Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

Αναβολή της Ημερίδας για την Κρητική Διάλεκτο

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα οδήγησαν το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης στην αναβολή της Ημερίδας για την Κρητική Διάλεκτο, την οποία προγραμμάτιζε να πραγματοποιήσει την προσεχή Κυριακή 15 Μαρτίου στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «όπως είναι γνωστό στην Ημερίδα αυτή θα λάμβαναν μέρος εκλεκτοί ερευνητές, οι οποίοι με τις εισηγήσεις τους θα προσέθεταν γνώση, θα απαντούσαν σε ερωτήματα και θα έθεταν νέα προς έρευνα.
Δημήτρης Αρχοντάκης, τέως δήμαρχος Ρεθύμνου, φιλόλογος: «Το ιστορικό βάθος
της Κρητικής διαλέκτου»
Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, συντ. καθηγητής φιλόλογος – θεολόγος: «Η Κρητική
διάλεκτος πολύτιμο εργαλείο παραγωγής γνήσιου κρητικού λόγου και
πολιτισμού. Η περίπτωση της Ευγ. Ζαμπετάκη με τις ‘Παλαιινές Κρητικές
Κουβέντες’»
Γιώργος Σταματάκης, ερευνητής-συγγραφέας, «Τα ‘Γράμματα από τα
Καπετανιανά’ και η απήχησή τους»
Χάρης Στρατιδάκης, δρ Παιδαγωγικής, «Απόπειρες διδασκαλίας της Κρητικής
διαλέκτου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση»
Μαρίνα Τζακώστα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, «Πώς οι
διάλεκτοι μπορούν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της γλωσσικής
διδασκαλίας σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης: η περίπτωση της Κρητικής»
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου
Αθηνών, «Για ένα ενοποιημένο λεξικό της Κρητικής διαλέκτου»
Η ημερομηνία διεξαγωγής της Ημερίδας, κατά το δεύτερο μέρος της οποίας θα τιμηθεί ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης για την προσφορά του στις ανθρωπιστικές επιστήμες της Κρήτης και ειδικότερα στην ανάδειξη της Κρητικής διαλέκτου, θα οριστεί μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων και θα ανακοινωθεί από τα ΜΜΕ.
Εν τω μεταξύ το Μουσείο προετοιμάζεται για τον εορτασμό της 200ετηρίδας της επανάστασης του 1821, με την πραγματοποίηση αντίστοιχων εκδηλώσεων. Για τον Ιούλιο του 2021 προγραμματίζεται η διεξαγωγή επιστημονικής Ημερίδας, με εισηγητές τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο Αντωνόπουλο, τον δικηγόρο και ιστορικό ερευνητή Στέργιο Μανουρά, τον πρώην Διευθυντή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης Γιάννη Παπιομύτογλου και τον ιστορικό ερευνητή δρ Χάρη Στρατιδάκη. Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας το Μουσείο θα τιμήσει τον ιστορικό ερευνητή δρ Γιάννη Γρυντάκη, για την προσφορά του στην αρχειακή έρευνα της ιστορίας του Ρεθύμνου, των περιόδων της Βενετοκρατίας και της Οθωμανικής Κυριαρχίας. Στην προσφορά του αυτή θα αναφερθεί σε προσφώνησή της η Πρόεδρος Φαλή Γ. Βογιατζάκη. Ο τιμώμενος θα αντιφωνήσει, με θέμα σχετικό με την Επανάσταση του 1821 στο Ρέθυμνο.
Οι εισηγήσεις θα περιληφθούν σε Τόμο Πρακτικών, όπως το συνηθίζει μέχρι σήμερα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, όχι μόνο για τις Ημερίδες που διοργανώνει («Μαρτυρίες για τη Μονή Αρκαδίου») αλλά και για τις εκδηλώσεις του (για τους Γιάννη Σπανδάγο, Μαρία Τσιριμονάκη, Μανό Αστρινό και Μανόλη Κούνουπα).
Υπεύθυνος της οργάνωσης και του συντονισμού των δύο Ημερίδων είναι ο Γενικός Γραμματέας του Μουσείου Χάρης Στρατιδάκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσης εκ μέρους του Μουσείου, ιστορικούς περιπάτους στην πόλη και στην ύπαιθρο του Ρεθύμνου, με τίτλο «Μου ξανάρχονται ένα ένα: ιστορικοί περίπατοι στο Ρέθυμνο του 1821».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα