που θα εγκριθεί.
Στα τέλη του μήνα, μια ακόμη ενέργεια της προηγούμενης δημοτικής Αρχής έρχεται να προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Το ΣτΕ δικαιώνει την προσφυγή Βάμβουκα ενάντια στη μεταβίβαση κτηρίων και μνημείων στην ΕΤΑΔ, εξέλιξη που θα ανοίξει τον δρόμο για παραχώρηση των Νεωρίων στον Δήμο Χανίων.
Ιούνιος
Ο Ιούνος είναι ο μήνας που ξεκινά να γιγαντώνεται το κίνημα των διαδηλώσεων στις Η.Π.Α., ενάντια στην αστυνομική βία σε βάρος αφροαμερικανών.
Οι ποδηλάτες στα Χανιά διεκδικούν τον χώρο τους και μέχρι τέλους του έτους θα τους παραδοθεί μια βαμμένη λωρίδα δρόμου στη Νέα Χώρα κι άλλη μία στην οδό Κυδωνίας, εν μέσω έντονων αντιδράσεων καταστηματαρχών.
Τα Χανιά θρηνούν για τον θάνατο του ιστοριοδίφη Χαράλαμπου Μπουρνάζου, ενώ εντείνεται η προσπάθεια για να εξαληφθεί η νοοτροπία της “βεντέας” στην Κρήτη, με αφορμή μπαράζ αιματηρών περιστατικών.
Με τους μαθητές να ξεκινούν τον αγώνα των Πανελλαδικών εξετάσεων, το πανελλήνιο απασχολεί μια ερωτική αντιζηλία που κατέληξε σε επίθεση με βιτριόλι.
Ποντάροντας στην εξαιρετική διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση “ανοίγει” τον τουρισμό, σε μια χρονιά πάντως που ο κλάδος θα μετρήσει τεράστιες απώλειες.
Η συνεργασία Τουρκίας – Λιβύης , επιταχύνει τις συζητήσεις Ελλάδας – Αιγύπτου – Ισραήλ, ενώ σε τοπικό επίπεδο αντιδράσεις προκαλεί απόφαση για επέκταση του λατομείου Καντάνου.
Προς τα τέλη του μήνα, η πολεμική αεροπορία βυθίζεται στο πένθος όταν ο υποσημναγός της ομάδας “Ζευς” Μανώλης Γαρεφαλάκης, χάνει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά.
Απώλεια στον χώρο του αθλητισμού ο Νίκος Αλέφαντος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.
Ιούλιος
Μέσα από σειρά δημοσιευμάτων των “Χ.ν.” αναδεικνύεται το “βάλτωμα” κομβικής σημασίας έργων για τον νομό Χανίων, με την Περιφέρεια Κρήτης να αφήνει αναξιοποίητες ολοκληρωμένες μελέτες.
Οι πρώτοι τουρίστες φτάνουν στα Χανιά, ενώ θα ακολουθήσει μπαράζ υπουργικών επισκέψεων στην πόλη μας, με την υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη να υπογράφει σύμβαση παραχώρησης των Νεωρίων. Αντίθετα, πολλά παράπονα και άσχημες εντυπώσεις, άφησε η επίσκεψη Αυγενάκη, με τον υφυπουργό Αθλητισμού να μην δίνει λύσεις στα πολλά προβλήματα αρμοδιότητάς του.
Στη λίστα των προσωπικοτήτων που έφυγαν από τη ζωή το 2020 προστίθενται η αρχιτέκτονας Σουζάνα Αντωνακάκη και ο μεγάλος μαέστρος του σινεμά, Ένιο Μορικόνε. Σε τοπικό επίπεδο, θλίψη σκορπά η είδηση του θανάτου του π. δημάρχου Κολυμβαρίου Πολυχρόνη Πολυχρονίδη.
Εν μέσω μιας εξοντωτικής καραντίνας για τους ανθρώπους του πολιτισμού, προκαλεί άσχημη εντύπωση η πολιτική που ακολουθεί η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, ενώ τη μίζερη επικαιρότητα του κορωνοϊού έρχονται να “σπάσουν” οι Χανιώτικες επιτυχίες στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προκαλεί έντονες διεθνείς αντιδράσεις που δε θα πτοήσουν όμως τον Ερντογάν.
Στα πρωτοσέλιδα του Ιουλίου ξεχωρίζουν τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού, η δικαίωση των συνταξιούχων από το ΣτΕ που έφερε τα αναδρομικά στις τσέπες τους και οι αντιδράσεις για τους χειρισμούς του Δήμου σε ζητήματα που αφορούν τα Νεώρια, την ασφάλεια δημοτικών κτηρίων , την “ομηρεία” ιδιοκτητών ενοικιαζομένων αυτοκινήτων και τη χρηματοδότηση των εργασιών στη Δημοτική Αγορά. “Κερασάκι στην τούρτα” η απόφαση για απομάκρυνση των ζώων από τον Δημοτικό Κήπο της πόλης. Στα αυτοδιοικητικά παράλογα του 2020, η συμπεριφορά της διοίκησης της ΔΕΥΑΧ, που έφτασε σε σημείο να απαγορεύσει την είσοδο σε δημοσιογράφο σε δήμοσια συνεδρίασή της.
Κατακαλόκαιρο αλλά Πλατανιάς και Αγία Μαρίνα θυμίζουν “πόλεις φαντάσματα”, ενώ και η ενδοχώρα της Δυτικής Κρήτης είνια άδειεα από επισκέπτες.
Ο Γιώργος Κοντάκης εκλέγεται νέος πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ η τοπική κοινωνία σοκάρεται και πάλι από μια τραγωδία στον Βόρειο Οδικό Άξονα. Μάνα και κόρη σκοτώνονται σε τροχαίο στο Καλάμι, με τον θάνατό τους να αναδεικνύει για πολλοστή φορά την ανεπάρκεια οδικών υποδομών στα Χανιά.
Αύγουστος
Η έξαρση των κρουσμάτων αρχίζει και προκαλεί ανησυχία όσο πλησιάζουμε προς το φθινόπωρο, ενώ παγκόσμιο σοκ προκαλούν οι φονικές εκρήξεις στον Λίβανο.
Στα Χανιά, η Λαϊκή Αγορά επιστρέφει στα Δικαστήρια μετά το αποτυχημένο πείραμα της Αγίας Μαρίνας ενώ στα καλά τοπικά νέα, η δρομολόγηση λύσεων για προβλήματα των Χανίων, προέκυψε από την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών στην πόλη μας.
Οι δημοσιογράφοι των “Χ.ν.” συνεχίζουν καθημερινά να καταγράφουν προβλήματα όπως αυτό της έλλειψης χώρων στάθμευσης και της προσβασιμότητας, τα οποία δεν μπόρεσε να “κρύψει” η μειωμένη τουριστική κίνηση.
Ελλάδα και Αίγυπτος συμφωνούν για χάραξη ΑΟΖ, ενώ ο πρέσβης του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι, στέλνει μήνυμα συνεργασίας για τους λαούς της Μεσογείου μέσα από συνέντευξή του στα “Χ.ν.”
Φονικές πλημμύρες πλήττουν την Εύβοια, το λατομείο Καντάνου συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις ενώ περιοχές του Σελίνου παραδίδονται στις φλόγες. Ζώα και κτήματα κατακαίγονται.
Ο πρωθυπουργός στέλνει διπλό μήνυμα από τα Χανιά για πανδημία και ελληνοτουρκικά, με τη χώρα μας και ιδιαίετρα τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, να επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο.
Στο μέτωπο της πανδημίας, δύο επεισοδιακά γλέντια προκαλούν αναστάτωση στα Χανιά, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν για υπεράριθμες εκδηλώσεις σε Αποκόρωνα και Μουσούρους. Προς το τέλος του μήνα, τα μέτρα αυστηροποιούνται στα Χανιά και η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού, ενώ ακυρώνοτναι όλες οι εκδηλώσεις.
Στο αστυνομικό δελτίο, ξεχωρίζει και η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε επιχείρηση στη λεωφόρο Σούδας.
Στις απώλειες του 2020 έρχονται να προστεθούν τον Αύγουστο, ο ρεμπέτης Αγάθωνας, ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο τραγουδιστής Γιάννης Πουλόπουλος.
Στο τέλος του μήνα, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής έρχεται να σκορπίσει χαμόγελα σε πολλά Χανιωτάκια, τα οποία πάντως θα ζήσουν μια περίεργη πρώτη χρονιά ως φοιτητές, λόγω της πανδημίας.
Σεπτέμβριος
Η αναζήτηση φοιτητικής στέγης, το άνοιγμα των σχολείων και τα ελληνοτουρκικά απασχολούν την επικαιρότητα στο ξεκίνημα του Σεπτέμβρη, μήνας κατά τον οποίων θα κυριαρχήσει στην επικαιρότητα η απειλή ξενοδοχοποίησης των ιστορικών κτηρίων στον λόφο Καστέλι. Μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα από τους δημοσιογράφους των “Χ.ν.”, αποκαλύπτει σε σειρά δημοσιευμάτων, άγνωστες πτυχές της υπόθεσης, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων για τις επιλογές της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου, στις οποίες ξεκαθάρισε ότι παρέχει πλήρη στήριξη ο υφυπουργός Παιδείας και π. πρύτανης του Ιδρύματος, Βασίλης Διγαλάκης.
Χιλιάδες πρόσφυγες μένουν στον δρόμο από πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας, φέρνοντας στην επιφάνεια το προσφυγικό δράμα που εξελίχθηκε και το 2020 στα νησιά του Αιγαίου κυρίως, ενώ τα Χανιά απασχολούν τα πανελλαδικά ΜΜΕ μετά το περιστατικό ξυλοδαρμού καθηγητή από γονιό σε σχολείο, με αφορμή τις μάσκες. Συγκλονισμένο το πανελλήνιο, θα παρακολουθήσει λίγες ημέρες εικόνες καταστροφής στην Καρδίτσα, η οποία χτυπήθηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τα “Χανιώτικα νέα” κρατούν ανοιχτό τον “φάκελο” των έργων που βαλτώνουν στα Χανιά, συνεχίζοντας με αφιέρωματα στη λιμνοδεξαμενή έλους και στην παράκαμψη Τοπολίων. Ιδιαίτερη αίσθηση θα προκαλέσει το αφιέρωμα για το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, με τις εικόνες από τις εγκαταστάσεις του να είναι αποκαρδιωτικές.
Στα τέλη του μήνα, τα διεθνή ΜΜΕ “ζουμάρουν” στα Χανιά με την επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, από την οποία θα προκύψει η αναβάθμιση της αμερικανονατοϊκής βάσης στο Ακρωτήρι. Σε διεθνές επίπεδο, κυριαρχεί η είδηση του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η περιπέτεια υγείας του Αρχιεπισκόπου Κρήτης προκαλεί συγκίνηση σε όλους τους Κρητικούς, με τον Ειρηναίο να καταφέρνει τελικά μετά από αρκετές μέρες να βγει “νικητής”.
Οκτώβριος
Ο μήνας ξεκινά με τη Μαφάλντα να μένει “ορφανή”, καθώς φεύγει από τη ζωή ο δημιουργός του δημοφιλούς κόμικ, Αργεντίνος Κίνο.
Ο βανδαλισμός του ναού του Αγίου Ελευθερίου έρχεται να θυμίσει την απραξία της Δημοτικής Αρχής για το φρούριο Ιτζεδίν, ενώ η επικαιρότητα κινείται γύρω από τις αμερικανικές εκλογές αλλά και τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η καταδίκη της ναζιστικής οργάνωσης θα προκαλέσει ικανοποίηση στην κοινή γνώμη, ενώ έντονη κριτική στην αστυνομία θα ασκηθεί για την “φυγή” του Νίκου Παπά, ο οποίος παραμένει μέχρι και σήμερα ασύλληπτος.
To κτήριο του παλιού ΙΚΑ παραχωρείται για δεύτερη φορά μετά το 2012 στον Δήμο Χανίων, με την δημοτική Αρχή να μην ανακοινώνει σχέδιο αξιοποίησης, ενώ ψηλά στην επικαιρότητα παραμένει το ζήτημα των ιστορικών κτηρίων στον λόφο Καστέλι, με τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη να απευθύνεται στον πρωθυπουργό ζητώντας να αποτραπεί η ξενοδοχοποίηση και να μεταφερθεί εκεί το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.
Προς τα τέλη του μήνα, πληροφορίες των “Χ.ν.” από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι σύμφωνος με το σχέδιο ξενοδοποίησης, εκτιμώντας πως δεν συνάδει με την ιστορία των χώρων.
Το μάζεμα της ελιάς ξεκινά νωρίτερα υπό τον φόβο του δάκου, ενώ καταγράφεται μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού με αποτέλεσμα να έρχονται εκτάκτως συνεργεία από βαλκανικές χώρες.
Η Άννα Διαμαντοπούλου προτείνεται από την ελληνική κυβέρνηση για την ηγεσία του Ο.Ο.Σ.Α., με την ελπίδα το 2021 να βρεί την Ελληνίδα πολιτικό στο “τιμόνι” αυτού του κορυφαίου Οργανισμού.
Την ίδια ώρα, αναστάτωση και αντιδράσεις προκαλούν οι αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση, οι οποίες οδηγούν σε απώλεια μικρών περιουσιών, ενώ οι πρώτες βροχές φέρνουν τα… γνώριμα προβλήματα στον νομό Χανίων. Στον Αποκόρωνα, σε “γόρδιο δεσμό” εξελίσσεται η χωροθέτηση του Σ.Μ.Α., σε μια χρονιά που οι διαφωνίες δημοτικής Αρχής – αντιπολίτευσης ήταν παραπάνω από ξεκάθαρες!
Εν μέσω κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας, τα “Χ.ν.” φιλοξενούν ενα εντυπωσιακό αφιέρωμα – ανάλυση για την ελληνοτουρκική κρίση, από τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος” Νικόλαο Παπαδάκη, άρθρα του οποίου κόσμησαν και το 2020 τις σελίδας της εφημερίδας.
Προς τα τέλη του μήνα, συγκλονίζεται η τοπική κοινωνία των Χανίων από διπλό φονικό στο Πασακάκι, με τον φερόμενο δράση να παραμένει μέχρι σήμερα “άφαντος”.
Στη λίστα όσων έφυγαν από τη ζωή το 2020, προστίθεται ο Χάρης Καρατζάς, π. βουλευτής της ΝΔ και υφυπουργός Παιδείας ενώ το πανελλήνιο συγκλονίζεται από τον θάνατο δύο εφήβων στη Σάμο από τον σεισμό που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές τόσο στο νησί του ανατολικού Αιγαίου, όσο και στη Σμύρνη.
Νοέμβριος
Στον απόηχο της δημοσιοποίησης προθέσεων του πρωθυπουργού για τον Λόφο Καστέλι, οι αυτοδιοικητικοί του νομού Χανίων ομονοούν στο θέμα της ανάδειξης του λόφου Καστέλι, με εξαίρεση τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη ο οποίος αρνείται να σχολιάσει τις εξελίξεις.
Σε διεθνές επίπεδο, ξεχωρίζουν οι αμερικανικές εκλογές, με τον Μπάιντεν να κερδίζει στο νήμα τον Τραμπ, ο οποίος αρνείται μέχρι τέλους του έτους την ήττα του!
Στα ρεπορτάζ που ξεχωρίζουν τον ίδιο μήνα, συμπεριλαμβάνονται: το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αυστρία, η επιείκεια που ζητά ο Μιχάλης Λεμπιδάκης για τους απαγωγείς του και οι ανακοινώσεις για χρηματοδότηση της κατασκευής του Β.Ο.Α.Κ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων θα φέρει τη νέα καραντίνα, με λουκέτα στα σχολεία και στο λιανεμπόριο. Εν μέσω καραντίνας θα τιμηθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου, με εικόνες αστυνομικής βίας να προκαλούν αντιδράσεις.
Προς τα τέλη του μήνα, το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θα χάσει τον μάγο του. Στα 60 του χρόνια, θα σβήσει ο θρυλικός Ντιέγκο Μαραντόνα.
Ένα σπουδαίο άνθρωπο θα χάσει όμως και η ελληνική δημοσιογραφία. Από τη ζωή θα φύγει ο Κώστας Μπετινάκης, με τα “Χανιώτικα νέα” να θρηνούν την απώλεια ενός εκλεκτού φίλου και συνεργάτη, θερμού υποστηρικτή των δράσεων του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου και του Μουσείου Τυπογραφίας.
Δεκέμβριος
Εν μέσω καραντίνας η Κρήτη γιορτάζει “σιωπηλά” την επέτειο της Ένωσης με την Ελλάδα, ενώ δειλά – δειλά εμφανίζονται τα αισιόδοξα μηνύματα για μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.
Πρωτοφανής σπατάλη αναδεικνύεται στο Γηροκομείο Χανίων, όπου μια μελέτη – δωρεά Χανιώτη που κόστισε μόλις 62.000 ευρώ παραμένει αναξιοποίητη, με τον Δήμο Χανίων να προχωρά σε νέα μελέτη ύψους 1.850.000 ευρώ! Προς το τέλος του μήνα, ο κορωνοϊός θα… χτυπήσει την πόρτα της δομής, αποκαλύπτοντας άστοχους χειρισμούς.
Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν θα φύγει από τη ζωή αφήνοντας πίσω του μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη, ενώ η Ελλάδα πληγώνεται από τις επεισοδιακές διαδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Πρωτοφανείς εικόνες και για τα Χανιά με σειρά καταγγελιών για υπέρμετρη αστυνομική βία και επιβολή προστίμων.
Οι Έλληνες μένουν σπίτι και παραγγέλνουν προϊόντα, με αποτέλεσμα να προκληθεί “έμφραγμα” στις ταχυμεταφορές.
Στις ευχάριστες ειδήσεις, η ανάδειξη του πλοιάρχου του “Ελ. Βενιζέλος” της ΑΝΕΚ Απόστολου Αποστολάκη σε «καπετάνιο της χρονιάς» και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της αρχαιολογικής έρευνας που διεξάγεται στον λόφο Καστέλι.
Στη ζωή μας μπαίνει το “click away” η μέθοδος με την οποία ανοίγει το λιανεμπόριο, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η αγορά, ενώ την ψυχολογία όλης της ανθρωπότητας τονώνει η έναρξη των εμβολιασμών, με τη διαδικασία πάντως που ακολουθείται στην Ελλάδα να εξελίσσεται σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.