Ανατροπές στην αγορά της βραχυχρόνιας µίσθωσης θα φέρει το προωθούµενο νοµοσχέδιο από το Υπουργείο Τουρισµού, µέσω του οποίου εκτιµάται ότι θα οδηγηθούν σε διακοπή της δραστηριότητας αυτής πάρα πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων. Εξέλιξη που θα επηρεάσει σε πολύ µεγάλο βαθµό την τοπική οικονοµία, καθώς στην Κρήτη υπάρχουν 28.800 ακίνητα στη βραχυχρόνια µίσθωση.
Πρόσφατα από το Ηράκλειο, η υπουργός Τουρισµού Όλγα Κεφαλογιάννη γνωστοποίησε ότι προχωρά «στη ρύθµιση λειτουργικών προδιαγραφών για τα καταλύµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης» µε αυστηροποίηση του πλαισίου που τα διέπει.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου ∆ιαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥ∆Α) Ανδρέας Χίου, εξήγησε ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται να να δηµιουργήσει ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβληµα στον κλάδο. «Με το νέο νοµοσχέδιο που ετοιµάζεται, τα ακίνητα της βραχυχρόνιας µίσθωσης θα υπάγονται πλέον στον ΕΟΤ, θα λογίζονται τουριστικά και όχι αστικά ακίνητα. Αυτό σηµαίνει ότι θα χαθεί η προστασία της αστικής µίσθωσης», αναφέρει ο κ. Χίου.
Αυτή τη στιγµή, η εκµετάλλευση ενός διαµερίσµατος σε µια πολυκατοικία ως Airbnb δεν µπορεί να απαγορευτεί από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες της οικοδοµής παρά µόνον εάν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον κανονισµό της πολυκατοικίας, πράγµα εξαιρετικά σπάνιο.
Το νέο νοµοχέδιο, σύµφωνα µε τον κ. Χίου, θα ανοίξει τον δρόµο για δικαστικές προσφυγές και η πρώτη απόφαση απαγόρευσης που θα βγει θα λειτουργήσει πλέον ως δεδικασµένο.
ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ
Από το νοµοσχέδιο αυτό θα πληγούν οι µεµονωµένοι ιδιοκτήτες διαµερισµάτων, µε τον κ. Χίου να δηλώνει ξεκάθαρα πως «η εξέλιξη αυτή γίνεται προς όφελος των µεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, λειτουργώντας κυρίως ως “∆ούρειος Ίππος” ώστε και ο κλάδος της βραχυχρόνιας µίσθωσης να περάσει πλέον στα χέρια των ξενοδόχων». Ο ίδιος σηµειώνει πως «βλέπουµε ήδη πολλές µεγάλες αλυσίδες να αγοράζουν πολυκατοικίες και να χρησιµοποιούν τα διαµερίσµατα για βραχυχρόνια µίσθωση. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να µείνουν εκτός της αγοράς οι µικροί, µεµονωµένοι ιδιοκτήτες».
ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ
Στην ερώτησή µας για το αν τα Airbnb λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τα µεγάλα ξενοδοχεία, ο κ. Χίου απαντά: «Στην πράξη, τα ξενοδοχεία δεν χάνουν από εµάς. ∆ουλεύουν όλα µε 90 και 95% πληρότητα. Η βραχυχρόνια µίσθωση δηµιούργησε ουσιαστικά µια νέα αγορά στην Ελλάδα, για επισκέπτες και οικογένειες που δεν µπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος διαµονής των ξενοδοχείων κι επιλέγουν κάτι πιο οικονοµικό. Αν δεν υπάρχουν διαθέσιµα ακίνητα για βραχυχρόνια µίσθωση, οι ανθρωποι αυτοί δεν θα πάνε να µείνουν σε ξενοδοχεία, θα πάνε σε άλλες χώρες».
Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΠΑΣΥ∆Α, στην Ελλάδα το 55% των διαθέσιµων κλινών προέρχονται από τη βραχυχρόνια µίσθωση, η οποία σύµφωνα µε µελέτη του ΙΝΣΕΤΕ προσφέρει ετησίως 4,5 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονοµία από το σύνολο των 20 δισ. που προσφέρει στην χώρα ο τουρισµός.
«Είναι χρήµατα, τα οποία θα χάσει η χώρα µας από µια τέτοια εξέλιξη» τονίζει ο κ. Χίου, ο οποίος παράλληλα ξεκαθαρίζει πως µε τα τελευταία φορολογικά µέτρα και µε τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις από την ΑΑ∆Ε, δεν τίθεται πλέον θέµα “µαύρου” χρήµατος.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥ∆Α, σχολιάζει στα “Χ.ν.” και δηλώσεις που είχε κάνει παλαιότερα η κα Κεφαλογιάννη αναφορικά µε επέκταση της τουριστικής περιόδου και δηµιουργία νέων προορισµών. «Η βραχυχρόνια µίσθωση είναι αυτή που επεκτείνει την τουριστική περίοδο σε περιοχές όπως τα Χανιά για παράδειγµα. Παράλληλα, η βραχυχρόνια µίσθωση έχει δηµιουργήσει νέους προορισµούς, όπως πολλά χωριά στην ενδοχώρα των Χανίων και όλης της Κρήτης όπου αν δείτε τον σχετικό χάρτη που έχουµε δηµιουργήσει, λειτουργούν σήµερα πολλά καταλύµατα».
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Τι γίνεται όµως στο εξωτερικό και πώς είναι η κατάσταση συγκριτικά µε την χώρα µας; Ο κ. Χίου εξηγεί πως σε πόλεις του εξωτερικού όπως η Βαρκελώνη και το Άµστερνταµ, η βραχυχρόνια µίσθωση έχε ξεπεράσει το 30-35%, συνεπώς το 1/3 των διαµερισµάτων είναι “δεσµευµένο”. Αντίθετα στη χώρα µας τα νούµερα είναι πολύ πιο χαµηλά. Όπως εξηγεί ο κ. Χίου, στην Αθήνα είµαστε µόλις στο 2% µε 12.000 ακίνητα στη βραχυχρόνια µίσθωση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα Χανιά είναι στο 7%. «∆εν υπάρχουν λοιπόν οι συνθήκες αυτές που να αναγκάζουν στη λήψη έκτακτων µέτρων για περιορισµό της δραστηριότητας αυτής», τονίζει ο κ. Χίου.
Αναφορικά µε το υπαρκτό κοινωνικό πρόβληµα της έλλειψης ή της ακριβής στέγασης, ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν ευθύνεται η βραχυχρόνια µίσθωση γι’ αυτό και πρέπει να αναζητηθούν αλλού. «Για παράδειγµα στην Αθήνα έχουµε 120.000 κλειστά διαµερίσµατα. Άλλα από αυτά είναι στα χέρια τραπεζών και funds από κατασχέσεις, άλλα είναι από κληρονοµιές στην Εκκλησία και άλλα ανήκουν στο δηµόσιο. Αυτά θα µπορούσαν πραγµατικά να ανακουφίσουν την αγορά. Αντίθετα τα ακίνητα που είναι σήµερα στη βραχυχρόνια µίσθωση, ακόµη κι αν επιστρέψουν στη µακροχρόνια, δεν σηµαίνει ότι θα ρίξουν τις τιµές, καθώς είναι ακίνητα στα οποία έχουν γίνει µεγάλες επενδύσεις, έχουν εξαιρετική ποιότητα και σίγουρα δεν θα ενοικίαζονται φθηνά».
Ο χάρτης των Χανίων τα λέει όλα. Η απληστία σε όλο της το μεγαλείο. Χρειαζόταν
Αν γνωριζατε πχ στα Χανια ποιοι χτιζουν , ποιοι εχουν αλλα και ποιοι ειναι πισω απο αυτους,μεγαλες αλλα και μικροτερες ξενοδοχειακες μοναδες ,θα σας ειχαν λυθει ολες οι αποριες για τη σκοπιμοτητα του νομοσχεδιου αλλα και των μετρων που θεσπιστηκαν προ μηνων για τη βραχυχρονια μισθωση..Απλα πανε βημα βημα…..εκλογες εχουμε…..δεν ειναι δα και εθνικες οποτε δεν ειναι και για χασιμο χρονου….για καποιον που θα ελεγε ….θαμπορουσαν να περιμενουν να περασει η 9η Ιουνιου,και οποιος καταλαβε καταλαβε.
it sounds great
it will maybe offer some places fore the locals to live in
the Greed in Crete are getting worse and worse
and Chania/Crete will never be a ” all Year destination”
we shall be happy with the guest that already arrive in the winter,and leave it like that