Με τη στήριξη όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», υπερψηφίστηκε η τροπολογία σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η προστασία των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.
Στόχος της παράτασης όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, είναι να δοθεί χρόνος ώστε η κυβέρνηση να οριστικοποιήσει ένα συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες.
Πάντως, από την πλευρά της, η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης.
«Για το τεράστιο αυτό πρόβλημα των κόκκινων δανείων η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να το αντιμετωπίζει με τρόπους που θα φέρουν και αποτέλεσμα και θα διατηρήσουν σε πολύ υψηλό βαθμό την κοινωνική προστασία», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.
Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, καμιά εταιρεία δεν έχει ιδρυθεί ή αδειοδοτηθεί για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ενώ τόνισε ότι το κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και τον τρόπο λειτουργία αυτών των εταιρειών, θα πάρει χρόνο μέχρι να διαμορφωθεί θεσμικά.
«Είναι σε εξέλιξη η όλη συζήτηση εντός του τραπεζικού συστήματος για τα κόκκινα δάνεια και όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα δείτε ένα πλήρες κανονιστικό φάσμα που θα διατηρεί σε ύψιστο βαθμό την κοινωνική προστασία», προσέθεσε.
Ακόμα, ο υπουργός Οικονομίας απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, αντιτείνοντας ότι οι ίδιοι οι θεσμοί ήταν αυτοί που ζήτησαν επιπλέον χρόνο για την διαπραγμάτευση, καθώς έχουν διαφορετικές απόψεις πάνω στα ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες θέσεις.
«Όλοι επενδύουν στην αποτυχία να μην κλείσει η αξιολόγηση. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει», επισήμανε και χαρακτήρισε άδικη την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για κωλυσιεργία.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων, και υποστήριξε ότι με δική της ευθύνη βρίσκεται η αξιολόγηση στον αέρα.
Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει άλλη μια πρόχειρη νομοθέτηση και προσέθεσε ότι τα ενεχυροδανειστήρια έχουν συνασπιστεί για να πάρουνε τα δάνεια του κόσμου.
«Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί πέραν των παράλογων απαιτήσεων και τον όγκο των κόκκινων δανείων που δόθηκαν βάσει των εισοδημάτων που σήμερα δεν υπάρχουν γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα έχουν περικόψει», σημείωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης.
Για χαλαρότητα της κυβέρνησης και για «Βαρουφακιάδα» νούμερο δύο, η οποία, όπως είπε, παρατείνει τις εκκρεμότητες και παραλύει την οικονομία, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
Αιτιολογώντας τη στάση του κόμματος του, που δήλωσε «παρών», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί με τον ίδιο τρόπο που νομοθετούσαν και οι προηγούμενες, στρώνοντας το έδαφος να πωληθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα διάφορα funs.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς τόνισε την ανάγκη να καθορίσει γρήγορα η κυβέρνηση το κανονιστικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας και να μην το αφήσει στα κριτήρια και τις αποφάσεις των τραπεζών ή των funs.
«Κρίμα που η αντιπολίτευση προσπαθεί να μειώσει και να δυναμιτίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Έχετε ταυτιστεί με τις απόψεις του κ. Σόιμπλε; Σταματήστε τη σπέκουλα», σχολίασε από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη.