Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής

Σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου 2013, γίνεται το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας με το ανωτέρω θέμα και ειδικότερα τα θέματα, όπως τις άμεσες πληρωμές, την ενιαία κοινή οργάνωση αγοράς (ΚΟΑ), την αγροτική ανάπτυξη, και τα οριζόντια μέτρα. Εκτός από τα θέματα αναθεώρησης θα γίνει και διαπραγμάτευση στα θέματα διεθνούς εμπορίου γεωργικών αγαθών, η νέα στρατηγική της Ε.Ε. για τα δάση, οργάνωση για ένα συνέδριο για τη βιολογική γεωργία (Λιθουανία), η 33η διάσκεψη των διευθυντών των οργανισμών πληρωμών της Ε.Ε. και άλλα θέματα.
Η συνέχιση της οικογενειακής γεωργίας
Πριν αναφερθούμε στο Συμβούλιο, θα σημειώσουμε τι ειπώθηκε για τη διατήρηση της οικογενειακής γεωργίας, που απασχόλησε τους υπουργούς Γεωργίας κατά την άτυπη συνεδρίαση 9 και 10 Σεπτεμβρίου στο Βίλνιους και ο επίτροπος τόνισε ότι «η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας έγκειται στην ικανότητά μας να διατηρήσουμε αυτό το μοντέλο της οικογένειας. Γιατί η Κ.Γ.Π. είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί, μάλιστα, όπως υποστήριξε ο αξιωματούχος αυτός, «πολλά κλειδιά βρίσκονται στα χέρια των εθνικών πολιτικών, όπως η φορολογία, η κληρονομιά της γης, η χρηματοδότηση κ.λπ. Για όλα αυτά τα σημεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οργανώσει  στις 29 Νοεμβρίου ένα συνέδριο που θα τα εξετάσει.

Το πρόβλημα της κτηνοτροφίας
Η κτηνοτροφία αποτελεί πλέον έναν από τους περισσότερο ευαίσθητους τομείς που προβληματίζουν τους υπεύθυνους στις Βρυξέλλες. Ο Ρουμάνος επίτροπος Γεωργίας κ. Τζιόλος δίνει έμφαση στην οργάνωση των παραγωγών και στα κανάλια διανομής. Και θεωρεί ότι η ενίσχυση και οργάνωση των αγροτών και των βιομηχανιών σε γενικές γραμμές: θα είναι η κύρια υποστήριξη που μπορούν να αναμένουν από τη αναθεωρημένη Κ.Γ.Π. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πουλερικά, τα αβγά και το βόειο κρέας εξασφαλίζουν σημαντική προτεραιότητα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, όπως είπε σε συνέντευξή του στην επιθεώρηση AGRA, στα πλαίσια της Διεθνούς εκθέσεως για τη Ζωική Παραγωγή, που πραγματοποιήθηκε  από τις 10 έως τις 13 Σεπτεμβρίου στη Ρεν (Βρετάνη, στη δυτική Γαλλία). Η ευρωπαϊκή γεωργία, είπε ο επίτροπος, μέσα από τον περιβαλλοντικό προσανατολισμό των άμεσων πληρωμών «βλέπει τον ρόλο της να αναγνωρίζεται και να ενθαρρύνεται». Και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση οι επιστροφές κατά την εξαγωγή δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για να λύσει το πρόβλημα των στρατηγικών ανταγωνιστικότητας που συνδέονται με μεμονωμένες εταιρείες».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της AGRA, αν στις 24 Σεπτεμβρίου στη διάσκεψη για τις ποσοστώσεις γάλακτος, που οργανώνεται, θα υπάρξει απάντηση ο Ευρωπαίος αξιωματούχος  θα ενημερώσει  για την τρέχουσα κατάσταση του γαλακτοκομικού τομέα και αν υπάρχει συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και για το γάλα, οι μηχανισμοί διαχείρισης θα είναι πιο αποτελεσματικοί και θα ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες, ιδίως για τις πλέον ευάλωτες περιοχές. Στη διάσκεψη στις 24 Σεπτεμβρίου θα τεθούν όλα τα στοιχεία στο τραπέζι, θα συγκρίνουμε τις απόψεις και θα πάρουμε αποφάσεις.
Στον τομέα των πουλερικών θα μηδενιστούν οι εξαγωγικές επιδοτήσεις από τις αρχές του 2014. Στο πλαίσιο των υψηλών τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξαιτίας του κόστους των σιτηρών αυτές μειώθηκαν σημαντικά και περιμένουμε πλέον από τα προγράμματα να μπορέσουν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, να επενδύσουν, να αναπτύξουν, να καινοτομήσουν και να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες αγορές.
Στον τομέα του βοείου κρέατος μπορούμε να περιμένουμε από τη νέα Κ.Γ.Π. να επωφεληθεί από την αναδιανεμητική επίδραση και την ανακατανομή των άμεσων ενισχύσεων και θα αναδυθεί ισχυρότερη. Πρέπει όμως να γίνει ουσιαστική αναθεώρηση του τομέα βοείου κρέατος, που πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα. Οι οργανώσεις παραγωγών στον τομέα του βοείου κρέατος θα είναι σε θέση να διαπραγματευθούν συλλογικά.

Τα προβλήματα περιβάλλοντος
Οσον αφορά τα νέα μέτρα για το πρασίνισμα δεν υπάρχει κίνδυνος ούτε αποτελεί εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. στη διεθνή αγορά και αντίθετα κρίνεται ως θετική η συνεισφορά των ζώων σε όλη την κοινωνία. Τα λιβάδια αποτελούν δεξαμενές βιοποικιλότητας, τόπων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Τέλος στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων σημειώνουμε ότι την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε μελέτη του Ο.Ο.Σ.Α. στην οποία αναφέρεται ότι στην Ε.Ε. οι γεωργικές επιδοτήσεις αυξάνονται παρά την πτωτική τάση και την οικονομική κρίση.
Μάλιστα, σε σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, μέχρι 19% του συνόλου των εσόδων της γεωργίας της Ε.Ε. πέρυσι, κατευθύνθηκαν στις επιδοτήσεις, παρά την ιστορική πτωτική τάση.
Η στήριξη για τη γεωργία έχει μειωθεί κατά περίπου 10% από το 1995 – 1997, όταν η Ε.Ε. εισήγαγε τον θεσμό των άμεσων πληρωμών στους αγρότες για να αντισταθμίσουν τη μείωση της στήριξης των τιμών.
Σύμφωνα με την έκθεση η παραγωγή και στρέβλωση του εμπορίου που οφείλεται σε επιδοτήσεις των εισροών και επεμβάσεις στα σύνορα, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 23% των γεωργικών ενισχύσεων της Ε.Ε., σύμφωνα με την έκθεση για τη Γεωργική Πολιτική: Παρακολούθηση και Αξιολόγηση 2013. Αλλά αυτό ήταν ακόμα μόνο το μισό του παγκόσμιου συνόλου, με μέτρα που στρεβλώνουν ιδιαίτερα συχνά στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Ως προς την τρέχουσα άνοδο των τιμών των τροφίμων είναι πιθανό να συνεχιστεί, σύμφωνα με την έκθεση. Ευρωπαίοι αναλυτές επισημαίνουν ότι με παγκόσμιες αγορές τροφίμων και εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα και υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων αναμένεται να συνεχιστούν. Αρα, είναι η κατάλληλη στιγμή για τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν αξιόπιστα σε ευρεία μεταρρύθμιση των γεωργικών ενισχύσεων», δήλωσε ο διευθυντής Εμπορίου και Γεωργίας του Ο.Ο.Σ.Α. κ. Ασχ (Ash).
Ο ίδιος θεωρεί ότι η ικανοποίηση των αναγκών ενός ολοένα αυξανόμενου και πλουσιότερου παγκόσμιου πληθυσμού απαιτεί μια μετατόπιση από τις στρεβλώσεις και τη σπάταλη πολιτική του παρελθόντος για τη λήψη μέτρων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα, επιτρέποντας στους αγρότες να ανταποκρίνονται στα μηνύματα της αγοράς, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η πολυπόθητη καινοτομία χρηματοδοτείται πλήρως».

Μερικά συμπεράσματα
Για πολλοστή φορά διακρίνεται η απουσία της χώρας μας, αλλά και των νότιων περιοχών από τη διαπραγμάτευση. Για άλλη μια φορά η ευθύνη δεν πέφτει πάνω στον υπουργό, αλλά στην απραξία των φορέων οι οποίοι δεν υιοθετούν λύσεις που να τις επιβάλουν τόσο στην ελληνική πολιτική ιεραρχία, όσο και στην ευρωπαϊκή εκπροσώπηση των αγροτών ΚΟΠΑ – ΚΟΖΕΚΑ.
Οι ζωοτροφές έχουν πάρει ανοδική πορεία και κερδισμένα βγαίνουν μόνο τα εμπορικά κυκλώματα που δημιουργούν τιμές στις ζωοτροφές κατά το δοκούν. Οι κτηνοτρόφοι της χώρα μας, κυρίως της κατεύθυνσης των αιγοπροβάτων δεν εμφανίζονται παρά μόνο ως αξεσουάρ στις διαπραγματεύσεις, κανενός το αφτί δεν ιδρώνει και οι καταναλωτές είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν το τίμημα της χρήσης των δημητριακών για την παραγωγή βιοντήζελ για τη χρήση του προϊόντος πιο φθηνά απ ότι τα πετρελαιοειδή.
Τα προγράμματα γεωργίας και κυρίως οι δράσεις που αφορούν χρήση οικονομικών πόρων μέσω του Ε.Σ.Π.Α. είναι προγράμματα που έπρεπε να μένουν μακριά από τη διαπραγματευτική ικανότητα των πολιτικών του τομέα, ώστε να επικεντρώνονται στην επιτυχία έστω και τμηματικών πραγμάτων για τις καλλιέργειες και τη κτηνοτροφία.
Ολα αυτά τα σημεία πρέπει να ξυπνήσουν από τον λήθαργο όσους αναμιγνύονται με τα κοινά, ώστε να δημιουργηθούν και να παγιωθούν μόνιμες καταστάσεις για να επανέλθουμε σε τροχιά ανάπτυξης, έστω και μερικής, έστω και αυτής που οφείλεται στον πρωτογενή τομέα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα