Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Το ανάθεμα του Βενιζέλου και ο Αγιος Νεκτάριος

Λόγω της εορτής του Αγίου Νεκταρίου (9 Νοεμβρίου) ανακυκλώνεται και φέτος ο γνωστός μύθος ότι ο Αγιος, δήθεν, συμμετείχε στον αναθεματισμό του Ελευθ. Βενιζέλου από την Εκκλησία της Ελλάδος το 1916. Κάποιοι μάλιστα το λένε και πιο ακραία, ότι ο Αγιος… «αφόρισε τον Βενιζέλο»!
Ο μύθος αυτός έχει διερευνηθεί και καταρριφθεί στη μελέτη του Σοφοκλή Γ. Δημητρακοπούλου «Ιστορική βιογραφία του Αγίου Νεκταρίου βασισμένη σε πηγές», Αθήνα 1998, στην οποία βασίζεται και το άρθρο του π. Χρυσόστομου Παπαδάκη, πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης & Αρκαδίας (νομού Ηρακλείου), «Το ανάθεμα του Βενιζέλου και ο Αγιος Νεκτάριος», που μπορείτε να το αναζητήσετε στο Διαδίκτυο.
Επ’ αυτού, λίγα αυτονόητα:
Α) Ποτέ δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα ιστορικό ντοκουμέντο ή συγκεκριμένη μαρτυρία, που να τεκμηριώνει ότι ο Αγιος Νεκτάριος συμμετείχε ή έστω παρευρέθηκε στον αναθεματισμό του Ελ. Βενιζέλου. Αυτό και μόνο αρκεί για να τελειώσει η συζήτηση. Ομως συνεχίζουμε με τα παρακάτω:
Β) Ο Αγιος δεν ήταν επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Στην Ελλάδα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από απλός κληρικός (και μάλιστα ανεπιθύμητος και διωκόμενος). Ποτέ δεν υπήρξε μέλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλ. της Ελλάδος, ούτε συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στις αποφάσεις της.
Γ) Δεν έχει σημειωθεί ούτε ένα στιγμιότυπο από τη ζωή του Αγίου, που να δείχνει ότι ενδιαφερόταν για την πολιτική. Πώς λοιπόν αίφνης θα συμμετείχε σε μια τόσο ακραία πολιτική πράξη;
Δ) Ποτέ ο Αγιος δεν αντέδρασε δυναμικά ή βίαια, ούτε στις άδικες διώξεις εναντίον του. Είναι παράλογο να σκεφτόμαστε ότι αυτός ο απόλυτα πράος, ταπεινός και ανεξίκακος άνθρωπος θα πετούσε πέτρες αναθέματος ενάντια σε κάποιον άλλον. Είναι 100% αντίθετο με το χαρακτήρα του Αγίου Νεκταρίου, όπως συνάγεται από όλες τις βιογραφικές πηγές γι’ αυτόν.
Μετά από αυτά τα αυτονόητα, να αναφέρουμε ότι στις παραπάνω μελέτες παρατίθενται 10 λόγοι, για τους οποίους αποκλείεται ο Αγιος να συμμετείχε στον αναθεματισμό. Εξ αυτών, αναφέρουμε μόνο ότι ο Βενιζελικοί αρχιερείς Μελέτιος Μεταξάκης και Χρυσόστομος Παπαδόπουλος ήταν φιλικά διακείμενοι προς τον Αγιο, πράγμα που δεν θα συνέβαινε αν είχε συμμετάσχει στο ανάθεμα καθώς και ότι η πρώτη εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου είναι ο ιστορικός και περικαλλής ναός στου στα Χανιά, την πατρίδα του Ελ. Βενιζέλου, όπου ο Αγιος τιμήθηκε και τιμάται απ’ όλο τον λαό, πράγμα που ασφαλώς δεν θα συνέβαινε αν η εναντίον του κατηγορία ήταν αληθής.
Κλείνοντας, θα παρακαλέσω να αναζητήσετε στο διαδίκτυο το άρθρο του κ. Γ. Λεκάτη “Ο Αγιος Νεκτάριος και το σύγχρονο μάνατζμεντ” καθώς και τα δικά μας άρθρα “Άγιος Νεκτάριος και Ν. Καζαντζάκης: βίοι παράλληλοι και αποκλείνοντες” και “Ο Αγιος των Εξαρχείων που δεν είχε ούτε για νοίκι”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα