Οι πόλεμοι, οι εμφύλιοι σπαραγμοί, οι δραματικές συνθήκες διαβίωσης σε μία χώρα, αναγκάζουν τον λαό της να μεταναστεύει. Οταν μια τέτοια μετακίνηση είναι συντεταγμένη, η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά, διαφορετικά, εφόσον δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική, δημιουργούνται τραγικές συνέπειες. Με την οικονομική κρίση στους κόλπους του ευρώ, μεταξύ Βορρά και Νότου, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σείεται εκ θεμελίων με το μεταναστευτικό που απετέλεσε πρόβλημα για την Ε.Ε., όταν οι μαζικές μετακινήσεις πήραν διαστάσεις… εισβολής. Και θέσπισαν τον κανονισμό “Δουβλίνο ΙΙ”.
Ηταν το 2011, που προτάθηκε να τροποποιηθεί η Συμφωνία Σένγκεν, που υπεγράφη το 1985 στο ομώνυμο χωριό του Λουξεμβούργου και αφορούσε την κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα χωρών της Ε.Ε. και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών εντός της Ε.Ε. Με την τροποποίηση κάθε χώρα θα μπορούσε να κρίνει, εφόσον διεκυβεύετο η ασφάλειά της, να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της και να επαναπροωθεί τους λαθρομετανάστες στη χώρα απ’ όπου μπήκαν. Από την Κομισιόν έγινε δεκτή η πρόταση, υπεγράφη δε και από τους Ελληνες ευρωβουλευτές πλήν του ΚΚΕ και τέθηκε σε εφαρμογή, όπως έγινε γνωστή ως “Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ”.
Η συνθήκη υπεγράφη από τον ΥΠ.ΕΞ. Γιώργο Παπανδρέου τον Σεπ. 2003. Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να μετατρέψουν την Ελλάδα και την Ιταλία σε αποθήκες των κατατρεγμένων, αφού οι χώρες αυτές αποτελούσαν κερκόπορτες των μεταναστών προς την Ευρώπη για να μην τους έχουν στα πόδια τους. Το “Δουβλίνο ΙΙ” θεωρήθηκε από την Τουρκία, που δεν το ψήφισε, ως “μάννα εξ ουρανού”, διότι την ενδιέφεραν οι επεκτατικές της βλέψεις εναντίον της Ελλάδος, διευκολύνοντας τους μετανάστες.
Το 2013 επί Δένδια τρέχαμε ικέτες να καταργηθεί το Δουβλίνο ΙΙ, διότι η Ελλάδα μεταβλήθηκε σε “χωματερή της Ευρώπης”, με αποτέλεσμα τώρα να φορτωθούν τα νησιά του Αιγαίου με ανεξέλεγκτες ρόες πληθυσμών και τραγικά γεγονότα, που ανάγκασαν τους Ευρωπαίους να ευαισθητοποιηθούν κάπως.
Η Γερμανίδα καγκελάριος απ’ τα τέλη Αυγούστου ανέλαβε πρωτοβουλία αναστολής της συνθήκης, ώστε κάθε κράτος, μέλος της Ε.Ε., να μπορεί να διεκπεραιώνει τις αιτήσεις και όχι μόνο η πρώτη χώρα υποδοχής τους. Πρότεινε επίσης να υποχρεωθούν τα κράτη – μέλη να δεχθούν δίκαιη κατανομή μεταναστών με ποσοστώσεις ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Φαίνεται πως ευαισθητοποιήθηκε να εφαρμόσει το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Σύνταγμα που στο άρθρο 1 παράγραφος πρώτη αναγράφεται ότι «η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη» (!)
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Γιούνκερ παρουσίασε σχέδιο τροποποίησης του Δουβλίνο των Χριστιανοδημοκρατών και άλλων ευρωβουλευτών περί “μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη”, που υπερψηφίστηκε με 432 “ναι”, 142 “όχι” και 47 αποχές, ενώ απερρίφθησαν τροπολογίες της ομάδος της “Ενωτικής Αριστεράς”. Καθορίστηκε ο τρόπος επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου, η ανάγκη ανοιχτών συνόρων εντός Σένγκεν και η αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Δεν αποκλείεται ακόμα και ο προσχεδιασμός, η κατάργηση “de facto”, με πρώτη τη Γερμανία, της Συνθήκης “Δουβλίνο ΙΙ” για ν’ αποκτήσει η Ευρώπη φθηνό εργατικό δυναμικό, καλυπτόμενοι δήθεν από αίσθημα “αλληλεγγύης” (!!) για τους δύστυχους απ’ τη Συρία, ενώ αναζητούνται πρόσφυγες με πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο και υψηλή εξειδίκευση.
Στο μεταξύ, μπορεί τα νησιά του Αιγαίου να αποσυμφορούνται σιγά – σιγά, αλλά η κατάσταση στις πλατείες των Αθηνών γίνεται τραγικά ανεξέλεγκτη, κυρίως με τα μικρά παιδιά!!