Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Η ανατομία του πολέμου στο Κουρδιστάν

Ενα βιβλίο τόσο επίκαιρο για το συνεχιζόμενο έγκλημα Δύσης και Ανατολής κατά του ιστορικού κουρδικού λαού που εδώ και αιώνες αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του χωρίς να μπορεί να την αποκτήσει. Για να είναι οι Κούρδοι σήμερα η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα του κόσμου χωρίς δική τους πατρίδα. Ομως για τη δημιουργία ενός αυτοδύναμου και ενιαίου κουρδικού κράτους εδώ και δεκαετίες συγκρούονται ο κουρδικός και τουρκικός εθνικισμός. Ολη αυτή η μακραίωνη και μακροχρόνια τραγωδία του κουρδικού λαού παρουσιάζεται με αποκαλυπτικά στοιχεία στο βιβλίο που έχει τίτλο “Η ανατομία του πολέμου στο Κουρδιστάν” που κυκλοφόρησε το 2007 στην Ελλάδα με την υπογραφή του εκ των ηγετών (στη θέση του Οτσαλαν) του Μουράτ Καραγιλάν με συνεργασία πολλών προσώπων του αγωνιστικού κινήματος για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν. Το βιβλίο αυτό (σε μετάφραση και επιμέλεια) του Σάββα Καλεντερίδη αποκτά ιδιαίτερη σημασία τώρα, σε καιρό που έχουν οξυνθεί οι συνθήκες κατά του τουρκικού λαού στην Τουρκία, στη Συρία, στο Ιράκ, ίσως και στο Ιράν. Με διαπλοκή του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Με κατευθύνσεις αμερικανικές. Αλλά και με έντονο το ενδιαφέρον της Ρωσίας.

ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο κουρδικός ξεσηκωμός έγινε αυτές τις μέρες στην Τουρκία λόγω της αδράνειας της τουρκικής κυβέρνησης να προασπίσει τους κουρδικούς πληθυσμούς στην επίθεση των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους για τον έλεγχο της συριακής πόλης Κομπανί. Για αυτή την τουρκική αδράνεια – αδιαφορία χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν με βίαιες εκδηλώσεις αντιδράσεις σε όλη τη χώρα, κυρίως στις νότιες τουρκικές περιοχές, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη. Ολος αυτός ο κουρδικός ξεσηκωμός στην Τουρκία φανερώνει την ιδιαίτερα εύθραυστη πραγματικότητα που μπορεί εύκολα να εκραγεί ως ηφαίστειο επαναστατικής λάβας σε ολόκληρη την Τουρκία.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ  Ή ΤΕΧΝΗΤΟΣ;

Η οποία για να επιβάλει τον έλεγχο και την τάξη θα είναι αναγκασμένη, αν ενταθούν οι εξεγέρσεις, να επιβάλει ακόμα και αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Οπως ήδη, έχει γίνει με υπερ-εξοπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις σε όλες τις κουρδικοκατοικούμενες επαρχίες της Τουρκίας, αλλά με απαγορεύσεις και ελέγχους κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις. Βασικά όλες αυτές οι οργισμένες κινητοποιήσεις έγιναν ύστερα από έκκληση του κύριου κουρδικού πολιτικού κόμματος Τουρκίας που έχει τίτλο “Δημοκρατικό λαϊκό κόμμα (HDD). Με απαίτηση (αν αυτή δεν ήταν κατασκευασμένη από μυστικές υπηρεσίες) να επέμβει τουρκικός στρατός για προάσπιση του μεγάλου κουρδικού, τουρκικού πληθυσμού στη βαλλόμενη περιοχή, τόσο από τζιχαντιστές όσο και από αμερικανικούς και νατοϊκούς βομβαρδισμούς.

ΤΟ ΔΙΑΙΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Για τα μεγάλα προβλήματα της μοιραίας αγωνιστικής αναζήτησης κουρδικής ανεξαρτησίας, ελευθερίας και τελικής δημιουργίας ενιαίου κουρδικού κράτους έχουμε γράψει πολλά και αποκαλυπτικά τα τελευταία 15 χρόνια στις φιλόξενες σελίδες των “Χανιώτικων νέων”, πολλά από τα οποία επιβεβαιώνονται ως σήμερα. Με αυτή την έννοια -πέρα από τις τρέχουσες ιντερνετικές – τηλεοπτικές και εφημεριδιακές ενημερώσεις θα αναφερθώ ξανά στο διαιωνιζόμενο κουρδικό πρόβλημα… Βασικά οι Κούρδοι κατά γενική παραδοχή αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα του κόσμου, χωρίς δική τους πατρίδα. Ο συνολικός αριθμός τους βρίσκεται υπό συνεχή αμφισβήτηση για πολιτικούς κυρίως λόγους.

ΕΞΙΣΤΟΡΗΣΗ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Οπως αναφέρει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Μάριος Λ. Ευρυβιάδης στο εισαγωγικό του σημείωμα στον εξαιρετικού ενδιαφέροντος τόμο 560 σελίδων που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2012 από τις εκδόσεις Νεογνώμων. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Μουράτ Καραγιλάν (στη θέση του φυλακισμένου και προδομένου Οτσαλάν) και μεγάλης ομάδας ειδικών της κουρδικής ιστοριογραφίας. Τίτλος του βιβλίου είναι: “Η ανατομία του πολέμου στο Κουρδιστάν. Το ιστορικό του 30ετούς εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου των Κούρδων εναντίον του τουρκικού κράτους”. Εισαγωγικό σημείωμα: Μάριος Λ. Ευρυβιάδης, Μετάφραση – επιμέλεια: Σάββας Καλεντερίδης.

20 – 26 Ή 40 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ;

Πέρα όμως από τον υπό συνεχή αμφισβήτηση συνολικό αριθμό των Κούρδων ο καθηγητής Ευρυβιάδης αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα πως ο συνολικός τους αριθμός εκτιμάται κατά το ελάχιστο ότι κυμαίνεται μεταξύ 20 και 26 εκατομμυρίων. Μπορεί όμως συνολικά να φθάνουν και τα 40 εκατομ. Το 1985 ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Γοργκούτ Οζάλ παραδέχθηκε δημόσια ότι υπήρχαν 13 εκατομ. Κούρδοι στην Τουρκία. Με βάση αυτή τη δήλωση του Οζάλ μπορεί να λεχθεί ότι οι Κούρδοι αποτελούν σήμερα το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας… Με τους συμπαγείς κουρδικούς πληθυσμούς στη Ν.Α. Τουρκία να μη μπορούν να αγνοηθούν πολιτικά.

Ο ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ ΟΤΣΑΛΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Αυτοί αποτελούν τη μαγιά για τη δημιουργία του κουρδικού κράτους. Για τη δημιουργία του οποίου συγκρούονται εδώ και δεκαετίες ο κουρδικός και ο τουρκικός εθνικισμός, στην τελευταία ίσως φάση του γνωστού ανατολικού ζητήματος… Με αδιαμφισβήτητο γεγονός τη συμβολή του εργατικού κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και τον στρατιωτικό του βραχίονα, τον λαϊκό απελευθερωτικό στρατό του Κουρδιστάν, υπό την ηγεσία του φυλακισμένου – προδομένου (περίοδος κυβέρνησης Σημίτη) Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μια μεγάλης σημασίας συμβολή, χωρίς την οποία δεν θα υφίστατο στην Τουρκία κουρδικό ζήτημα. Ομως τώρα, υφίσταται, με νέα εξεγερτική δυναμική. Αλλά και με νέα εξέλιξη, γνώση, εμπειρία, εμμονή και αποφαστικότητα όλων των εντός Τουρκίας, Ιράν, Ιράκ, Συρίας δυνάμεων, κυρίως όμως των κουρδικών περιοχών.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Οι οποίες έχουν προάγει την ενιαία κουρδική συνειδητότητα για τη δημιουργία του ανεξάρτητου ενιαίου τουρκικού κράτους του οποίου η δημιουργία δεν επιτεύχθηκε ούτε μετά την ήττα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου της Τουρκίας με τη συνθήκη των Σεβρών. Αλλά ούτε και με τη συνθήκη της Λωζάννης. Γιατί ο Ισμέτ Ινονού εξαπάτησε ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας τους άλλους φορείς της συνθήκης της Λωζάννης δηλώνοντας ότι εκπροσωπούσε και τους Κούρδους. Με μια μεγάλη προδοσία των ονείρων τους. Ενώ αυτοί είχαν συμμετάσχει αδελφικά και από κοινού με τους Τούρκους στους αγώνες για την κοινή ανεξαρτησία, όπως αναφέρεται στις σελίδες 62 – 70 κ.λπ. στο κεφάλαιο: “Ο ρόλος των Κούρδων στην ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας”. Τότε η εκτίμηση ήταν ότι: «Τούρκοι και Κούρδοι δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν από μόνοι τους και αν το επιχειρήσουν, θα είναι τόσο αποδυναμωμένοι, που θα καταστούν υποχείρια ξένων δυνάμεων…». Η περίοδος αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως η τρίτη μεγάλη περίοδος συμμαχίας Κούρδων – Τούρκων.

Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η πρώτη περίοδος συμμαχίας Κούρδων – Τούρκων ήταν στην ήττα του Βυζαντίου στη Μάχη του Ματζικέρτ (1071). Τότε οι Κούρδοι με τη βοήθειά τους άνοιξαν την πύλη για την είσοδο της Τουρκίας και την εγκατάστασή των στην Ανατολία. Η δεύτερη περίοδος συμμαχίας αρχίζει με τη συμφωνία του Σουλτάνου Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ. Η οποία όμως ανατράπηκε. Για να αλλάξει η στάση του τουρκικού κράτους απέναντι στους Κούρδους. Με συνέπεια ν’ αρχίσουν οι κουρδικές επαναστάσεις οι οποίες όμως καταπνίγηκαν στο αίμα και οδήγησαν τις κουρδικές κοινότητες στην υποδούλωση και τον κατακερματισμό. Με όλα όσα υπέστησαν οι Κούρδοι μέχρι τη συνθήκη της Λωζάννης δεν είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν μόνοι τους και να αναπτυχθούν. Γεγονός που υποχρέωσε τους Κούρδους να συμπράξουν μαζί με τους Τούρκους για την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, αφού βοήθησαν τον Κεμάλ Ατατούρκ (στις μάχες κατά των Ελλήνων στη Μικρά Ασία).

Η ΛΩΖΑΝΗ ΧΩΡΙΣΕ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

Τελικά ο διαμοιρασμός που έγινε με βάση τη συμφωνία της Λωζάνης χώρισε το Κουρδιστάν στα τέσσερα. Εκτός από τα τμήματα που παρέμειναν στην Τουρκία και στο Ιράν, ένα μέρος έμεινε στη Συρία, υπό γαλλική επιρροή και ένα άλλο, οι περιοχές Κιρκούκ και Μουσούζης, αποτελούσαν αντικείμενο έντονων αντεγκλήσεων και διεκδικήσεων μεταξύ Αγγλίας και Τουρκίας. Για να μείνουν τελικά στην επικράτεια του Ιράκ, που ήταν υπό αγγλική επιρροή. Με στόχο της Αγγλίας τον έλεγχο του πετρελαίου του Κιρκούκ και της Μουσούζης. Με αυτή όμως την αγγλική πολιτική θυσιάστηκαν τα συμφέροντα ανεξαρτησίας του ιστορικού κουρδικού λαού. Χωρίς η συνθήκη της Λωζάνης να λάβει καθόλου υπόψη τους Κούρδους, οι οποίοι, όταν αντιλήφθηκαν τη διαπλεκόμενη καταδίκη της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας τους, άρχισαν τις δυναμικές εξεγέρσεις τους για να αρχίσει η κουρδική τραγωδία του εικοστού αιώνα, που την προκάλεσε η συνθήκη της Λωζάνης.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΔΟΛΟΠΛΟΚΟΤΗΤΑ

Μια συνθήκη δυτικής εκμεταλλευτικότητας και ανατολικής δολοπλοκότητας, η οποία στέρησε από τους Κούρδους -με διεθνείς ανελέητες συμφωνίες- τα τελευταία δικαιώματα και τις τελευταίες δυνατότητες που είχαν να αμυνθούν και να προάγουν την εθνική ελευθερία και ανεξαρτησία της. Ομως αυτή η ανελέητη εκμεταλλευτικότητα και αγριότητα συνεχίζεται και τώρα στις σημερινές συνθήκες της δολοπλοκότητας -κατά της κουρδικής ανεξαρτησίας με ενιαία κρατική- εθνική υπόσταση. Μια δολοπλοκότητα Αμερικής – Αγγλίας – Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας – Τουρκίας, αλλά και Ρωσίας, Ιράν – Κίνας. Με σύγχρονο χαλιφατικό τζιχαντισμό στη συνεχιζόμενη πολεμική τρομοκρατική και αντιτρομοκρατική περιπέτεια. Στη Συρία… (αλλά θα συνεχίσουμε…)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα