Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: Ο εκλεκτός της Ορθοδοξίας

Τα Χανιά είχαν την ευλογία και χαρά να τιμηθούν με την παρουσία, κατά τον εορτασμό των 50 χρόνων της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, και από το Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο. Μία αγία μορφή της Ορθοδοξίας με το έργο, πρωτοφανές σε έκταση και σοβαρότητα που πολλές φορές υποκαθιστά ή ενισχύει και δημόσιους φορείς αυτής της χώρας. Η προσφορά του Αρχιεπίσκοπου προς τον Αλβανικό λαό, ορθόδοξο και μη, δεν μετριέται με τίποτα.
Στα ογδόντα εννέα του χρόνια συνεχίζει σαν ακάματος εργάτης της του Χριστού αγάπης και προσφοράς, χωρίς να καμφθεί από τα σοβαρά προβλήματα που του δημιουργούν φανατικοί παράγοντες μα και το ίδιο το Αλβανικό κράτος αντί να τον ευγνωμονεί.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ανακηρύχθη αυτοκέφαλος το έτος 1937 και μέχρι το 1967 είχε 4 επαρχίες, 19 Αρχιερατικές περιφέρειες, 330 ενορίες και 25 Μοναστήρια. Με το Ε’ συνέδριο όμως του Κ.Κ. Αλβανίας η χωρά αυτή έγινε το πρώτο αθεϊστικό κράτος της υφηλίου ενώ με το νέο σύνταγμα του 1976 απαγορεύτηκε αυστηρώς κάθε έκφρασής θρησκευτικής πίστεως και λατρείας, δημοσίας η ιδιωτικής. και η εκκλησία υπέστη απηνή διωγμό.
Όλοι οι Επίσκοποί της και αμέτρητοι, ιερείς είχαν άσχημο τέλος και πολλές εκκλησίες κατεδαφίστηκαν ή έγιναν κινηματογράφοι, μουσεία, αποθήκες, στάβλοι κλπ.
Τέλος του 1990 με την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων, έπαυσαν οι διωγμοί. Εμεσολάβησαν διάφορες εκκλησιαστικές ρυθμίσεις και την 24-06-1992 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε αρχιεπίσκοπο Τίρανων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας τον μέχρι τότε Μητροπολίτη Ανδρούσης Αναστάσιο παμψηφεί. Θα χρειαζόταν ατελείωτες σελίδες για να περιγράφει το έργο που επραγματοποίησε, ο Αναστάσιος μέσα σε λίγα χρονιά. Έργο φανταστικό, έργο αγάπης.
Περιληπτικά θα αναφερθώ στο έργο αυτό, πέρα από την χειροτονία εκατοντάδων νέων ιερέων, την προσέλκυση χιλιάδων κατοίκων στην ορθοδοξία ώστε σήμερο να υπολογίζεται ότι το εν τέταρτον του πληθυσμού της χωράς είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
Ανασυστάθηκαν σε πόλεις και χωρία εκατοντάδες ενορίες. Έως το 2010 εχειροτονήθηκαν 156 νέοι κληρικοί και διάκονοι.
Η διοικητική οργάνωση της αρχιεπισκοπής δεν υπολείπεται αυτής του οποίου μεγάλου δήμου με δική της πλήρη τεχνική υπηρεσία, νομική, και αμέτρητες άλλες. Οικοδομήθηκε συγκρότημα εργαστηρίων της εκκλησίας όπως τυπογραφείον, ξυλουργείον, κηροπλαστείον, σιδηρουργείον, εργαστήριον ξυλογλυπτικής και συντηρήσεως εικόνων και αγιογραφίας, τμήμα αναστηλώσεων κλπ.
Με την τεχνική της υπηρεσία ανήγειρε εξ αρχής περίπου 450 εκκλησιαστικά κτήρια και ακόμη, εκ βάθρων, 150 νέες εκκλησίες. Ανακατασκευασθήκαν ή επισκευασθήκαν πλήρως άλλοι 160 ναοί. Αγορασθήκαν και ανακατασκευάσθηκαν κτήρια δια να στεγασθούν η Αρχιεπισκοπή, στολές και ιδρύματα, κέντρα νεότητος, πνευματικά ιδρύματα, νηπιαγωγεία, ιατρικά κέντρα, σχολές, κλπ. Κλπ.
– Από εικοσαετίας λειτουργεί στα Τίρανα Διαγνωστικό Ιατρικό Κέντρο με 24 ειδικότητες και πολυϊατρεία σε άλλες έξη πόλεις ενώ κινητή οδοντιατρική μονάδα περιοδεύει σε πόλεις και χωρία.

Εκπαίδευση:
– Από τον Φεβρουάριο του 1992 λειτουργεί η Ορθόδοξος θεολογική Ακαδημία τετραετούς φοίτησης και στεγάζεται σε νεόδμητο συγκρότημα κτηρίων, διαθέτει δε και οικοτροφείο.
– Στο Αργυρόκαστρο Εκκλησιαστικόν Λύκειο σε ιδιόκτητό συγκρότημα κτηρίων με οικοτροφείο και άλλο όμοιο ακριβώς στο Δυρράχιον.
– Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο “Απόστολος Παύλος”.
– Ορθόδοξα Νηπιαγωγεία δεκαεπτά.
– Δημοτικά σχολεία: “Πρωταγωνισταί” στα Τίρανα “Πνοή Αγάπης” Δυρράχιο και “Πνοή Αγάπης” στο Αργυρόκαστρο.
– Ορφανοτροφείο “Ορθόδοξο Σπίτι Ελπίδας”.
– Οικοτροφείο μαθητριών Λυκείου.
– Κατασκηνώσεις νέων και παιδιών.
– Γραφείον Κατηχήσεως: Υπάρχουν τμήματα κατηχουμένων και τελούνται βαπτίσεις παιδιών, νέων και ενήλικων.
– Σύνδεσμος Ορθοδόξου Νεολαίας “Υιοί Φωτός” στις μεγάλες πόλεις.
– Συγκρότημα Εργαστηρίων “Ναζαρέτ”.
– Ιεροραφείον.

Ιδρύματα:
– Ίδρυμα Ορθοδόξου Κλινικής “Ευαγγελισμός” Διαγνωστικό Ιατρικό κέντρο και Πολυϊατρεία σε πέντε πόλεις.
– Ίδρυμα “Πνοή Αγάπης” και άλλο Ίδρυμα “Διακονία Αγάπης” που προωθεί προγράμματα κοινωνικής αναπτύξεως και παρέχει ιατροφαρμακευτική βοήθεια.
– Περιβαλλοντικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το ίδρυμα “Πνοή Αγάπης” και των Πανεπιστημίων Τιράνων, Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
– Ίδρυμα “Λόγος”.
– Πανεπιστήμιον “Λόγος”.
– Σε όλα τα ιδρύματα και σε άλλους φορείς προεδρεύει ο σεβασμιότατος Αναστάσιος.

Εκδόσεις: Εφημερίδα, παιδικό περιοδικό, νεανικό περιοδικό, επιστημονικό και βιβλία.

Κοινωνικό έργο
Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Αλβανίας είναι τεράστιο με διανομή χιλιάδων τόνων τροφίμων, ρουχισμού και φαρμάκων. Μόνο κατά την μεγάλη κρίση του 1997 διανεμήθηκαν σε πόλεις και χωριά 800 τόνοι τροφίμων. Κατά την εισροή εις Αλβανία προσφύγων από Κοσσυφοπέδιο (1999-2000) η  Ορθόδοξος Εκκλησία διοργάνωσε ευρύτατο ανθρωπιστικό πρόγραμμα που υπερέβη σε δαπάνη τα 12 εκατομ. δολάρια και βοήθησε άνω των 33.000 προσφύγων σε διάφορες πόλεις.
Αναπτύχθησαν προγράμματα αγροτικά, υδρεύσεως, υγιεινής και οικιακής οικονομίας. Η Εκκλησία τής Αλβανίας προσφέρει βοήθειαν και εις διαφόρους ανάγκας εκπαιδευτικών και κοινωφελών ιδρυμάτων (π.χ. επεσκεύασε το κτήριον του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Τιράνων, επρομήθευσεν επίπλωσιν εις το Πανεπιστήμιον Αργυροκάστρου, επιδιόρθωσε το Οικοτροφείον κωφαλάλων, ενίσχυσε δημόσια ορφανοτροφεία και άλλα, θερμοκήπιον σε φυλακές στα Τίρανα, τον Οικον. τυφλών και άλλα ιδρύματα, εφρόντισε διά την κατασκευήν υδραγωγείων, ορεινών δρόμων, γεφυρών, την ηλεκτροδότησιν, την τηλεφωνικήν σύνδεσιν χωρίων, την ανέγερσιν και επισκευήν σχολείων κ.α.). Το 2008, μετά την τραγωδίαν εις το χωρίον Γκερντέτς, πλησίον των Τιράνων, η Ορθόδοξος Εκκλησία συνέβαλεν ηθικώς και υλικώς από της πρώτης στιγμής, με την συμπαράστασιν και την συγκέντρωσιν ανθρωπιστικής βοήθειας από Ορθοδόξους εντός και εκτός Αλβανίας. Επιπροσθέτως, ανακατασκεύασε πλήρως το καταστραφέν νηπιαγωγείον τού επίσης πληγέντος γειτονικού χωρίου Μούτσαϊ.
Εις τα πλαίσια των πολιτιστικών πρωτοβουλιών, εκτός των αναστηλώσεων μνημείων πολιτισμού ενίσχυσε την ανάδειξιν νέων ταλαντούχων αγιογράφων. Αρχάς 1999 συνεστήθη Επιστημονική ερευνητική ομάς διά την καταγραφήν των διασωθέντων χριστιανικών μνημείων εν Αλβανία. Έχουν ήδη επισημανθεί 320 μνημεία και έχει πραγματοποιηθεί συστηματική τοπική έρευνα εις 26 εξ αυτών. Παραλλήλως εκινηματογραφήθησαν υπό ειδικού συνεργείου πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία εις διαφόρους περιοχάς.
Τον Μάρτιον 2001 ήρχισε το «Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος και Καταρτίσεως Στελεχών». Το πρόγραμμα περιέλαβε την κατάρτισιν 15 νέων Αλβανών επιστημόνων πτυχιούχων βιολόγων, δασολόγων και μηχανικών Περιβάλλοντος και εν συνεχεία την διαχείρισιν στερεών αποβλήτων και την προστασίαν φυσικών οικοσυστημάτων.
Όλα τα αναφερόμενα στο παρόν δημοσίευμα αφορούν την χρονική περίοδο μέχρι το έτος 2010. Από τότε μέχρι σήμερο οπωσδήποτε τα έργα και η προσφορά θα έχουν πολλαπλασιαστεί.
Ο Χριστός επέστρεψε στην Αλβανία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα