Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024

Αναβίωση Κρητικού γάμου

Το έθιμο του παραδοσιακού Κρητικού γάμου αναβίωσε χθες το απόγευμα στην Κίσαμο, με πρωτοβουλία για ακόμη χρονιά, του Συλλόγου Προβολής Κισάμου “Η Γραμβούσα”.
Για την αναπαράσταση του εθίμου δήλωσε στα «Χ.ν.» ο νέος πρόεδρος  Δημήτριος Γρυμπαουλάκης ότι «στο ρόλο της νύφης είναι η πανέμορφη Χρύσα Αννουσάκη και στον ρόλο του γαμπρού, ο λεβέντης Βασίλης Σημαντηράκης, ένα νέο ζευγάρι που συνεχώς το χειροκροτούν οι καλεσμένοι, ντόπιοι και ξένοι που παρακολουθούν την πομπή μας με τα άλογα και την άμαξα που μεταφέρει τους νεόνυμφους. Είναι μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση και η συνέχεια θα δοθεί στην πλατεία με το Μουσείο και το γλέντι θα συνεχιστεί μέχρι τα ξημερώματα σε όλη την κωμόπολη.  Όσο, όμως και να θέλουμε να τηρήσουμε το έθιμο του γάμου που γινόταν στην Κρήτη στα χρόνια των παππούδων και γιαγιάδων μας  έστω και με μορφή αναπαράστασης, είναι αδύνατον να γίνει μέσα σε λίγες ώρες αφού ο αληθινός κρητικός γάμος εκείνων των χρόνων άρχιζε από το Σάββατο και κρατούσε μέχρι και τη Δευτέρα. Θα δώσουμε, όμως με αυτή την περίληψη ουσιαστικά παραδοσιακά στοιχεία για να καταλάβουν οι νέοι άνθρωποι και να θυμηθούν οι ηλικιωμένοι τι γινόταν παλιά στους γάμους της Κρήτης στα χωριά. Το βράδυ του γλεντιού εκείνων των εποχών  για τους μεγάλους γάμους με πολλούς καλεσμένους γινόταν μόνο τα καλοκαίρια στην  ύπαιθρο κάθε χωριού αφού δεν υπήρχαν μεγάλα μαγαζιά. Για καθίσματα και τραπέζια είχαν χοντρές τάβλες, οι οποίες έδωσαν και το όνομα: “Τραγούδια της τάβλας”. Πιάτα δεν υπήρχαν τότε και το πιλάφι το έβαζαν σε σκουτέλια, μικρά πήλινα σκεύη. Οι καλλιτέχνες μουσικοί έπαιζαν όργανα και τραγουδούσαν με στεντόρεια τη φωνή επειδή δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα για να έχουν ενισχυτές. Μεταφορικά μέσα είχαν τα γαϊδουράκια και τ’ άλογα και γι’ αυτό ένας γάμος ήθελε μεγάλη προετοιμασία όχι μόνο για τους ανθρώπους που ήταν στον στενό κύκλο του γαμπρού, αλλά και για όλους εκείνους που θα ερχόταν από μακριά για να παραστούν στη μεγάλη χαρά. Το χωριό καθαριζόταν, ασπριζόταν και άστραφτε».
Ριζίτικα τραγούδια κατά την διάρκεια της πομπής  απέδωσαν άνδρες από τον Σύλλογο Ριζιτών “Η Κίσαμος” και από τον Ιστορικό Λαογραφικό Καλλιτεχνικό Σύλλογο “Κρητικές Μαδάρες”. Στην αναπαράσταση  συμμετείχε ο Σύλλογος Φίλων Γιοργαλίδικου Αλόγου “Τα Κισαμίτικα” με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα από την περιοχή, ενώ το γλέντι συνεχίστηκε σε όλη την πόλη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα