Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Η ανατομία του πολέμου στο Κουρδιστάν

» για διαγραφή από την ιστορία και την ανθρωπότητα του κουρδικού λαού που είναι από τους αρχαιότερους λαούς της Μέσης Ανατολής

Μουράτ Καραγιλάν, αντικαταστάτης του Οτσαλάν    Εκδόσεις: ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Ομως αυτός ο ιστορικός λαός, παρά τον ανελέητο τουρκικό καταναγκασμό του, αγωνίζεται ανένδοτα ως σήμερα για την ανεξαρτησία και ελευθερία του παρά τις μεγάλες θυσίες, τις πολιτικές αφομοιώσεις, τη βία και τις τουρκικές και διεθνείς δολιότητες για την απόλυτη υποταγή και μετάλλαξη της κουρδικής υπόστασης, συναίσθησης και ουσίας.

Ομως παρ’ όλα αυτά τα τελευταία 30 χρόνια με τους πολλούς αγώνες των συνειδητών Κούρδων αγωνιστών διατηρήθηκε ζωντανό και αποτελεσματικά το πνεύμα της αγωνιστικότητας τόσο μέσα στην Τουρκία όσο και στις άλλες περιοχές του χωρισμένου σε 4 κομμάτια Κουρδιστάν.
Για να αποτελεί σήμερα, με τις νέες εξεγέρσεις, ένα μείζονος σημασίας πρόβλημα για την ίδια την Τουρκία που στηρίζει διά του Χαλιφάτου και Τζιχαντιστές των άγριων σφαγών. Με δημιουργία κρίσιμης κατάστασης ακόμα και τουρκικού κινδύνου στη Μ. Ανατολή.

ΣΕ 10 ΚΕΦΑΛΑΙΑ Η ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Στο βιβλίο “Η Ανατομία του πολέμου στο Κουρδιστάν (ιστορικό 30ετούς εθνικού απελευθερωτικού πολέμου των Κούρδων εναντίον του τουρκικού κράτους)”, τα 10 κύρια κεφάλαια έχουν τους κάτωθι τίτλους:
Α) Η κοινωνική διαμόρφωση των Τούρκων και η πραγματικότητα του πολέμου (με 14 υποκεφάλαια), Β) Οι τακτικές και οι αγώνες των λαών στη Μέση Ανατολή τη δεκαετία του 1960, με 5 υποκεφάλαια, Γ) Ο αγώνας του Ρ.Κ.Κ. (8 υποκεφάλαια), Δ) Η πρώτη ένοπλη επίθεση της 15ης Αυγούστου 1985 και η έναρξη του ένοπλου αγώνα (6 υποκεφάλαια), Ε) Η περίοδος της επαναστατικής δράσης και η ανάληψη της πρωτοβουλίας από τους αντάρτες σε 14 υποκεφάλαια, ΣΤ) Η εξέλιξη της περιόδου τακτικών αδιεξόδων (16 υποκεφάλαια), Ζ) Η Διεθνής συνωμοσία για τη σύληψη του ηγέτη και η περίοδος υποχώρησης (πέντε υποκεφάλαια), Η) Οι αιτίες που εμποδίζουν την πορεία για την απελευθέρωση και τη μεγάλη νίκη (7 υποκεφάλαια), Θ) Ιστορικές αλήθειες και πραγματικότητες εναντίον του ψεύδους και της διαστρέβλωσης (4 υποκεφάλαια), Ι) “Η στρατηγική της νόμιμης άμυνας” (πέντε υποκεφάλαια). ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. Χάρτης Διοικητικών Περιοχών Σύγχρονου Κουρδιστάν.
Στο σημερινό μας κείμενο θα αναφέρουμε ορισμένα σημαντικά αποσπάσματα την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις κατά των αγωνιστικών δυνάμεων του Κουρδιστάν με τη φοβερή τζιχαντική εγκληματικότητα του χαλιφάτου που γύρω της διαμορφώνεται μια παροξυστική αύρα ακόμα και από φανατισμένα παιδιά του αραβικού και δυτικού κόσμου. Ενώ η Τουρκία επεμβαίνει με δικό της στρατό -με ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ- και ο πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει την απαίτησή του για άμεση παραίτηση του Ασαντ. Αλλά οι αγριότητες των τζιχαντιστών εντείνονται με φοβερά αντίποινα στους πληθυσμούς των περιοχών που αντιδρούν στην εφιαλτική τζιχαντική τρομοκρατία.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Σ’ απόσπασμα κεφ. τρίτο (ο αγώνας του Ρ.Κ.Κ.)
«…οι ξένες δυνάμεις προσπάθησαν να διαγράψουν με ανελέητο τρόπο από την ιστορία και την ανθρωπότητα τους Κούρδους, που είναι ο αρχαιότερος λαός της Μέσης Ανατολής. Οχι μόνο ως όνομα, αλλά μαζί μ’ αυτό επιχείρησαν να διαγράψουν και να εξαφανίσουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, την ίδια την ιστορία του κουρδικού λαού.
…Παράλληλα όμως επιχειρήθηκε πολιτιστική εξόντωση που καταγράφηκε ως λευκή γενοκτονία. Θέλησαν να εξαλείψουν το παρελθόν και την ίδια τη συνείδηση του κουρδικού λαού. Με εξουδετέρωση του δυναμισμού της κουρδικής κοινωνίας. Επιδιώκοντας τον εκφυλισμό και την αφομοίωση των Κούρδων σε κάθε έκφανση της ζωής τους με ενσωμάτωσή τους, με εφαρμογή της πολιτικής πλήρους εξάλειψης του κουρδικού λαού στην κάθε χώρα που είχε ενσωματωθεί το καθένα από τα τέσσερα τμήματα του Κουρδιστάν».
ΟΙ ΣΦΑΓΕΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΚΔΙΩΞΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥΣ
Αλλά η Τουρκία, που κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του Κουρδιστάν, δεν βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες για να εφαρμόσει και στους Κούρδους τη γενοκτονία και τις σφαγές που έκανε προηγουμένως στους Αρμενίους και τις μεθόδους εκδίωξης από τα εδάφη τους που εφήρμοσε σε βάρος των Ελλήνων της Ανατολής.
Ομως κάθε φορά που δινόταν η ευκαιρία, χρησιμοποιούσε μεθόδους εξορίας, καταπίεσης και διωγμού των Κούρδων από τα εδάφη τους, με σκοπό την αποδύναμωσή τους.
…Η πολιτική αυτή του τουρκικού κράτους ήρθε στην επικαιρότητα μετά την ολοκλήρωση της κατοχής του Κουρδιστάν, που πραγματοποιήθηκε το 1940 και αφού παραμερίστηκαν και εξαφανίστηκαν όλες οι δυναμικές αντιστάσεις των Κούρδων.
Για να επιταχυνθεί η πολιτική της αφομοίωσης μετά την ανάκλαση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο Κουρδιστάν τη δεκαετία του 1950. Τότε, άνοιξαν αστυνομικά τμήματα και σχολεία στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Κουρδιστάν.

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΥΠΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
Ομως στα πλαίσια αυτής της πολιτικής τα σχολεία λειτούργησαν ως εστίες και εργαλεία αφομοίωσης και προσπάθησαν να μεταφέρουν τον πολιτισμό και τη νοοτροπία του στρατοπέδου και του τουρκικού εθνικισμού στην κουρδική κοινωνία. Με καταπιέσεις των Κούρδων πολιτών ν’ αλλάξουν τη συνείδηση ακόμα όμως και τα πανεπιστήμια που πρέπει να είναι χώροι γνώσης μετατράπηκαν σε κέντρα ανάπτυξης θεωριών, περί ανυπαρξίας του κουρδικού λαού.
Με θεωρίες που έλεγαν ότι «οι Κούρδοι είναι ορεσίβιοι Τούρκοι», η κουρδική γλώσσα ανύπαρκτη… Με βάση μια ανυπόστατη επιστημονική γλωσσολογική θεωρία που προώθησε ο ίδιος ο Κεμάλ Αττατούρκ περί υπεροχής και αρχαιότητας της τουρκικής γλώσσας. Με τη “λευκή γενοκτονία” που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1940 ως το 1970… έναντι όλων αυτών των καταπιέσεων του κουρδικού λαού από το τουρκικό κράτος και όλους τους φορείς του, αλλά και τους φεουδάρχες που έκοβαν και έραβαν στο Κουρδιστάν, σε συνεργασία με τους τουρκικούς μηχανισμούς, προέκυψε η ανάγκη για την οργάνωση ενός μακρόπνοου λαϊκού αγώνα.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΠΝΟΟ ΛΑΪΚΟ ΑΓΩΝΑ
Μια ανάγκη που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και οδήγησε με το κίνημά του αυτό στην απόφαση της 27ης Νοέμβρη του 1978 για την ίδρυση κόμματος για εθνική αντίσταση και επιβίωση. Το κόμμα αυτό ήταν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το Ρ.Κ.Κ.
Η ίδρυσή του δεν ανακοινώθηκε αμέσως και κρατήθηκε για ένα διάστημα μυστική και ανακοινώθηκε μετά τον θάνατο και την κηδεία του Σαλίχ που σκοτώθηκε στην επιχείρηση κατά Κούρδων φεουδαρχών συνεργατών του τουρκικού κράτους.
Με την επιχείρηση στο Σιβερέκ, εναντίον της μεγαλύτερης εστίας των φεουδαρχών συνεργατών της εξουσίας να είναι η πρώτη απόπειρα ανάπτυξης ανταρτικού στα βουνά και στις πεδιάδες του Κουρδιστάν. Για να εξαπλωθεί περαιτέρω το αντάρτικο σε ολόκληρο το Κουρδιστάν.
Τότε, παρά τις αντιδράσεις του τουρκικού κράτους, τις ενεργοποιήσεις των “μαύρων λύκων”, το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980, το κίνημα κόμμα του Αρο άντεξε…

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΕΝ
Για να έχουν προλάβει προληπτικά να ανέβουν ομάδες Κούρδων στα βουνά τους κι άλλοι από αυτούς να διαπεραιωθούν στη Μέση Ανατολή. Ομως και μέσα στις φυλακές του Εβρεν οι έγκλειστοι Κούρδοι ύψωναν με πολλές μορφές απεργίες πείνας, διαμαρτυρίες και αυτοπυρπολήσεις τη σημαία της ελευθερίας του κουρδικού λαού, τότε η μεγάλη απεργία πείνας της 14ης Ιουλίου που άρχισε στις φυλακές κέρδισε για πρώτη φορά μια μεγάλη νίκη έναντι του εχθρού.
Στη συνέχεια ο ΑΠΟ ανοίχθηκε στον χώρο των Παλαιστινίων στον Λίβανο με δημιουργία των κουρδικών αντάρτικων ομάδων στην περιοχή αυτή… Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης του 1982 οι αγωνιστές του ΑΠΟ συμπαρατάχτηκαν με τους Παλαιστινίους, αντιτάχθηκαν γενναία και δεν απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους μέχρι την αποχώρηση των Παλαιστινίων και από το τελευταίο οχυρό τους. Η αντίσταση των Κούρδων στο Κόλα Σικέφ έγινε θρύλος μεταξύ των Παλαιστινίων και η οργάνωσή της κέρδισε τον σεβασμό όλων με την αντίσταση αυτή. Τότε σκοτώθηκαν 11 αγωνιστές του Ρ.Κ.Κ. και αιχμαλωτίστηκαν 15.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
Στη συνέχεια έγιναν προσδιορισμοί της στρατηγικής και αγώνα και αποφασίστηκε να ληφθεί ως βάση η μακρόχρονη μορφή του λαϊκού πολέμου αυτές τις θέσεις εξέφρασε ο ΑΠΟ σε καθημερινές οκτάωρες ομιλίες του που μαγνητοφωνήθηκαν σε κασέτες.
Το 1982 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνδιάσκεψη του Ρ.Κ.Κ. με τον ρόλο της δεύτερης συνδιάσκεψης του Ρ.Κ.Κ. να ήταν η επικύρωση των αποφάσεων της πρώτης. Αλλά στη δεύτερη συνδυάστηκε, επισημοποιήθηκε η απόφαση για επιστροφή στην πατρίδα. Βασικός χώρος δράσης των ανταρτών είχε καθοριστεί η περιοχή Μπόταν την οποία ο ηγέτης Οτσαλάν την είχε χαρακτηρίσει ως την “καρδιά” του Κουρδιστάν.
Ομως μετά από αυτή την περίοδο επιτυχιών και αποτυχιών του κουρδικού απελευθερωτικού αγώνα δημιουργήθηκε ένας μετακαθορισμός των αγωνιστικών εξελίξεων. Αυτός σηματοδοτήθηκε με την έναρξη συστηματικού ένοπλου αγώνα. Ο οποίος άρχισε με την πρώτη ένοπλη επίθεση της 15ης Αυγούστου 1984 που είχε επιτυχία. Με αποτέλεσμα να τονωθεί

Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ οτσαλαν ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
το ηθικό και τα αισθήματα του κουρδικού λαού με αύξηση της οργής του εναντίον της αποικιοκρατίας. Εκτοτε και ως τη σκοτεινή παράδοση του Οτσαλάν συνεχίστηκαν οι αγώνες του απελευθερωτικού πολέμου των Κούρδων εναντίον του τουρκικού κράτους, το οποίο τώρα με την επικίνδυνη εξέλιξη που έχει δημιουργηθεί σε όλο το σύστημα Σύνορα Νοτίου, Δυτικού και Βόρειου Κουρδιστάν. Με αυτονόμηση των Κούρδων του Ιράκ, ως Νότιο Κουρδιστάν, ενώ παράλληλα οι πλέον του εκατομμυρίου Κούρδοι της Συρίας (ή δυτικό Κουρδιστάν) πήραν τη σκυτάλη της δικής τους αγωνιστικότητας ως συριακή προέκταση του Ρ.Κ.Κ. (ένοπλη κουρδική οργάνωση της Συρίας YPG) που έχουν αξιόπιστη ισχύ για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές…
Πάντως για την Τουρκία το νέο κουρδικό αποτελεί ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο (όπως έγραψε το Βήμα της Κυριακής) αποτελεί

ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΛΕΦΘΕΙ
το τίμημα που πληρώνει τώρα η Αγκυρα για την αδιάλλακτη φιλοσουνητική της πολιτική καθώς φλέγονται οι γειτονιές των Κούρδων στις μεγάλες τουρκικές πόλεις με έμπρακτη στήριξη της Αγκυρας στους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους.
Μια στήριξη που απειλεί τα θεμέλια διεθνών συμμαχιών της Τουρκίας, ακόμα και με την Αμερική. Με τις Η.Π.Α. να έχουν διαφορετικές προτεραιότητες στη Συρία, από εκείνες που έχει η Τουρκία, που απαιτεί την πτώση του Ασαντ από την αρχή του συριακού εμφυλίου πολέμου…
Μέσα σ’ έναν βρόμικο πόλεμο ενάντια κυρίως στο κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα. Το οποίο δεν είναι εύκολο πια να το εκμηδενίσει η τουρκική καταδυνάστευση (εμείς το έχουμε γράψει στα Χ.Ν.) το ευνοεί ευρωαμερικανικά ως κόμμα με προτάσεις ειρηνευτικές το οποίο μάλλον θα εξαιρεθεί από τις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων ως αντίμαχο στον ολοκληρωτισμό μουσουλμάνων τζιχαντιστών.
Στο επόμενο τελευταίο άρθρο μας θα παρουσιάσουμε τους σχολιασμούς των ειδικών μελετητών για το βιβλίο “Η ανατομία του πολέμου στο Κουρδιστάν”…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα