Αναδεικνύεται με απαισιοδοξία το φαινόμενο των ανατιμήσεων, εκτιμάται δε ότι ο πληθωρισμός για το 2022 θα ξεπεράσει το 10% και θα συνεχισθεί όλο το 2023 το ίδιο σενάριο. Οι καταναλωτές βιώνουν μια ανεπανάληπτη ακρίβεια. Η κίνηση στην αγορά έχει πέσει κατακόρυφα. Στην καθημερινότητά τους οι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τώρα με τα ίδια χρήματα αγοράζουν τα μισά σχεδόν είδη πρώτης ανάγκης που προμηθεύονταν τα προηγούμενα χρόνια.
Πέραν την αύξησης των τιμών υπάρχει ένας άλλος τρόπος κερδοσκοπίας της μείωσης του βάρους στις συσκευασίας. Τα 500 γραμ. γίνονται 470 και δεν αναγράφεται η ελάττωση διότι χρησιμοποιούνται οι παλαιές συσκευασίες. Διπλή η απάτη και αναποτελεσματικός ο έλεγχος απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου, στις όποιες “τρεις λαλούν και δύο χορεύουν”.
Αυτή η ιστορία δεν θα έχει σταματημό. Θα εκδηλωθεί στο μέλλον με χειρότερες μορφές, που δεν τις ξέρουμε ακόμα. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν θα αντέξουν τέτοιου είδους καταστάσεις, που ξεκινοόυν από τους λογαριασμούς του ρεύματος των 600-800 ευρώ το ένα. Τα σκληρά τυριά από 12 ευρώ το κιλό έφτασαν τα 18 και η φέτα από 7,45 ευρώ η καλυτέρας ποιότητας πήγε 12,85 ευρώ, άγνωστο, πού θα φθάσει το λάδι, σε λίγο καιρό.
Η επιδότηση του κράτους στο ρεύμα έως πότε θα παρέχεται; Τα ουσιώδη προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με “ψηφοθηρικές” πρωτοβουλίες, ούτε με τα “food Pass”, μια πρωτοβουλία εντυπώσεων, που για μια οικογένεια με δυο παιδιά αντιστοιχεί 1,7 ευρώ ημερησίως. Με τέτοιου είδους επιδόματα δεν μπορεί να εξαπατάται ο κόσμος.
Το πνεύμα οικονομίας, που εξαγγέλθηκε πριν τις εκλογές του 2019, δεν εφαρμόσθηκε. Όταν είσαι στην αντιπολίτευση και λες, αν με ψηφίσετε, θα κάνω μια κυβέρνηση με 28 υπουργεία και τα κάνεις 58, πώς λέγεται; Εξαπάτηση, προπαγάνδα εντυπώσεων ή αλαζονεία; Το “food pass” ενισχύσει τα ισχυρά συμφέροντα και θυμίζει τα “δελτία σίτισης” των κατοχικών χρόνων.
Από πού θα προκύψουν οι διώκτες του πληθυσμού; Τα αρμόδιο Υπουργείο, που διαθέτει την τεχνογνωσία του ελέγχου των τιμών και του φρεναρίσματος των αυξήσεων ανακάλυψε το “καλάθι του νοικοκυριού”. Μπαίνουν εκεί τα προϊόντα για μια εβδομάδα, πηγαίνουν στο ράφι με αυξημένες τιμές, αντικαθίστανται από άλλα και την άλλη εβδομάδα ξαναγίνεται το ίδιο, προς δόξαν των κερδοσκόπων, που βυθίζουν τα νοικοκυριά στην απελπισία και τις μικροεπιχειρήσεις σε ένα όλο και ακριβότερο χρέος.