∆ιεθνής γίνεται η “Εθνική Συλλογή Ποικιλιών Ελιάς” που τα τελευταία χρόνια έχει συσταθεί στο “Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών και Αµπέλου” του ΕΛΓΟ “∆ήµητρα” στα Χανιά.
Την αναβάθµιση της Συλλογής ήλθαν να πιστοποιήσουν διακεκριµένοι επιστήµονες του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιολάδου και του Ινστιτούτου Γενετικής της Κόρδοβας της Ισπανίας, οι οποίοι βρέθηκαν χθες στο Ινστιτούτο Ελιάς και περιηγήθηκαν το χώρο της “Εθνικής Συλλογής” µαζί µε τον ερευνητή του Ινστιτούτου Ελιάς, υπεύθυνο για την Εθνική Συλλογή κ. Γιώργο Κουµπούρη.
«Είναι σηµαντικό να διατηρήσουµε την ποικιλοµορφία και στην ελιά» δήλωσε στα “Χ.ν.” η κ. Angjelina Βelaj, υπεύθυνη για την γενετική τράπεζα της ελιάς του Ινστιτούτου της Κόρδοβα, την µεγαλύτερη παγκοσµίως, συµπληρώνοντας παράλληλα πως: «Όταν θέλω να εξηγήσω τον όρο “τράπεζα γενετικού πλάσµατος” (germplasm bank) σε αγρότες και παραγωγούς συνηθίζω να λέω ότι οφείλουµε να έχουµε ένα χώρο ασφαλείας, µια τράπεζα όπου θα εκεί θα έχουµε όλα τα σηµαντικά είδη. Οι δικές µας συλλογές βοηθούν στην ποικιλοµορφία που οι αγρότες κράτησαν για χρόνια.»
Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Ινστιτούτου υπάρχουν πάνω από 2000 ποικιλίες ελιάς στον κόσµο, εξ΄ αυτών οι 200 είναι χαρακτηρισµένες. «Όταν πηγαίνουµε στα χωράφια βλέπουµε λίγα είδη. Στην Ελλάδα την Κορωνέικη, την καλαµατιανή ελιά, την τσουνάτη, στην Ιταλία την Frantoio, στην Ισπανία την Picual, την Αlbequina ή την Hojiblanca. Ο άνθρωπος θέλει να καλλιεργεί τα είδη ελιών που είναι πιο παραγωγικά όµως εµείς θα πρέπει να δούµε ότι οι ντόπιες ποικιλίες µερικές φορές είναι πιο ανθεκτικές σε ασθένειες ή ακόµα και στις κλιµατικές αλλαγές. Το να διατηρήσουµε την ποικιλοµορφία της ελιάς δεν είναι κάτι που έχει να κάνει µε το παρελθόν αλλά µε τις µελλοντικές γενιές» είπε η κα Βelaj.
Παράλληλα µίλησε µε θερµά λόγια για το “Ινστιτούτο Ελιάς” και τους ερευνητές του τονίζοντας πως «είµαστε σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον γνωριζόµαστε και συνεργαζόµαστε χρόνια µε τους επιστήµονες του Ινστιτούτου και θέλουµε να δούµε πως η εθνική συλλογή σας µε ελιές µπορεί να προχωρήσει µερικά βήµατα µπροστά και να γίνει µέλος του κοινού δικτύου των διεθνών συλλογών ελιάς. Για αυτό και η προτροπή που προς τους αγρότες, τους παραγωγούς, είναι να είστε δίπλα στους Έλληνες ερευνητές, επιστήµονες και να τους συµβουλεύεστε όταν θέλετε να προχωρήσετε σε οποιαδήποτε καλλιέργεια και ειδικά της ελιάς.»
Στην αντιπροσωπεία των επιστηµόνων συµµετείχε και ο κ. Lhassane Sikaoui, από το Μαρόκο, υπεύθυνος για την ανάπτυξη της ελιάς στο “∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου”. «Η Ελληνική εθνική συλλογή είναι ενδιαφέρουσα και πιστεύουµε ότι θα µπορούσε να γίνει διεθνής όπως και άλλες επτά διεθνείς συλλογές που υπάρχουν αυτή τη στιγµή σε όλον τον κόσµο. Η κα Βelaj, είναι η πλέον ειδική και έµπειρη σε αυτά τα θέµατα» επισήµανε.
Για το Ινστιτούτο Ελιάς ο κ. Γιώργος Κουµπούρης υπογράµµισε πως στόχος του επιστηµονικού ιδρύµατος είναι να προχωρήσει στην αναβάθµιση της συλλογής του και κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Όχι τόσο µεγάλη η παραγωγή στην Ισπανία
«Είναι φέτος η παραγωγή στην Ισπανία τόσο υψηλή, θα φτάσει στα 1.5 εκ. τόνους όπως λέγεται από τους αρµόδιους στη βιοµηχανία συσκευασίας ελαιολάδου» ήταν η ερώτηση µας στον Ισπανό κ. Juan Antonio Polo Palomino επικεφαλής του τµήµατος τεχνολογίας της ελιάς και περιβάλλοντος του “∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιολάδου”.
«Τα δύο προηγούµενα χρόνια 2021-2022 και 2022-2023, υπήρξε µεγάλη ξηρασία στην Ισπανία. Και την άνοιξη είχαµε υψηλές θερµοκρασίες µε αποτέλεσµα να µην έχουµε καλή ανθοφορία και το καλοκαίρι οι καρποί λόγω πάλι των αυξηµένων θερµοκρασιών δεν µεγάλωσαν σωστά. Φέτος τα δεδοµένα άλλαξαν και τα επίσηµα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουµε µια µέση χρονιά, δηλαδή θα έχουµε στην Ισπανία µια παραγωγή 1.2 εκ. τόνων ελαιολάδου» µας ανέφερε ο Ισπανός επιστήµονας.