Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε απόψε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα “ΒΒ” από “BB-” με θετική προοπτική.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο, τη διαρκή αύξηση του ΑΕΠ και τη συνεχιζόμενη καλύτερη δημοσιονομική επίδοση σε σχέση με τους στόχους.
Η θετική προοπτική αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές για πολιτική σταθερότητα και εφαρμογή της πολιτικής μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου και τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειώνεται με σταθερό ρυθμό.
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει ταχεία πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην εργασία και το κεφάλαιο και την έναρξη αντιμετώπισης των ζητημάτων ποιότητας ενεργητικού του τραπεζικού τομέα. Κάνει, επίσης, προσπάθειες για να δώσει νέα ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», αναφέρει ο Fitch, προσθέτοντας: «Κατά την άποψή μας, οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και αυξάνουν την εμπιστοσύνη ότι η σχέση με τους πιστωτές της ΕΕ θα παραμείνει εποικοδομητική. Επί του παρόντος, η εκτίμησή μας για την τάση αύξησης του ΑΕΠ παραμένει αμετάβλητη στο 1,2%, αλλά μία απτή πρόοδος στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής (που στοχεύει στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων) θα μπορούσε να στηρίξει μία βελτίωσης της μεσοπρόθεσμης αύξησης του ΑΕΠ».
Ο Fitch σημειώνει ότι έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη πως η δημοσιονομική στάση θα παραμείνει συνετή. «Εκτιμούμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης έχει φθάσει στο 4% του ΑΕΠ το 2019, πάνω από τον στόχο του 3,5%. Αυτό ήταν το τέταρτο συνεχόμενο έτος, κατά το οποίο η Ελλάδα είχε υπεραπόδοση έναντι των στόχων που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της ΕΕ. Αναμένουμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί στο 3,5% και 2,5% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021. Η κυβέρνηση προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί τον δημοσιονομικό στόχο από το 2021 και μετά στο πλαίσιο μίας συμφωνημένης διαδικασίας με τους θεσμούς της ΕΕ που θα λάβει υπόψη τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μία μείωση του στόχου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ θα μπορούσε να δώσει σημαντική στήριξη στην οικονομία».
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιάσει μία σταθερή μείωση από το υψηλό επίπεδο του 181,2% του ΑΕΠ το 2018 στο 161% το 2021, σημειώνει ο Fitch. «Αν και το επίπεδο του χρέους της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει υψηλό για μία μεγάλη περίοδο, υπάρχουν παράγοντες ελάφρυνσής του που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους». Ο οίκος αναφέρει ότι το σταθμισμένο ονομαστικό επιτόκιο του χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας είναι αρκετά χαμηλότερο από αυτό των περισσότερων άλλων χωρών της Ευρωζώνης. «Επιπλέον, η Ελλάδα παγίωσε περαιτέρω την παρουσία της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2019 και αυτό αυξάνει τη δημοσιονομική χρηματοδοτική ευελιξία της», προσθέτει.
Ο Fitch αναφέρει ότι αναθεώρησε το πλαφόν για το αξιόχρεο της Ελλάδας (country ceiling) σε ‘BBB+’ from ‘BBB-‘ που είναι τώρα τέσσερις βαθμίδες πάνω από το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας σε ξένο νόμισμα έναντι τριών βαθμίδων προηγουμένως.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα