Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Αναβαθμισμένη πρόκληση το “Τσεσμέ”

Μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε σε καμία απ’ τις συγκεκριμένες ημερομηνίες που έχει στείλει το Υπ. Εξωτερικών για τη συνέχιση των διερευνητικών του 62ου γύρου στην Αθήνα. Θα απαντήσουν ανάλογα με τις συνθήκες που θα έχουν δημιουργηθεί ως τις 2 Μαρτίου που λήγει η ΝΑVΤΕΧ. Διότι η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX στο κέντρο του Αιγαίου μεταξύ 18/2 έως 2/3 και έβγαλε το “ωκεανογραφικό Τσεσμέ”, να πλεύσει στη δεσμευμένη περιοχή. Προς το παρόν βρίσκεται ανοιχτά της Ίμβρου, δεν δείχνει να κατευθύνεται στο χώρο της NAVTEX και θεωρείται ότι πρόκειται για “αναβαθμισμένη πρόκληση” δυναμιτίζοντας το κλίμα.

Ειδικοί που ασχολούνται με τα Ελληνοτουρκικά, κρίνουν την τουρκική ενέργεια νόμιμη διότι βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, κάτι που προβλέπεται απ’ το Δίκαιο της Θαλάσσης, αρκεί να μην ποντιστούν καλώδια, όπως έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ορούτς Ρέις. Αν συμβεί τούτο θα παραβιάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα, ανεξάρτητα αν δεν την έχουμε προσδιορίσει. Λέγουν οι καλά γνωρίζοντες ότι η αναγγελία της NAVTEX πάσχει από μια παρανομία, διότι αναγγέλθηκε απ’ το τουρκικό κράτος, χωρίς να ζητήσει την άδεια απ’ το σταθμό που ρυθμίζει αυτές τις περιπτώσεις, ευρισκόμενο στη Λήμνο.

Εν τοιαύτη περιπτώσει οι απόψεις αποκλίνουν, αν πάμε στις διερευνητικές ή όχι, με το “Τσεσμέ” να πλέει στο κεντρικό Αιγαίο. Την Τουρκία δεν τη συμφέρει να προχωρήσουν οι διερευνητικές όπως έχουν καθορισθεί. Μας προκαλούν, να μας αναγκάσουν στη διακοπή των διερευνητικών. Θέλουν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, να κερδίσουν χρόνο και να κατευθύνουν με το “Τσεσμέ” τα πράγματα εκεί που θέλουν αυτοί και με πιέσεις να επιβάλλουν τη θέλησή τους. Στην Ελλάδα, οι διαλλακτικοί διερωτώνται τι έχουμε να κερδίσουμε από τη διακοπή, λόγω του “Τσεσμέ”. Τότε θα έπεφτε σ’ εμάς το μπαλάκι της ευθύνης και αυτοί θα είχαν την ελευθερία των κινήσεων. Απαιτείται ψυχραιμία, ώστε να μην διακόψουμε τις διερευνητικές, εφ’ όσον οι προκλήσεις δεν ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια. Διαφορετικά οι επόμενες ενέργειες θα πρέπει να είναι διπλωματικές και εν ανάγκη επιχειρησιακές.

Ωστόσο, έχει εξακριβωθεί ότι το “Τσεσμέ” δεν έχει δυνατότητες ποντισμού καλωδίων για έρευνες υδρογονανθράκων. Από το χρώμα της βαφής του δεν μοιάζει για ωκεανογραφικό. Πρόκειται για πολεμικό σκάφος, που ανήκει στον τουρκικό στόλο και εμφανίστηκε για να προσδιοριστεί ο βαθμός των δικών μας αντιδράσεων ως προς τη συνέχιση των διερευνητικών αλλά και να κατασκοπεύσει την περιοχή.

Υπ’ όψιν ότι παράλληλα με την πρόκληση διά του “Τσεσμέ” η Τουρκία με πολεμικό σκάφος έκανε νηοψία σε Ιταλικό ερευνητικό Νότια της Κρήτης. Επιπλέον δυναμιτίζουν το κλίμα οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ερντογάν Τσελίκ. Φάνηκε πως πειράχθηκε, σχολιάζοντας το φόρουμ φιλίας και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο, επειδή μίλησε για τον κατοχικό στρατό στο νησί, κάτι που λέγεται συνεχώς εδώ και 40 χρόνια. Ανέδειξε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη άκρως προκλητική, λέγοντας ότι «θα μετατρέψουμε το όνειρο της Ελλάδος σε εφιάλτη», αν… εμείς κάνουμε οποιοδήποτε βήμα στην Ανατ. Μεσόγειο.

Αυτά γίνονται, να κρατήσουν ανοιχτή τη ρητορική των προκλήσεων για να δουν πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση, δεδομένου ότι από μέρους μας τηρείται κατευναστικό ύφος και αν υπάρξει ματαίωση των διερευνητικών, να πουν η Ελλάδα έχει την ευθύνη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα