Το Λιμάνι του Ηρακλείου, το μοναδικό Λιμάνι της Ελλάδος που εγκρίθηκε για συμμετοχή στο πρόγραμμα CEF 1 με το έργο Electriport και στο πρόγραμμα CEF2, το οποίο υποβλήθηκε επιτυχώς τον Ιανουάριο του 2022 στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility 2021-2027/ CEF II), με την ονομασία “Heraklion Port UPgrade of Infrastructure, Interconnection and Environmental Sustainability- HUPPINES”, θα αναβαθμιστεί προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες προσέγγισης σε αυτό, να προστατεύεται από τους κυματισμούς και να αποτελεί έναν ασφαλή λιμένα για ντόπιους και επισκέπτες.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. (Ο.Λ.Η. Α.Ε.) είναι ένας από τους βασικούς λιμένες εθνικής σημασίας, αποτελεί κόμβο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) μέσω του κυρίως δικτύου, και ως τέτοιος κατέχει σημαντική θέση στην ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος συνδυασμένων μεταφορών.
Το πρόγραμμα-έργο HUPPINES στοχεύει στην αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής του Λιμένα Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις του έργου αποσκοπούν στην αναβάθμιση της παρεχόμενης προστασίας από τους προσπίπτοντες κυματισμούς, στη βελτίωση των συνθηκών προσέγγισης στο λιμένα λόγω της μείωσης των ανακλώμενων κυματισμών, και της ορθής και ασφαλούς λειτουργίας του λιμένα, ελαχιστοποιώντας κινδύνους και περαιτέρω φθορές της υφιστάμενης υποδομής.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, να επισημανθεί ότι καινοτομία του εν λόγω έργου αποτελεί η μελέτη δημιουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα κύματα μέσω ειδικών πλωτήρων που θα εγκατασταθούν εξωτερικά του προσήνεμου μώλου. Για τις ανωτέρω δράσεις του έργου έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του λιμένα.
Το HUPPINES συνάδει με τους Στρατηγικούς Στόχους της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων αναφορικά με την περιβαλλοντική προστασία, τη διαχείριση, και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των λιμένων, και συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στη λιμενική λειτουργία και ανάπτυξη. Επιπλέον, το έργο είναι συμβατό με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και της πράσινης πολιτικής για τους λιμένες. Τέλος, το έργο συνάδει με τους στόχους του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, και συνδέεται άμεσα με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για την ανάπτυξη των θαλάσσιων υποδομών μέσω της εισαγωγής νέων τεχνολογιών και καινοτομίας για την προώθηση εναλλακτικών καύσιμων και ενεργειακά αποδοτικών θαλάσσιων μεταφορών.