Την καθιερωμένη γαστρονομική εκδήλωση με παραδοσιακές μαγειρικές συνταγές από μέρη χοιρινού κρέατος που φέρουν την ονομασία χοιροσφάγια, πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι με την συμμετοχή αρκετού κόσμου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκορδαλού με την επωνυμία “Άγιος Ιωάννης ο Ριγολόγος” – με την υποστήριξη κατοίκων του χωριού- στο “Βοτανικό Πάρκο Κρήτης”.
Το “παρών” έδωσε και ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης ο οποίος αφού ευχήθηκε για τη νέα χρονιά, τόνισε ότι «πρόκειται για μία εκδήλωση η οποία έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκορδαλού ενός μικρού ορεινού χωριού του Δήμου Πλατανιά την οποία πραγματοποιεί κάθε χρόνο εδώ στο Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης κοντά στο χωριό, έχοντας αρωγούς τους ιδιοκτήτες του Βοτανικού Πάρκου και τον Σύλλογο Αρχιμαγείρων Κρήτης που μαζί με κατοίκους των Σκορδαλού μαγειρεύουν παλιές ξεχασμένες μαγειρικές συνταγές από διάφορα μέρη χοιρινού κρέατος. Τέτοια εποχή τα παλιά τα χρόνια όλα τα νοικοκυριά είχαν το γουρουνάκι τους το οποίο έσφαζαν πριν από τα Χριστούγεννα και με το κρέας του αλλά και το αίμα του ακόμα ετοίμαζαν διάφορες συνταγές για να είναι σε όλη την επόμενη περίοδο προς κατανάλωση. Η ζωή στο χωριό σήμερα δεν είναι όπως παλιά κι έτσι ο Πολιτιστικός Σύλλογος μέσα από αυτή την δράση δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν οι νεότεροι πώς το χοιρινό κρέας από τα παλιά χρόνια ήταν μια τροφή πολύ πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία αλλά και στην ποικιλία παρασκευής του με πολλές συνταγές εκ των οποίων αρκετές είχαν ξεχαστεί. Η εκδήλωση φέρει τον τίτλο “χοιροσφάγια” και μπορούν όσοι έρχονται να παρακολουθούν τον τρόπο που μαγειρεύονται αυτές οι παραδοσιακές συνταγές, να δοκιμάζουν και να γευματίζουν με ότι τους αρέσει περισσότερο».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις από τον υπεύθυνο του Βοτανικού Πάρκου κ. Πέτρο Μαρινάκη και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού Βαγγέλη Καζαλάκη, οι οποίοι επεσήμαναν ότι: «εκτός από τα Σκορδαλού, οι Λάκκοι, τα Καράνου και άλλα τριγύρω χωριά της ρίζας των λευκών Ορέων διατηρούν ακόμα αυτή την παράδοση των μαγειρικών συνταγών».
Εκ μέρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης ο αρχιμάγειρας και αντιπρόεδρος της κ. Κωνσταντίνος Τσιβουράκης, τόνισε: « Το να μαγειρεύεις στα ξύλα με πυρομάχι και στο φούρνο με φωτιά τα φαγητά αποκτούν περισσότερη νοστιμιά και όταν οι συνταγές όπως σήμερα είναι παραδοσιακές επιβάλλεται να δημιουργούμε την ατμόσφαιρα της παλιάς εποχής».