Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Αναβίωσε το έθιμο του Κλήδονα στη Σούδα

Αναβίωσε χθες το βράδυ το έθιμο του κλήδονα με την διοργάνωση του από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σούδας στον προαύλιο χώρο του Κρητικού Παραδοσιακού Σπιτιού.

Την εκδήλωση την οποία παρακολούθησε αρκετός κόσμος, μεταξύ αυτών πολλά μικρά παιδιά πλαισιωνόταν από το συγκρότημα του Μιχάλη Κουκιανάκη καθώς και τον μουσικοχορευτικό Όμιλο “ΑΡΟΔΑΜΟΣ”.
Για την εκδήλωση μίλησε στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του Π.Σ. Ηλίας Φραγκιαδάκης υπογραμμίζοντας ότι “η εκδήλωση είναι μία από τις αρχαιότερες εκδηλώσεις. Οι άνθρωποι της παλιάς εποχής πιστεύανε πολύ στον Κλήδονα και περίμεναν την ημέρα αυτή για να γνωρίσουν το ταίρι τους και επίσης σχεδόν όλες οι βαπτίσεις γινόντουσαν αυτές τις ημέρες. Oι ελεύθερες κοπέλες έρχονται να πάρουν την στάμνα για να πάνε να πάρουν το αμίλητο νερό για να το έχουν κλειδωμένο όλο το βράδυ κάτω από τα άστρα και την άλλη μέρα που πραγματοποιούνται τα φουντανάκια, δηλαδή οι φωτιές που θα καούν οι Μάηδες, τότε βλέπουν οι κοπελιές ποιες είναι ελεύθερες και ποιοι ελεύθεροι και αρχίζει ο κύκλος των γνωριμιών τους».

Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Σούδας Σταύρος Μυριδάκης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι«ένα από τα πιο όμορφα Κρητικά έθιμα είναι ο Κλήδονας που γιορτάζεται στις 24 Ιουνίου. Το όνομα Κλήδονας προέρχεται από την αρχαία λέξη Κλειδών – Κλειδόνος που σημαίνει τον οιωνό, το σημάδι, το μάντεμα, αλλά η λαϊκή μούσα το έχει ταιριάξει με την λέξη κλειδί που ανοίγει και κλείνει το κουτί της τύχης εξ ου και οι μαντινάδες. Κλειδώνουμε τον Κλήδονα με ένα μικρό κλειδάκι και απόης το αφήνουμε έξω στο φεγγαράκι. Η προετοιμασία του Κλήδονα ως πρώτη ενέργεια είναι να βρουν τον τόπο που θα γίνει ο Κλήδονας, ένα μεγάλο σπίτι, μια ευρύχωρη αυλή, μία απλωσιά στη γειτονιά ή ακόμα και σε ένα κήπο ή περιβόλι. Από το βράδυ παίρνουν την στάμνα οι κοπελιές και πάνε να φέρουν το αμίλητο νερό από τρεις ανατολικές βρύσες ή από τρία ανατολικά πηγάδια. Πρέπει να πάνε και να επιστρέψουν δίχως καθόλου να μιλήσουν γιατί τότε χάνει τη δύναμη του την μαντική το αμίλητο νερό. Το έθιμο ορίζει να πειράζουν τις κοπελιές οι νεαροί για να τις κάνουν να μιλήσουν και τότε πρέπει να επιστρέψουν ξανά για νερό. Παίρνουν μετά ένα μεγάλο κλειδί εξώπορτας και σταυρώνουν τρεις φορές την στάμνα και τοποθετούν το κλειδί πάνω στο σκεπασμένο στόμιο με το κόκκινο πανί».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα