14 C
Chania
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025

Αναβάθµιση εγκαταστάσεων για τη ΔΕΔΙΣΑ

» Αποκατάσταση ζηµιών µε παράλληλη επέκταση του ΧΥΤΥ

 

∆ύο σε… ένα από τη ∆Ε∆ΙΣΑ στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζηµιών που υπέστη το Εργοστάσιο Μηχανικής ∆ιαλογής και Κοµποστοποίησης στο Ακρωτήρι, από την πυρκαγιά πέρυσι τον Ιούνιο στη γραµµή της ανακύκλωσης. Και αυτό γιατί πο εργασίες αποκατάστασης της ζηµιάς, γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν σε ένα παράλληλο έργο επέκτασης του Χώρου Υγειονοµικής Ταφής Υπολειµµάτων, µια διαδικασία που βρίσκεται σε πολύ καλό δρόµο.

Το τμήμα του εργοστασίου που υπέστη σημαντικές ζημιές από την πυρκαγιά της 9ης Ιουνίου 2024 και γίνεται προσπάθεια για να επανέλθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην πρότερη κατάσταση.

Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο γενικός διευθυντής της ∆Ε∆ΙΣΑ  Κώστας Πατεράκης αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στην Αθήνα µε τον κ. Νίκο Μαµαλούκα προϊστάµενο  της υπηρεσίας διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράµµατος “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” και αρµόδιου για το συγκεκριµένο χρηµατοδοτικό πρόγραµµα.

«Γίνεται µια προσπάθεια να ενταχθεί η ζηµιά ως υποέργο της επέκτασης του ΧΥΤΥ – γ΄ φάση ώστε να “τρέξει” πιο γρήγορα. ∆ηλαδή, µε µια διαδικασία συναρµογής που θα κάνουµε για την επαύξηση της χωρητικότητας του ΧΥΤΥ θα εντάξουµε και το έργο αποκατάστασης της ζηµιάς. Πιο συγκεκριµένα στην   πλευρά του δεύτερου ΧΥΤΥ θα τοποθετηθεί µεµβράνη προκειµένου να αυξηθεί η χωρητικότητα του και άλλο.  Συµφωνήσαµε σε αυτήν την εργασία να εντάξουµε και το έργο τη χρηµατοδότησης της αποκατάστασης της γραµµής της ανακύκλωσης» σηµειώνει ο κ. Πατεράκης. 

Το συνολικό κόστος του έργου -επέκταση και αποκατάσταση- αναµένεται να φτάσει τα 3.000.000 ευρώ περίπου.

Πότε όµως θα γίνει αυτό; Ο κ. Πατεράκης απαντάει: «Οι διαβεβαιώσεις που έχουµε είναι πως µόλις ανοίξει  η  πρόσκληση  – µέχρι τις 15 Μαρτίου – θα µπορεί να  καταθέσουµε την πρόταση µας και να προχωρήσει γρήγορα γιατί θα είναι από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν.

Ο λόγος εξάλλου που  κηρύχθηκε η τοπική κοινότητα Μουζουρά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να γίνουν πιο γρήγορα και χωρίς τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που θα είχαµε σε άλλες περιπτώσεις».

Η εκτίµηση του γενικού διευθυντή της ∆Ε∆ΙΣΑ είναι πως αν πρακτικά πάνε όλα καλά, το έργο θα ολοκληρωθεί σε διάστηµα δέκα µηνών  από την υπογραφή της σύµβασης. «Ο ∆ιαγωνισµός θα γίνει µε τη διαδικασία της πρόσκλησης, δηλαδή θα προσκληθούν εταιρείες να αναλάβουν το έργο, που κάνει πιο γρήγορη τη διαδικασία και έτσι θα κερδίσουµε χρόνο. Επειδή το έργο της αποκατάστασης απαιτεί την αγορά µηχανηµάτων αυτό είναι µια διαδικασία που µπορεί να πάρει χρόνο γιατί δεν υπάρχουν όλα στην αγορά. Όµως είµαστε σε καλό δρόµο και είµαστε αισιόδοξοι πως θα προχωρήσουµε γρήγορα και το Εργοστάσιο Μηχανικής ∆ιαλογής και Κοµποστοποίησης θα λειτουργήσει όπως πριν και ακόµα καλύτερα».

Αυτή τη στιγµή η διαχείριση των προϊόντων για ανακύκλωση γίνεται µέσω της εναλλακτικής γραµµής που είχε προβλεφθεί από την κατασκευή του εργοστασίου και δεν έχει περιοριστεί ο όγκος των υπό ανακύκλωση απορριµµάτων.   

Σηµειώνεται πως το κόστος των ζηµιών  από την πυρκαγιά στις 9  Ιουνίου του 2024 έφτασαν τα 3 εκ. ευρώ. Η φωτιά εκδηλώθηκε στον υποδοχέα των µπλε κάδων και προχωρώντας προκάλεσε ζηµιά και στους άλλους δύο υποδοχείς όπου ρίχνονται τα σύµµεικτα απορρίµµατα (πράσινοι κάδοι). 

Το Υπουργείο έκανε δεκτό το αίτηµα των ∆ήµων των Χανίων να µην καταβάλλουν το υψηλότατο τέλος ταφής απορριµµάτων που είχε επιβληθεί από τις αρχές της περασµένης χρονιάς µέχρι ότου αποκατασταθεί η βλάβη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα