Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Ανατιμήσεις: Απειλή και για έργα στην Κρήτη

Κίνδυνο καθυστερήσεων κι αναβολών σε έργα που εκτελούνται και στην Κρήτη, προκαλούν οι ανατιμήσεις των υλικών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, βάζοντας παράλληλα “φωτιά” στους προϋπολογισμούς των Δήμων.

Το ζήτημα έθεσε χθες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, ζητώντας άμεσα μέτρα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να αποτραπεί ο «κίνδυνος διάλυσης συμβάσεων Δημοσίων Έργων».

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Γιώργος Βλάχος, «οι συνεχείς ανατιμήσεις των υλικών που ενσωματώνονται στα τεχνικά έργα (σίδηρος, τσιμέντο, ξυλεία, χαλκός, άσφαλτος, πολυαιθυλένιο, PVC, αλουμίνιο, πετρελαιοειδή γενικά κ.λπ.) ακολουθούν φρενήρεις ρυθμούς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Οι συνεχείς αυξήσεις που έχουν υπερβεί το τελευταίο διάστημα σε ποσοστό το 100% είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Η κατάσταση επιπλέον έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο μήνα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Έχουμε πλέον φθάσει στο σημείο εταιρείες προμηθειών να αρνούνται να δώσουν προσφορά για δομικά υλικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι εμφανές ότι οι τεχνικές εταιρείες βρίσκονται προ αδιεξόδου και ουσιαστικής αντικειμενικής αδυναμίας να προχωρήσουν στην ομαλή εκτέλεση των έργων» και για τον λόγο αυτό ο ΣΑΤΕ ζητά:

«Α) Τη χορήγηση αυτοδίκαιης παράτασης τεσσάρων έως έξι μηνών μετά από αίτηση των εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Β) Τη θεσμοθέτηση σύγχρονου και σοβαρού συστήματος αναθεώρησης των τιμών εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, «είναι δεδομένο ότι εάν δεν τηρηθούν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, οι περισσότερες εργοληπτικές επιχειρήσεις θα προβούν σε διάλυση των συμβάσεων έργων παράλληλα με αίτημα αποζημίωσης».

ΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Υπαρκτό είναι το πρόβλημα στην Κρήτη εξηγεί στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος της ΠΕΔ του νησιού Γιάννης Κουράκης, σημειώνοντας πως κυρίως «αναφερόμαστε σε μικρούς αναδόχους οι οποίοι κατέθεταν προσφορές για έργα σε άλλες συνθήκες από αυτές που επικρατούν τώρα στην αγορά υλικών».

Το γεγονός συζητήθηκε πρόσφατα και στην ΚΕΔΕ, ενώ ο κ. Κουράκης θεωρεί πως «και στο παρελθόν σε περιόδους κρίσεις καταγράφονται φαινόμενα αισχροκέρδειας, θύματα της οποίας πέφτουν πρώτα οι μικροί εργολάβοι και κατ’ επέκταση οι δήμοι». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης πέρα από την κυβέρνηση, το ζήτημα της αισχροκέρδειας πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την Ευρωπαϊκή Ένωση με άμεση λήψη μέτρων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Η εξέλιξη αυτή κινδυνεύει να… τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των Δήμων, επισημαίνει από μεριάς του στα “Χ.ν.” ο δήμαρχος Πλατανιά και γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Μαλανδράκης.

Όπως εξηγεί, σε κατηγορίες υλικών προβλέπεται η δυνατότητα αναθεώρησης από τους εργολάβους σε ποσοστά έως και 15%, όμως η κρίση αυτή των ημερών, απειλεί να εκτοξεύσει αυτές τις αναθεωρήσεις.

«Η παράταση δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς προβλέπεται στα έργα. Το πρόβλημα θα είναι αν τα χρήματα που θα προκύψουν από τις αναθεωρήσεις ξεπερνούν τις οικονομικές δυνατότητες του εκάστοτε Δήμου», τονίζει ο κ. Μαλανδράκης και με απλά λόγια εξηγεί: «Αν υπογράφηκε μια σύμβαση έργου με 500.000 ευρώ για παράδειγμα έχοντας μια έκπτωση 20% από τον αρχικό προϋπολογισμό, τότε υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον, το αν μια ενδεχόμενη αναθεώρηση ξεπερνά το 20% της έκπτωσης και φέρνει πρόσθετα βάρη στο ταμείο του Δήμου. Δεύτερον, οι περισσότεροι Δήμοι, τα χρήματα που εξασφαλίζουν από τις εκπτώσεις τα διαθέτουν άμεσα σε άλλες ανάγκες, συνεπώς ακόμα και εντός του ποσοστού έκπτωσης να είναι η πιθανή αναθεώρηση, δεν σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά θα υπάρχουν στα ταμεία του Δήμου».

Για τον κ. Μαλανδράκη, αποτελεί προτεραιότητα να εξασφαλιστεί ότι τα χρηματοδοτικά προγράμματα θα καλύπτουν ενδεχόμενες αναθεωρήσεις, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο κίνδυνος για τα οικονομικά των Δήμων θα είναι τεράστιος.

_____________________

Μήνυμα Κουράκη για τους υδάτινους πόρους

«Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2022 είναι τα Υπόγεια ύδατα τα οποία είναι μεν αόρατα, αλλά η επίδρασή τους είναι ορατή παντού», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα νερού.

Οπως εξηγεί, τα νερά αυτά «αποτελούν μια ζωτικής σημασίας πηγή που παρέχει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του πόσιμου νερού παγκοσμίως, περίπου το 40% του νερού για την αρδευόμενη γεωργία και περίπου το 1/3 του νερού που απαιτείται για τη βιομηχανία».

Ο κ. Κουράκης θεωρεί πως «είναι πλέον κρίσιμο να συνεργαστούμε όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για τη βιώσιμη διαχείριση αυτού του πολύτιμου πόρου».

Εστιάζοντας σε μέτρα πρόληψης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης αναφέρει ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός συστήματος αποτελεσματικής διακυβέρνησης του κύκλου του νερού, γιατί αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση μια Ολοκληρωμένης Στρατηγικής διαχείρισης των υδάτων στην Κρήτη».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα